Oświadczenie w sprawie MOM w produktach marki GERBER

Lista Informacji PrasowychWarszawa,lut 3, 2012

W  związku z pojawiającymi się w internecie wątpliwościami, w  imieniu marki Gerber i firmy Nestlé pragniemy wyjaśnić, że mięso oddzielane mechanicznie nie jest obecnie wykorzystywane w żadnym produkcie Gerber.

Składnik ten, spełniający wszelkie normy żywności dla niemowląt i małych dzieci (czyli, zgodnie z wymaganiami UE dla takiej żywności, wytwarzany tylko z korpusów drobiowych i jako surowiec spełniający wymagania obowiązujące dla mięsa świeżego), wchodził w skład - widniejący na etykiecie - dwóch z naszych monoskładnikowych produktów mięsnych, od momentu wprowadzenia ich na rynek w 2003 roku.
Mięso oddzielane mechaniczne było używane jedynie w tych 2 produktach (słoiczki z mięsem z indyka i kurczaka) w celu poprawienia ich tekstury i zawsze było przygotowywane zgodnie z polskimi i europejskimi surowymi standardami żywności dla niemowląt i małych dzieci.

Jednak, ze względu na pojawienie się pewnych kontrowersji, które wywołała obecność tego składnika w styczniu 2011 roku wśród naszych niektórych konsumentów firma postanowiła wycofać go ze składu i na początku ubiegłego roku receptury tych dwóch produktów zostały zmienione.
Produkty Gerber Delikatny Indyk i Delikatny Kurczak uzyskały pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka nr 4/2011.

Ponadto warto podkreślić, że produkty Gerber sprzedawane w Polsce są produkowane głównie z polskich składników według polskich receptur w zakładzie produkcyjnym w Rzeszowie. Wspomniane produkty monoskładnikowe z mięsem z indyka i kurczaka nie były i nie są sprzedawane w krajach Europy Zachodniej bowiem marka Gerber w tych krajach w ogóle nie jest obecna. Natomiast jeżeli produkty Nestlé eksportowane są na różne rynki to firma zawsze stosuje takie same, wysokie standardy w stosunku do tych produktów, bez względu na kraj przeznaczenia.

W przypadku dodatkowych pytań dotyczących produktów Nestle ,  prosimy o kontakt z  Centrum Informacji dla Rodziców,   infolinia  801 333 000  lub  cs@pl.nestle.com.