Wysokotłuszczowa dieta może zapobiegać otyłości

Z najnowszych badań Uniwersytetu Hebrajskiego wynika, że starannie zaplanowane, wysokotłuszczowe posiłki mogą prowadzić do zmniejszenia masy ciała oraz mieć zbawienny wpływ na nasz metabolizm. Spożywane w takiej diecie tłuszcze nie są magazynowane, lecz wykorzystywane do produkcji energii między posiłkami.

Poprzednie testy wykazały, że zakłócenia codziennego rytmu życia ssaków lub karmienie ich wysokotłuszczowymi produktami zaburzają ich przemianę materii i prowadzą do otyłości. Izraelscy naukowcy chcieli określić wpływ połączenia długoterminowej diety z określonym planem żywienia. Postawili oni hipotezę, że skrupulatne planowanie posiłków pomoże regulować zegar biologiczny i efekty szkodliwej diety, która w normalnych okolicznościach prowadzi do problemów ze zdrowiem.

Przeprowadzono 18-tygodniowy eksperyment, podczas którego cztery grupy myszy karmione były w określony sposób. Pierwszej podawano posiłki zgodnie z wysokotłuszczową, regularną dietą; drugiej – niskotłuszczową z ustalonym harmonogramem; trzecia była na nieplanowanej niskotłuszczowej diecie, a ostatnia na przypadkowej, wysokotłuszczowej. Pod koniec badań wszystkie myszy przybrały na wadze.

Pomimo jednak, że zarówno myszom na diecie wysokotłuszczowej i niskotłuszczowej dostarczono taką samą ilość jedzenia, u zwierząt z pierwszej grupy odnotowano mniejszy przyrost wagi. Dodatkowo zwierzętom, które spożyły większą ilość tłuszczu poprawił się metabolizm.

„Nasze doświadczenie dowodzi, że czas konsumpcji jest ważniejszy niż ilość konsumowanego tłuszczu. Poprawa przemiany materii poprzez staranne planowanie posiłków, może być użyta jako narzędzia terapeutycznego zapobiegania otyłości u ludzi” – podkreśla profesor Froy.

Źródło:
H. Sherman, Y. Genzer, R. Cohen, N. Chapnik, Z. Madar, O. Froy. Timed high-fat diet resets circadian metabolism and prevents obesity. The FASEB Journal, 2012; 26 (8): 3493
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120912084430.htm