Impulsywne zachowania przyczyną uzależnienia od jedzenia

Czy kiedykolwiek obiecywaliście sobie, że zjecie tylko kilka chipsów, a potem pochłonęliście całą paczkę? Jak wskazują ostatnie badania, te niekontrolowane zachowania mogą powodować zaburzenia odżywiania i prowadzić do uzależnienia od jedzenia. Jest to bowiem rezultat pracy komórek mózgowych, które odpowiadają za tzw. system nagradzania. Wyniki testów opublikowano w międzynarodowym magazynie naukowym Neuropsychopharmacology.

Badania zlecone przez Boston University School of Medicine (BUSM) i prowadzone przy współpracy z University of Cambridge w Wielkiej Brytanii, wykazały podobieństwa między uzależnieniem od narkotyków, a uzależnieniem od jedzenia. Okazało się również, że ludzie z zaburzeniem odżywiania oraz otyłością mają większą skłonność do bycia impulsywnymi, niż osoby zdrowe. Częściej wśród nich obserwujemy gwałtowne zachowanie, pozbawione myślenia o jego konsekwencjach. Nie sprecyzowano jednak, czy impulsywność ta istniała przed problemami z odżywianiem, czy rozwinęła się jako ich rezultat.

Podczas testów mierzono poziom niezdolności do powstrzymywania impulsu przez konkretne osoby, wybrane do eksperymentu. Przez godzinę dziennie spożywali oni produkty bogate w cukier. Wśród ludzi wykazujących na co dzień większą impulsywność, zaobserwowano wzrost łaknienia, niepohamowanego obżarstwa i utraty kontroli nad ilością spożywanego jedzenia. Ponadto osoby te nie potrafiły prawidłowo przewidzieć wpływu spożywania nadmiernie słodkiej diety na ich organizm. Zaobserwowano u nich wzrost czynnika zwanego Delta-FosB, znajdującego się w części mózgu odpowiedzialnego za system nagrody. Wskazuje to na potencjalne, biologiczne uwarunkowania impulsywnego zachowania. Natomiast wśród osób, które wcześniej nie wykazywały nadmiernej impulsywności, nie zaobserwowano wpływu słodyczy na zmianę ich zachowania czy sposobu jedzenia.

Impulsywność mogła narodzić się już u naszych przodków. Gdy jedzenie było ciężko dostępne, wybierali oni wysokokaloryczne jedzenie, by na dłużej zaspokoić swój głód. Środowisko, w którym żyjemy, ma więc wpływ na nasz sposób odżywiania. Wysokokaloryczne produkty i ich impulsywne spożywanie promują więc patologiczne obżarstwo – mówi Pietro Cottone, doktor nauk humanistycznych, jeden z dyrektorów the Laboratory of Addictive Disorders i współpracownik profesora farmakologii i psychiatrii w BUSM.

Badania potwierdzają również istnienie podobnych mechanizmów i zachowań występujących u ludzi uzależnionych od narkotyków i jedzenia – mówi Clara Velazquez-Sanchez, doktor nauk humanistycznych, członek The Laboratory of Addictive Disorder oraz pierwsza autorka badań.

Inni współuczestniczy badań to: dr Valentina Sabino, jeden z dyrektorów the Laboratory of Addictive Disorder, asystentka profesora farmakologii i psychiatrii w BUSM; dr Antonio Ferragud; Cassie Moore z BUSM oraz dr Barry Everitt, doktor nauk ścisłych z University of Cambridge.

Badania te wspomagane były przez Narodowy Instytut Nadużywania Narkotyków (The National Institute on Drug Abuse), Narodowy Instytut Zdrowia Psychicznego (The National Institute of Mental Health), katedrę Petera Paula, organizację charytatywną McManus i studencki program badań Uniwersytetu Bostońskiego (UROP).

Artykuł przeczytać można tutaj:

http://www.bumc.bu.edu/busm/2014/05/05/study-shows-that-impulsivity-is-risk-factor-for-food-addiction/