Rusza kolejna edycja akcji "Jedz Smacznie i Zdrowo"

Lista Informacji PrasowychWarszawa,wrz 15, 2011

Rusza kolejna edycja akcji Nestlé „Jedz smacznie i zdrowo”

Już 21 września w 85 hipermarketach Carrefour w całej Polsce rusza jesienna edycja akcji „Jedz smacznie i zdrowo”, która potrwa do 3 października. Po raz kolejny firma Nestlé będzie promować wśród konsumentów modę na zdrowe odżywianie. Na uczestników czekać będą dietetycy przy specjalnych stanowiskach konsultacyjnych, a także hostessy zapraszające do degustacji produktów samplingowych. Nowością są punkty konsultacyjne z ekspertami ds. żywienia zwierząt.

50.000 zadowolonych klientów, którzy skorzystali z konsultacji dietetyka, 60.000 rozdanych poradników dotyczących zdrowego odżywiania i ponad 500 wygranych nagród – to dotychczasowy wynik ogólnopolskiej akcji „Jedz smacznie i zdrowo” organizowanej od 2008 roku przez firmę Nestlé.  Celem akcji „Jedz smacznie i zdrowo” jest zwrócenie uwagi konsumentów na potrzebę zdrowego odżywiania i komponowania zbilansowanej diety dla siebie i swojej rodziny. W jesiennej edycji nie zabraknie nowości - po raz pierwszy w historii akcji pojawią się eksperci ds. żywienia zwierząt, którzy podpowiedzą, jak zdrowo karmić i dbać o kota lub psa.

Tradycyjnie pojawią się stoiska konsultacyjne z dietetykami, którzy będą udzielać indywidualnych, bezpłatnych porad i na podstawie krótkiego wywiadu ułożą spersonalizowane 7-dniowe menu. Spotkania odbędą się w weekendy (23 – 25 września i 30 września – 2 października) w wybranych 40 halach Carrefour. Pozostałe działania promocyjne będą realizowane w jeszcze większej liczbie hal – w sumie aż w 85 hipermarketach w całej Polsce, z czego najwięcej w województwach śląskim (13), mazowieckim (11), łódzkim (9) i małopolskim (9). We wszystkich halach zaangażowanych w akcję pojawią się hostessy zapraszające do skorzystania z produktów samplingowanych. Firma Nestlé zorganizowała również konkurs. Aby wziąć w nim udział należy kupić 4 dowolne produkty z portfolio Nestlé, zachować paragon i wysłać SMS jak najbliżej pełnej godziny - pomiędzy 11:00 a 20:15. Do wygrania 260 bonów Carrefour (każdy o wartości 100 zł), a także 13 nowoczesnych czytników e-book. Dodatkowo, każdy uczestnik konkursu otrzyma nagrodę gwarantowaną – poradnik „Piramida zdrowego żywienia” z informacjami na temat prawidłowej diety i komponowania zbilansowanych posiłków. Informacje o akcji i konkursie dostępne są na stronie www.nestle.pl/wellness, w gazetce Carrefour oraz na plakatach informacyjnych umieszczonych na terenie sklepów i ulotkach dystrybuowanych w trakcie trwania promocji.

Szczegółowe informacja:

Mechanizm działania akcji

Jesienna edycja akcji „Jedz smacznie i zdrowo” odbędzie się w dniach 21 września – 3 października w 85 Hipermarketach Carrefour w całej Polsce (pełna lista hipermarketów znajduje się na końcu niniejszego dokumentu). We wszystkich 85 sklepach staną stoiska promocyjne z hostessami, które będą zachęcać do wzięcia udziału w akcji, zakupu produktów oraz degustacji. Produkty, którymi będą częstować hostessy to:

• GERBER DOREMI SPAGHETTI PO BOLOŃSKU 6x260g
  • GERBER DOREMI POTRAWKA Z WARZYWAMI I MIĘSKIEM DROBIOWYM 6x260g
  • GERBER DOREMI ZIARNA PSZENICY Z SZYNKĄ I ANANASEM 6x260g
  • GERBER DOREMI WARZYWA Z WIEPRZOWNIĄ W SOSIE SLIWKOWYM 6x260g
  • deserek Nestle Misiowy Jogurcik TRUSKAWKA 6(4x100g)

Ponadto w wybranych lokalizacjach konsument będzie mógł skorzystać z porady dietetyka, który na podstawie programu komputerowego i przeprowadzonego wywiadu, uwzględniającego wiek, płeć, wagę ciała, aktywność fizyczną i preferencje smakowe, ułoży dopasowane do indywidualnych potrzeb 7-dniowe menu. Na pytania z zakresu prawidłowego dbania i żywienia psa/kota czekać będą specjaliści ds. żywienia zwierząt. Dodatkową atrakcją dla klientów jest udział w konkursie, w którym można wygrać atrakcyjne nagrody.

Konkurs z nagrodami

Chcąc wziąć udział w konkursie, wystarczy kupić 4 produkty z szerokiej oferty firmy Nestlé, zachować paragon i wysłać SMS jak najbliżej pełnej godziny - pomiędzy 11:00 a 20:15. Jednorazowy zakup czterech produktów umożliwia wysłanie jednego SMS-a. Produkty można wybierać wśród marek:

• Nestlé (z wyjątkiem mlek początkowych),
  • WINIARY,
  • NESCAFÉ,
  • GERBER (z wyjątkiem mlek początkowych),
  • PURINA.

Codziennie do wygrania będzie 20 bonów Carrefour (każdy o wartości 100 zł) oraz nagroda główna – czytnik e-book z wgranym poradnikiem Nestlé „Piramida Zdrowego Żywienia”. W każdej godzinie zostaną nagrodzone dwie osoby, natomiast na zakończenie każdego dnia nagrodę główną otrzyma osoba, która wysłała SMS najbliżej pełnej godziny. Warunkiem odebrania nagrody będzie paragon z zakupami. Organizatorzy przewidzieli również nagrody gwarantowane. Każdy uczestnik konkursu otrzyma od hostessy na miejscu poradnik „Piramida Zdrowego Żywienia” z informacjami na temat diety i komponowania zbilansowanych posiłków.

Wsparcie marketingowe akcji

Na terenie hipermarketów Carrefour będą rozstawione materiały POS. Na potrzeby promocyjne przygotowano i rozdystrybuowano do hipermarketów specjalne ulotki, plakaty na ekspozycje paletowe produktów oraz owijki. Ponadto informacje o akcji będą dostępne w gazetce Carrefour. Akcja będzie też promowana poprzez działania public relations (agencja Eskadra Publica) oraz aktywności internetowe. Wsparcie online oparto na specjalnym serwisie WWW (strona www.nestle.pl/wellness), gdzie konsument uzyska wskazówki, jak poprawić nawyki żywieniowe, znajdzie odpowiednie przepisy kulinarne oraz będzie miał możliwość skorzystania on-line z indywidualnych konsultacji z dietetykiem.