Oficjalne stanowisko dotyczące bezpieczeństwa produktów Nestlé dla dzieci i niemowląt w Polsce.

Lista Informacji PrasowychWarszawa,sie 30, 2011

Oświadczenie Nestlé Polska S.A.z dnia 30 sierpnia 2011 r.

W związku z powielanymi w Internecie doniesieniami, firma Nestlé Polska pragnie uspokoić, że wszystkie produkty oferowane dla niemowląt i dzieci w Polsce są bezpieczne. Apel wzywający do zwrotu tych produktów w Polsce jest bezzasadny i wprowadza rodziców w błąd.
Wspomniane doniesienia odnoszą się do sytuacji, która miała miejsce w lipcu we Francji. Wtedy to firma Nestlé France zapobiegawczo i dobrowolnie wycofała z rynku francuskiego jedną serię odżywek dla niemowląt i dzieci Nestlé P’tit Pot Banana, po znalezieniu szkła w jednym produkcie. Był to przecier bananowy w słoiczku, a jego pełna nazwa to: Nestlé P’tit Pot Banana (seria L 10980295).

Przy współpracy z odpowiednimi organami Nestlé niezwłocznie podjęło wszelkie działania niezbędne do ustalenia przyczyny tego incydentu. Przeprowadzone dochodzenie wykazało, że był to odosobniony przypadek, ograniczony wyłącznie do jednego słoiczka.

Powyższa informacja o sytuacji na rynku odżywek dla niemowląt i dzieci we Francji, dotyczy wyłącznie jednej serii odżywek na rynku francuskim. Seria ta była sprzedawana wyłącznie we Francji i nie dotyczy innych produktów oraz innych rynków. Wszystkie produkty dla dzieci i niemowląt sprzedawane przez firmę Nestlé na rynku polskim są bezpieczne.

Bezpieczeństwo i jakość naszych produktów są dla nas niekwestionowanym priorytetem. Nestlé przeprosiło wszystkich konsumentów i klientów za wszelkie niedogodności związane z dobrowolnym wycofaniem wspomnianego produktu ze sprzedaży.

Oświadczenie Nestlé Polska S.A.
15  lipca 2011 r.

Wycofanie produktu dla dzieci i niemowląt  we Francji

Firma Nestlé France zapobiegawczo i dobrowolnie wycofuje z rynku jedną serię odżywek dla niemowląt i dzieci Nestlé P’tit Pot Banana, po znalezieniu szkła w jednym produkcie Nestlé P’tit Pot Banana.

Powyższa informacja o sytuacji na rynku odżywek dla niemowląt i dzieci we Francji, z którą mogliście się Państwo spotkać, dotyczy wyłącznie jednej serii odżywek na rynku francuskim. Ta seria produktów była sprzedawana wyłącznie we Francji.
Wszystkie produkty marki GERBER i Nestlé dostępne na rynku polskim są bezpieczne.

Sytuacja nie dotyczy innych serii produktów ani innych krajów.