Pozytywny wpływ likopenu

Badanie naukowców z dwóch uniwersytetów w Bostonie (Tufts University i Boston University) wykazało, że zwiększone spożycie likopenu zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia o 17% i choroby niedokrwiennej serca o 26%. Likopen jest przeciwutleniaczem, który jest obecny w różowych i czerwonych owocach oraz warzywach. Używa się go też jako substancji barwiącej w produkcji żywności oraz składnika suplementów diety.

W analizie wykorzystano dane pochodzące z badania Framingham Offspring. Dotyczyły one 314 osób z chorobą układu krążenia, 171 osób z chorobą wieńcową oraz 99 osób z udarem. Średnie spożycie likopenu dla każdego uczestnika wynosiło 7,9 miligramów dziennie. Okazało się, że spożycie tej substancji zredukowało o 17% częstotliwość występowania chorób układu krążenia i o 26% obniżyło ryzyko występowania choroby wieńcowej. Substancja nie miała jednak żadnego wpływu na częstotliwość występowania udaru. 

Najważniejszym źródłem likopenu są pomidory oraz produkty powstałe na ich bazie, takie jak np. sos pomidorowy czy koncentrat. W związku z tym są one najczęściej używane w badaniach weryfikujących wpływ likopenu na serce. Z tego względu trudno jest jednoznacznie oddzielić potencjalny wpływ samego likopenu na choroby układu krążenia od wpływu innych składników znajdujących się w pomidorach i produktach z nich powstałych. Przeprowadzone badanie wykazało, że pozostałe substancje znajdujące się w pomidorach również mają korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Jednak, jak podkreślają naukowcy, potwierdzenie korzyści wynikających z jedzenia pomidorów dla zdrowia serca wymaga dodatkowych analiz.

Źródło: British Journal of Nutrition Published online ahead of print, FirstView Articles“Relationship of lycopene intake and consumption of tomato products to incident CVD”Authors: P.F. Jacques, A. Lyass, J.M. Massaro, R.S. Vasan, R.B. D'Agostino Sr