1919-1938


Kryzys i nowe możliwości

Po wojnie zapotrzebowanie wojskowe na mleko w puszkach spada, powodując poważny kryzys dla Nestlé & Anglo-Swiss w 1921 roku. Kiedy spółka podnosi sie z niego, nadchodzi krach na Wall Street w 1929 roku, który zmniejsza siłę nabywczą konsumentów. Jednak epoka ta stwarza także nowe możliwości firmie: zarząd spółki się profesjonalizuje, badania są scentralizowane oraz powstają pionierskie produkty, takie jak kawa Nescafé.


1921-1922


Spadające ceny i wysokie poziomy zapasów prowadzą do pierwszej i jedynej w historii straty finansowej Nestlé & Anglo-Swiss w 1921 roku. Bankier Louis Dapples dołącza do firmy jako Kryzys-Manager i zachęca firmę do powoływania profesjonalnych menedżerów. Administracja jest scentralizowana, a badania są skonsolidowane w jednym laboratorium w Vevey w Szwajcarii.


1929


Firma kupuje największą firmę czekoladziarską w Szwajcarii – Peter-Cailler-Kohler, której początki sięgają 1819 roku, kiedy François Louis Cailler stworzył jedną z pierwszych w kraju marek czekolady – Cailler. Czekolada teraz staje się integralną częścią biznesu Nestlé & Anglo-Swiss.


1934


W Australii powstaje napój czekoladowy Milo, a jego sukces powoduje późniejszy eksport Milo na kolejne rynki. W okresie międzywojennym firma kontynuuje rozwój pokarmów dla dzieci i niemowląt i w 1934 roku tworzy Pelargon – pełne mleko w proszku dla niemowląt wzbogacone bakteriami kwasu mlekowego w celu poprawy trawienia.


1936


Konkurencyjny rynek czekolady w Szwajcarii zachęca Nestlé-Peter-Cailler-Kohler do innowacji poprzez wprowadzenie białej czekolady Galak i Rayon – czekolady z miodem i pęcherzykami powietrza. W latach 30-tych XX wieku wśród zdrowych produktów najlepiej sprzedają się witaminy, więc Nestlé w 1936 roku wprowadza na rynek witaminowy suplement diety – Nestrovit.


1938


Na rynku pojawia się Nescafé – "sproszkowany wyciąg z czystej kawy", który zachowuje naturalny smak kawy, ale można go przygotować znacznie łatwiej niż tradycyjną kawę – wystarczy dodać gorącej wody. Produkt jest dziełem Maxa Morgenthalera, który rozpoczyna pracę nad nim w 1929 roku, kiedy rząd brazylijski prosi Nestlé & Anglo-Swiss, by firma znalazła ujście dla jego ogromnej nadwyżki zasobów kawy.