Razem możemy zatrzymać marnotrawstwo żywności

Producenci spożywczy zostali przekonani, aby przyłączyć się do detalistów i innych wytwórców w próbie ograniczenia odpadów, która stanowi część planu stworzenia narodowej sieci banków żywności. Ten sektor powinien pracować z samorządem lokalnym, aby projekt jak najszybciej wcielić w życie. Dzięki temu, nadwyżka spożywcza mogłaby ponownie zostać rozdzielona do banków żywności, zgodnie z zaleceniami raportu „Żywienie Brytyjczyków” stworzonym przez All – Party Parliamentary Group on Hunger.

Jak wskazuje raport finansowany, stworzony przez arcybiskupa charytatywnej fundacji Chairtable Trust, tak ambitny cel może być zrealizowany tylko z pomocą detalistów i producentów spożywczych, jeśli znieśliby skoordynowane podejście.

W ciągu roku w każdym mieście produkuje się powyżej 4 ton nadwyżki żywności, co musi się zmienić.

„Redystrybucja nadmiaru produktów musiałaby zostać uszeregowana na pierwszym miejscu pod względem ważności, pomijając inne cele” – to zdanie Biskupa Truro, który jest autorem wprowadzenia do raportu.

„Chcemy zachęcać całe społeczeństwo, aby zwróciło uwagę na nasze wartości i cnoty oraz rozpocząć efektowny dialog o naszym życiu we wspólnocie” – dodał Biskup.

Odrzucone przez Radę Etyki Spożywczej

Pomysł wydaje się ciekawy, jednakże propozycja raportu, aby założyć sieć banków spożywczych spotkała się z odrzuceniem Rady Etyki Spożywczej (FEC). Jej zdaniem to rząd nie potrafi wziąć odpowiedzialności za żywienie wszystkich Brytyjczyków.

„Sądzimy, że państwu nie udaje się zrealizować zobowiązań dotyczących ludzkich praw do żywności. To przygnębiające, że raport przyjmuje, iż banki spożywcze wejdą w życie na dobre – na znacznie dłużej niż tylko najbliższe lata” – dodaje organizacja.

Stwierdzono także, że kojarzenie odpadów z ubóstwem byłoby niewskazane. Podobnie, jak przekazywanie większej ilości „resztek” do największych banków jedzenia wcale nie przyniesie oczekiwanego rezultatu.

Stawianie czoła niepotrzebnym nadwyżkom spożywczym jest bez wątpienia ważną kwestią, ale nie powinno być ono zestawiane z biedą.

„Tutaj potrzeba poważnej rozmowy o cenach i wycenianiu jedzenia – musimy zostać przygotowani do rzeczywistej podwyżki produktów” – mówi Rada Etyki Spożywczej.

Tymczasem, podczas bieżącego roku, Program Działania Odpady & Zasoby (WRAP) stwierdził, że przemysł może zaoszczędzić nawet 2,2 miliardy dolarów rocznie na przedłużeniu terminu ich ważności o jeden dodatkowy dzień.

Peter Whitehead, tymczasowy Project Manager Programu WRAP, mówi, że 15% wszystkich odpadów spożywczych stanowiły produkty usunięte ze względu na niejadalność.

„Prowizoryczna ewidencja pokazała, że jest pewna możliwość, aby dać dodatkowy okres ważności dla poszczególnych produktów” – powiedział Whitehead. „Nie myślimy tu jednak o znacznych ruchach w datach, ale o minimalnych przedłużeniach”.

Link: http://www.foodmanufacture.co.uk/Regulation/Food-waste-could-be-solved-by-joining-together