Nestlé Kaszka mleczno-ryżowa banan – wyniki analizy Sanepidu

Lista Informacji PrasowychWarszawa,sty 31, 2013

Oświadczenie

Zgodnie z naszymi uprzednimi deklaracjami, informujemy, że Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kaliszu swoim protokołem z dnia 25/01/2013 potwierdził, że w warunkach stosowania zabezpieczeń oraz realizowanego reżimu technologicznego przez Zakład Produkcyjny Nestlé w Kaliszu wykluczona jest możliwość zanieczyszczenia produktu ciałami obcymi oraz powstanie zlepu w opakowaniu jednostkowym w procesie produkcji. Jednocześnie ustalono, że obiekt zgłoszony w ww. produkcie jest najprawdopodobniej grudką kaszki, która mogła powstać w wyniku kontaktu z wodą podczas przygotowywania wcześniejszych porcji z tego opakowania. Zgodnie z posiadaną przez nas informacją, przed dokonaniem odkrycia przygotowane zostały wcześniej 3 lub 4 porcje kaszki (opakowanie zawiera 5 porcji).

Informacja o rzekomym ciele obcym została upubliczniona w internecie pochopnie; władze sanitarne potwierdziły, iż informacja ta nie jest zgodna z prawdą. Niemniej jednak wzbudziła ona nieuzasadnione obawy co do jakości i bezpieczeństwa naszych produktów, wartości, które są kluczowe dla Nestlé Polska. Bezpośredni kontakt konsumentki z firmą lub odpowiednimi władzami sanitarnymi, uchroniłby innych konsumentów i zainteresowanych rodziców przed niepotrzebnym stresem.

Bezpieczeństwo i jakość naszych produktów są dla nas sprawą najwyższej wagi. Dlatego też firma Nestlé Polska zastrzega sobie prawo do obrony swojej reputacji. W pełni rozumiemy zaniepokojenie wszystkich rodziców dotyczące bezpieczeństwa produktów, które skierowane są do naszych najmłodszych konsumentów i dlatego chętnie odpowiadamy na wszelkie Państwa pytania za pośrednictwem Centrum Informacji dla Rodziców, tel. 801 333 000. Zachęcamy również, by po aktualne informacje dotyczące oferowanych przez nas wyrobów i ich bezpieczeństwa sięgać na nasze oficjalne strony www: www.nestle.pl; www.zdrowystartwprzyszlosc.pl; www.nestle.pl/dziecko.

Tomasz Retmaniak

Country Business Manager