Dieta dzieci zależy od środowiska, w którym dorastają

Dieta dzieci zależy od środowiska, w którym dorastają Pediatrzy doszli do wniosku, że wzorce żywieniowe maluchów pomiędzy 6 - 12 miesiącem życia zależą od wykształcenia i pochodzenia społecznego ich mam. Dzieci karmione piersią i jedzeniem dostosowanym do zaleceń międzynarodowych organizacji pediatrycznych żyją w gospodarstwach domowych o wyższym dochodzie, a ich mamy mają ukończone studia. 

Na zamówienie Agencji Żywności i Leków naukowcy z Buffalo School of Medicine and Biomedical Sciences przebadali grupę ponad 1500 dzieci obu płci, urodzonych w latach 2005-2007. Narzędzie badania stanowiła ankieta. Mamy podawały, który z 18 wymienionych produktów był spożywany przez ich dzieci i w jakiej częstotliwości. 

Doszliśmy do wniosku, że rozbieżności w nawykach żywieniowych u dzieci zaczynają się wcześnie. Trudno zmienić im przyzwyczajenia po pierwszym roku życia, gdyż te miesiące są kluczowe dla ich rozwoju – mówi Xiaozhong Wen, kierownik zespołu badawczego, który na co dzień zajmuje się przyczynami i rozwojem otyłości wśród dzieci. Przebadanie pokarmów stałych przyjmowanych przez niemowlaki daje nam wgląd, czy będą one w przyszłości otyłe – tłumaczy. 

Matki, których dieta była bogata w cukier, tłuszcze, białka lub produkty mleczne i płatki śniadaniowe, miały wykształcenie średnie, a roczny dochód przypadający na gospodarstwo domowe nie przekraczał 25 tysięcy dolarów. Wśród żywności spożywanej przez dzieci znalazły się także niezdrowe produkty jedzone przez dorosłych takie, jak: cukierki, lody, frytki, czy słodzone napoje. 

Mamy podstawy by twierdzić, że jedzenie podawane dziecku w tym okresie decyduje o jego diecie w przyszłości – mówi dr Wen. – Jeśli dajemy niemowlakowi zdrowe jedzenie, to polubi je i będzie je wybierać w przyszłości. Dzieci karmione słodkimi i tłustymi produktami mocno się do nich przywiązują, a nawet od nich uzależniają- dodaje. 

Co więcej, dzieci z dietą bogatą w tłuszcze i cukry mają spowolniony przyrost wzrostu do wieku, ale dokładna przyczyna tego zjawiska wciąż nie jest znana. Niektóre pokarmy na tyle smakują dzieciom, że stanowią główną część ich posiłków. Zastępują one wartościowe produkty odżywcze, bogate w wapń czy żelazo, odpowiedzialne za wzrost ich kości. 

Link: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141030133532.htm