1866 - 1905


Pionierskie lata

Historia Nestlé rozpoczyna się w 1866, kiedy angielsko – szwajcarska firma Anglo-Swiss Condensed Milk Company otworzyła pierwszą w Europie fabrykę produkującą mleko skondensowane w Szwajcarii. Henri Nestlé w 1867 roku dokonuje przełomu w dziedzinie żywności dla niemowląt, a w 1905 roku założona przez niego firma łączy się z Anglo-Swiss, tworząc nowy podmiot, obecnie znany jako Grupa Nestlé. W tym okresie miasta dynamicznie się rozwijają, a postęp w zakresie kolei i statków parowych obniża koszty transportu surowców, co pobudza międzynarodowy handel towarami.


1866



Charles i George Page, bracia z Ameryki Północnej, pomagają stworzyć Anglo-Swiss Condensed Milk Company. Korzystając z bogatych zasobów świeżego mleka w Szwajcarii wykorzystują wiedzę zdobytą w ojczyźnie do stworzenia pierwszego europejskiego zakładu produkcji mleka skondensowanego w Cham. Rozpoczynają zaopatrzanie europejskich ośrodków przemysłowych w produkt pod marką Milkmaid, promując go jako bezpieczną, cechującą się długą przydatnością do spożycia, alternatywę dla świeżego mleka.


1867



Założyciel Nestlé, farmaceuta niemieckiego pochodzenia Henri Nestlé, stworzył "lactée FARINE" ("mąkę z mlekiem") w Vevey w Szwajcarii. To połączenie krowiego mleka, mąki pszennej i cukru, stworzone przez Nestlé dla dzieci, które nie mogły być karmione mlekiem matki, aby przeciwdziała wysokiej śmiertelności niemowląt. Mniej więcej w tym czasie Nestlé zaczyna też używać nowe logo wykorzystujące symbol gniazda.


1875



Henri Nestlé sprzedaje swoją firmę i fabrykę w Vevey trzem lokalnym biznesmenom, którzy zatrudniają chemików i wykwalifikowanych pracowników, aby rozwinąć produkcję i sprzedaż.


1878



Pomiędzy Nestlé i Anglo-Swiss rozwija się ostra konkurencja, kiedy każda z firm rozpoczyna sprzedaż konkurencyjnych wersji produktów swojego rywala – mleka skondensowanego i płatków śniadaniowych dla niemowląt. Obie firmy rozwijają produkcję i sprzedaż na zagranicznych rynkach.


1882-1902



W 1882 roku Anglo-Swiss dociera do Ameryki, jednak śmierć George’a Page’a niweczy plany związane z tym rynkiem. W 1902 roku firma sprzedaje swoje operacje w USA, co otwiera drogę do ewentualnej fuzji z Nestlé.


1904



Nestlé rozpoczyna sprzedaż czekolady, przejmując sprzedaż eksportową dla Peter&Kohler. Sam Henri Nestlé odgrywa kluczową rolę w produkcji czekolady mlecznej od 1875 roku, od kiedy dostarcza mleko skondensowane swojemu sąsiadowi Danielowi Peterowi z Vevey, które Daniel Peter wykorzysta następnie do stworzenia pierwszego komercyjnego produktu czekoladowego w 1880 roku.