Żywienie w czasie ciąży

Jedzmy łososia w ciąży!

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie dowiedli, że spożywanie podczas ciąży dwóch porcji łososia tygodniowo jest korzystne zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Z badania wynika, że spożycie łososia zwiększa poziom kwasów tłuszczowych omega-3 u matki i u dziecka oraz poprawia odporność obydwojga. Zawdzięczamy to selenowi i retinolowi, które są zawarte w łososiu.

Aby przeprowadzić taką analizę, zebrano grupę kobiet, które nie spożywały ryb podczas ciąży. Zostały one podzielone na dwie podgrupy: tych, które w dalszym ciągu odżywiały się w ten sam sposób oraz takich, które spożywały dwie porcje "zaprawianego" łososia od dwudziestego tygodnia ciąży do rozwiązania. Łosoś wykorzystany w tym badaniu był hodowany w hodowli ryb, gdzie poddawano go specjalnej diecie (podawano mu m.in. oleje roślinne, algi i zooplankton). Dzięki temu specjalnemu sposobowi odżywiania, mięso łososia było bogate w kwasy omega-3, przeciwutleniacze i witaminy A, E i selen. Dodatkowo, mięso to miało bardzo niski stopień zanieczyszczeń.

Źródło: Does Consumption of Two Portions of Salmon Per Week Enhance the Antioxidant Defense System in Pregnant Women? Cruz E. García-Rodríguez, María D. Mesa, Josune Olza, Maria Vlachava, Lefkothea-Stella Kremmyda, Norma D. Diaper, Paul S. Noakes, Elizabeth A. Miles, María Carmen Ramírez-Tortosa, Bjørn Liaset, Livar Frøyland, Adrien Rossary, Marie-Chantal Farges, Marie-Paule Vasson, Concepcion M. Aguilera, Johanna Helmersson-Karlqvist, Keith M. Godfrey, Philip C. Calder, Samar Basu, Ángel Gil Antioxidants & Redox Signaling. February 2012, ahead of print.


Kawa w ciąży? Dziecko nie będzie mieć kłopotów ze snem!

Spożycie kofeiny przez kobiety w ciąży i młode matki prawdopodobnie nie ma wpływu na sen ich noworodków – wskazują nowe brazylijskie badania. Naukowcy przeanalizowali wzorce snu wśród ponad 4200 dzieci w wieku do 3 miesięcy oraz nawyki spożywania kofeiny u ich matek – zarówno przed, jak i po porodzie.
Naukowcy zbadali 2 napoje: kawę i herbatę mate. Analiza potwierdziła, że noworodki często budzą się w nocy, a spożycie kofeiny jest związane z zakłóceniami snu i bezsennością wśród dorosłych.
Aby sprawdzić, czy spożycie kofeiny u kobiet w ciąży i matek karmiących wpływa na sen ich dziecka, zespół śledził ponad 4200 niemowląt urodzonych w 2004 roku w mieście Pelotas. Ze wszystkimi młodymi matkami zostały przeprowadzone rozmowy jeszcze w szpitalu, natychmiast po porodzie, a następnie trzy miesiące później. Naukowcy pytali o ich nawyki picia kawy i spożywania innych napojów kofeinowych. Kobiety, które przyjmowały dużą ilość kofeiny, to te, które spożywały jej 300 miligramów (czyli od 2 do 4 filiżanek) lub więcej dziennie, pijąc kawę lub inny napój kofeinowy.

Wszystkie noworodki były badane zaraz po urodzeniu, a następnie po trzech miesiącach. Wtedy matki podawały szczegóły na temat nawyków snu swojego dziecka w ciągu poprzedzających 15 dni. Często budzące się dzieci to te, które budziły się trzy lub więcej razy w ciągu nocy.
Tylko jedna z przebadanych matek nie piła kawy. Jedna na pięć była uznawana za spożywającą duże ilości kofeiny podczas ciąży, a ponad 14% nadal piło duże ilości kawy w pierwszych trzech miesiącach życia dziecka. Prawie 14% dzieci budziło się w nocy trzy razy lub częściej.

Chociaż istniały pewne wskazania, że nocne wstawanie było bardziej rozpowszechnione wśród dzieci, których matki spożywały w okresie ciąży i karmienia dużo kofeiny, to jednak połączenie to nie było znaczące statystycznie. Badacze doszli do wniosku, że nie było dowodów na to, że spożycie kofeiny w konkretnej ilości jest związane z zakłóceniami snu wśród niemowląt.


Źródło: Maternal Caffeine Consumption and Infant Nighttime Waking: Prospective Cohort Study Iná S. Santos, Alicia Matijasevich, and Marlos R. Domingues Pediatrics peds.2011-1773; Published online April 2, 2012 

Mikrosuplementy dla matki i dziecka

Kiedy kobieta w ciąży spożywa suplementy z mikroelementami (witaminy i minerały), jej nienarodzone dziecko rośnie szybciej. Naukowcy z Instytutu Medycyny Tropikalnej w Antwerpii raportują: im wcześniej rozpoczniemy spożywanie suplementów podczas ciąży, tym lepiej dla naszego dziecka. W krajach rozwijających się, gdzie kobiety często źle się odżywiają, te dodatki do diety powodują naprawdę istotne zmiany.

Mikroelementy to składniki odżywcze, które są nam niezbędne, nawet jeśli potrzebujemy ich tylko w małych ilościach. Do najważniejszych należą kwas foliowy, żelazo, miedź, jod, selen i cynk. Dla ciężarnych w krajach uprzemysłowionych mikroelementy zazwyczaj nie stanowią problemu – mają wystarczająco bogatą i różnorodną dietę, a większość z nich przyjmuje suplementy. W krajach o niskich i średnich dochodach dieta kobiet w ciąży jest jednak często uboga w składniki odżywcze. Efektem są opóźnienia wzrostu płodu w łonie matki, co może zwiększyć skłonność do chorób w dorosłym życiu.

Źródło:Dominique Roberfroid, Lieven Huybregts, Hermann Lanou, Jean-Pierre Habicht, Marie-Claire Henry, Nicolas Meda, and Patrick Kolsteren Prenatal Micronutrient Supplements Cumulatively Increase Fetal Growth J. Nutr. 2012 142: 3 548-554