Zdrowie odżywianie nie jest drogie

sty 22, 2013

Do zmiany nawyków żywieniowych potrzebujemy czasu, cierpliwości i przede wszystkim wiedzy. I choć ważne jest, by w teorii znać zasady zdrowego odżywiania, to nadal najważniejsza jest jednak codzienna praktyka i zmiana naszej świadomości. Od czego więc zacząć już dziś? Najlepiej od porzucenia mitu, że zdrowe odżywienie jest drogie!

Gdy w grę wchodzi nasze zdrowie i samopoczucie warto posłuchać specjalistów żywieniowych, którzy przekonują, że zdrowe jedzenie jest smaczne, nie wymaga pracochłonnych przygotowań i co najważniejsze wcale nie jest drogie. – Zazwyczaj, by udowodnić komuś ile w rzeczywistości kosztuje zdrowe odżywianie w Polsce powołuję się na piramidę zdrowego żywienia – mówi Agnieszka Piskała, specjalista żywieniowy w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. Piramida w prosty sposób pokazuje, czego w naszej codziennej diecie powinno być najwięcej, jakie produkty powinny pojawiać się kilka razy w tygodniu, a jakie tylko sporadycznie – tłumaczy Piskała.

Węglowodany złożone

Są podstawą piramidy zdrowego żywienia. Występują głównie w pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, makaronach razowych. Opakowanie kaszy jęczmiennej kosztuje około 2 zł, a kaszy gryczanej około 3 zł. Takie opakowania wystarczą na co najmniej dwa obiady dla czteroosobowej rodziny.

Warzywa i owoce

To druga ważna grupa produktów spożywczych. W ciągu dnia powinniśmy spożywać pięć porcji warzyw i owoców, pamiętając, że porcja to tyle, ile mieści nam się w dłoni. Aktualnie 1 kg marchwi kosztuje około 1,70 zł. Oznacza to, że porcja marchwi na jedną osobę (z 4-osobowej rodziny) to koszt około 40 gr. Jeśli chodzi o owoce to powinniśmy jeść te, które występują w naszej strefie klimatycznej. Dlatego, zimą lepiej postawić na rodzime jabłka i gruszki, które są znacznie tańsze niż pomarańcze czy mandarynki. Zimą również powinniśmy jeść warzywa okopowe takie jak: pietruszka, buraki, ziemniaki oraz kwaszonki np. kapustę czy ogórki kiszone. Ich ceny wahają się od 2-6 zł za kg, ale porcji z jednego kilograma uzyskamy około 6.

Produkty nabiałowe

Powinny pojawiać się w naszej diecie dwa razy dziennie. Jedna porcja produktu mlecznego to np. szklanka mleka – koszt około 50 gr lub jedno opakowanie jogurtu naturalnego (150 ml) 1 zł. Dobrym źródłem wapnia, szczególnie w diecie dzieci, są również żółte sery. Choć cena za kilogram to około 20 zł może być zniechęcająca, to warto pamiętać, że 2 plasterki sera żółtego (koszt około 40 gr) zaspokajają 100% dziennego zapotrzebowania na ten ważny składnik mineralny.

Mięso i ryby

Powinny być spożywane przynajmniej raz dziennie. Mięso i ryby to najdroższa ze wszystkich grup produktów. W naszej diecie powinny przeważać chude mięsa (drób) i tłuste ryby (mają kaloryczność 100-280kcal). Kilogram kurczaka, który zaspokoi głód 4 osobowej rodziny kosztuje około 7 zł/kg. Jeśli chodzi o ryby, to ważnych w diecie kwasów omega-3 nie dostarcza tylko drogi łosoś (46zł/kg), ale i tańszy rodzimy śledź czy wędzona makrela za którą zapłacimy ok. 5,40 zł za sztukę.

Oleje

Dobrym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach np. E, jest olej rzepakowy. 1 litr oleju kosztuje około 7 zł, wystarczy jednak dodać dwie łyżki do sałatki dziennie, aby zaspokoić 100% dziennego zapotrzebowania na te składniki czteroosobowej rodziny. Również oliwa z oliwek może być dobrym uzupełnieniem codziennej diety. Półlitrowa buteleczka oliwy extra Vergin to koszt około 14 zł, a wystarczy dla całej rodziny na cały miesiąc.

Skoro znaczna część dorosłych nie wie, że zdrowa prawidłowo zbilansowana dieta dla jednej osoby na dzień może się zamknąć w kwocie około 6 zł, to skąd mają czerpać taką wiedzę młodzi ludzie? Z myślą o nich powstał m.in. ogólnopolski program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo”. Misją projektu jest nauka młodzieży gimnazjalnej zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. Tylko do 21 stycznia do programu zgłosiło się 1 945 nauczycieli i 52 404 uczniów z 1 391 z szkół w całej Polsce. Zgłoszeń do programu „Żyj smacznie i zdrowo”  cały czas przebywa, a chętni do udziału nauczyciele mogą się zgłaszać jeszcze do 28 czerwca.

Więcej informacji o programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo” na stronie internetowej www.zyjsmacznieizdrowo.pl oraz na portalu profilu Facebook www.facebook.com/zyjsmacznieizdrowo

 

Lp.

Województwa

Liczba zgłoszonych szkół

Liczba zgłoszonych klas

Liczba zgłoszonych uczniów

Liczba nauczycieli zgłaszających

1

dolnośląskie

81

152

3091

125

2

kujawsko-pomorskie

64

109

2496

97

3

lubelskie

116

201

4067

158

4

lubuskie

44

90

1761

65

5

łódzkie

104

210

4394

147

6

małopolskie

117

225

4954

150

7

mazowieckie

140

235

4997

182

8

opolskie

37

54

1092

43

9

podkarpackie

107

152

2987

132

10

podlaskie

48

89

1954

65

11

pomorskie

82

150

3240

122

12

śląskie

151

275

5647

224

13

świętokrzyskie

39

71

1520

54

14

warmińsko-mazurskie

58

122

2583

83

15

wielkopolskie

148

269

5465

212

16

zachodniopomorskie

55

111

2156

86

   

1391

2515

52404

1945

  

***********************************

Program „Żyj smacznie i zdrowo” jest akcją edukacyjną marki WINIARY prowadzoną we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Do tej pory odbyły się dwie edycje projektu, obie pod wcześniejszą nazwą „Jedz smacznie i zdrowo”. W związku z poszerzeniem zakresu projektu o informacje z dziedziny ekologii organizatorzy podjęli decyzję o zmianie nazwy na „Żyj smacznie i zdrowo” w III odsłonie akcji. Misją programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród gimnazjalistów postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności.

Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo”. prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu oraz dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów.

Patroni honorowi

  • Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Partner społeczny

  • Federacja Polskich Banków Żywności