Prognozy trendów kulinarnych 2013

Narodowe Stowarzyszenie Restauratorów opublikowało listę trendów żywieniowych „What’s hot in 2013”. Zestawienie powstało na podstawie informacji dostarczonych przez ponad 1800 członków Amerykańskiego Stowarzyszenia Kulinarnego.
Z przeanalizowanych danych wynika, że najważniejszym trendem 2013 roku będzie pozyskiwanie mięsa i owoców morza od lokalnych dostawców, którzy działają zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Wysokie pozycje w rankingu zajmują także bezglutenowe jedzenie, mniejsze porcje oraz żywność inspirowana kuchnią etniczną.


10 najważniejszych trendów 2013 roku to: 

  1. Mięso i owoce morza pozyskiwane od lokalnych dostawców
  2. Surowce z małych gospodarstw rolnych
  3. Zdrowe posiłki dla dzieci
  4. Pozyskiwanie produktów od dostawców, którzy prowadzą swoją działalność zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju (environmental sustainability)
  5. Żywienie dzieci jako kulinarny temat przewodni (menu z daniami dla dzieci)
  6. Wzbogacanie diety o nowe gatunki i rodzaje mięs (szczególnie nowe rodzaje steków)  
  7. Zakup lokalnych produktów
  8. Kuchnia bezglutenowa
  9. Pozyskiwanie owoców morza od firm dbających o środowisko naturalne
  10. Pełnoziarniste składniki w posiłkach dla dzieci

Źródło: http://investorplace.com/2012/12/top-food-trends-for-2013/