Sort by
Sort by

Nestlé otwiera nową jednostkę w celu scentralizowania globalnych prac z zakresu rozwoju klinicznego

Firma Nestlé, mając ma celu centralizację swoich prac z zakresu rozwoju klinicznego, otwieraj nową jednostkę, która będzie się zajmować zarządzaniem badaniami klinicznymi.

Dział rozwoju klinicznego (ang. Clinical Development Unit, CDU) firmy umożliwi bardziej skuteczną i efektywną ocenę wpływu jej produktów żywnościowych i składników na biologię i zdrowie człowieka, a także na smak i przyjemność dla podniebienia.

Badania kliniczne uznawane są przez organy zajmujące się bezpieczeństwem żywności na całym świecie za skuteczny sposób oceny wpływu składników pokarmowych lub produktów żywnościowych na konsumentów.

Nestlé ma wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu badań klinicznych i publikowaniu ich wyników na całym świecie.

W roku 2011 firma prowadziła ponad 100 badań klinicznych, a w przyszłości spodziewa się wzrostu tej liczby.

„Nasze prace z zakresu rozwoju klinicznego dostarczają naukowych dowodów na to, czy nasze składniki, nowe produkty oraz zmiany składu produktów zapewniają konsumentom korzyści”, stwierdził Werner Bauer, główny technolog Nestlé.

„Nowy dział rozwoju klinicznego stanowi strategiczne uzupełnienie zobowiązania naszego pionu badań i rozwoju do dostarczania innowacyjnych rozwiązań na rzecz żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia”.

Wiedza medyczna


Dział rozwoju klinicznego Nestlé będzie dostarczał wiedzę medyczną z różnych obszarów terapeutycznych.

Zapewni także know-how w dziedzinie zarządzania projektami, zarządzania danymi oraz biostatystyki, czyli wykorzystania statystyki w analizie danych biologicznych.

Budynek wzniesiony specjalnie na potrzeby tego działu znajduje się z Lozannie w Szwajcarii.

W ten sposób firma Nestlé po raz pierwszy skupiła zarządzanie swoim globalnym programem badań klinicznych pod jednym dachem.

Jednostka ds. metabolizmu


W skład działu rozwoju klinicznego wchodzi „Jednostka ds. metabolizmu”, która ma się zajmować badaniami nad metabolizmem zdrowych ludzi, a także tych cierpiących na takie schorzenia jak otyłość, cukrzyca czy osteoporoza.

Zaspokoi ona rosnące zapotrzebowanie firmy na własne badania nad żywieniem po utworzeniu w 2010 roku Nestlé Institute of Health Sciences i Nestlé Health Science.

Ośrodek wyposażono w sprzęt do ćwiczeń, który pozwala badać siłę, szybkość i wytrzymałość, a także w specjalistyczne skanery do pomiaru gęstości kości oraz budowy ciała.

Oferuje on naukowcom sprzęt do kalorymetrii pośredniej, który umożliwia pomiar energii zużywanej przez ludzi w czasie odpoczynku i wysiłku.

Do badań nad metabolizmem wykorzystywane będą kabiny sensoryczne, kuchnia i jadalnia oraz pomieszczenie do obserwacji klinicznej.

Jednostka ds. metabolizmu została oficjalnie uznana przez lokalne władze kantonu za powiązaną prywatną placówkę medyczną.

Bliska współpraca


Lokalizacja działu rozwoju klinicznego umożliwi jej badaczom bliską współpracę z innymi naukowcami z Nestlé Research Center i Nestlé Institute of Health Sciences, które także znajdują się w Lozannie.

Dział rozwoju klinicznego będzie współpracował również z wieloma ośrodkami badań i rozwoju firmy Nestlé i uniwersytetami na całym świecie.

Globalna sieć centrów R&D Nestlé składa się z 32 ośrodków badań, rozwoju i technologii, w których pracuje ponad 5000 pracowników.

Nestlé i badania kliniczne


Firma Nestlé przestrzega postanowień Deklaracji Helsińskiej utworzonej przez Światowe Stowarzyszenie Lekarzy, która określa zasady etyczne dotyczące badań z udziałem ludzi.

Wszystkie badania kliniczne firmy prowadzone są zgodnie z zasadami Dobrej praktyki klinicznej, stanowiącej uznany na świecie standard jakości.

Nowy dział rozwoju klinicznego będzie nadzorował wiele różnych typów badań klinicznych, w tym randomizowane badania kontrolowane.

Będzie także odpowiadał za zarządzanie wszystkimi badaniami prowadzonymi na miejscu w Jednostce ds. metabolizmu, zapewniając ich zgodność ze wszystkimi obowiązującymi lokalnymi przepisami oraz z Dobrą praktyką kliniczną.