Sort by
Sort by

Zerowe zużycie wody

W jaki sposób możemy produkować, a przy tym nie korzystać z wody

Zero wody
Przemysł potrzebuje dużo wody. Na całym świecie tylko rolnictwo zużywa więcej słodkiej wody. Około 22% naszej wody jest wykorzystywane przez przemysł. Dla porównania (pdf, 2 Mb) w naszych domach zużywanych jest 8%.
W samych tylko Stanach Zjednoczonych przemysłowe zużycie wody wynosi około 6 miliardów litrów dziennie.

Więc jakim cudem mogła powstać "bezwodna" fabryka?

 

Innowacyjna technologia

Gdy chodzi o oszczędzanie zasobów naturalnych, często kluczem jest innowacja. Tak z całą pewnością było w przypadku fabryki mleka w proszku Nestlé w Lagos de Moreno w Meksyku.

Przełomowa fabryka, otwarta w 2014 roku, pozyskuje wodę z mleka zamiast pobierać ją z zewnętrznego źródła. Dzięki temu oszczędza 1,6 mln litrów wody rocznie, około 15% całkowitego zużycia wody przez Nestlé w Meksyku. Ponadto technologia, która odmieniła meksykańską fabrykę, wkrótce pozwoli zaoszczędzić jeszcze więcej wody w innych miejscach.

Dwie fabryki w Brazylii stały się "bezwodne", a cztery kolejne zostaną uruchomione w kraju do 2018 roku. Podobne plany dotyczą ośrodków w RPA, Indiach, Pakistanie, Chinach i Kalifornii.

 

Cenny surowiec


Po latach suszy, Kalifornia rozumie, jak cennym surowcem jest woda.

Działania mające na celu zmniejszenie ilości wody zużywanej przez przemysł są szczególnie istotne. Nestlé ogranicza zużycie wody w pięciu rozlewniach wody oraz czterech fabrykach produkujących karmę i inne produkty dla zwierząt w tym stanie.

Prace mające na celu transformację fabryki mleka w mieście Modesto są już w toku. Jako "bezwodna" fabryka, nie będzie ona korzystać z żadnych lokalnych źródeł słodkiej wody do działania.



Projekt wart 7 mln CHF zaoszczędzi niemal 286 mln litrów wody rocznie gdy zostanie ukończony w 2018 roku.

Dzięki środkom podjętym w fabrykach Nestlé w Bakersfield i Tulare oszczędza się rocznie ponad 98 mln litrów wody. Potencjalnie zmniejszą one wielkość rocznych środków wycofanych z fabryk o 12% w porównaniu z rokiem 2014.

Rozlewnie wody Nestlé w Kalifornii powinny zaoszczędzić 208 mln litrów wody rocznie. To spadek o niemal 8% w porównaniu z rokiem 2014.

Trwają również prace mające na celu wdrożenie w każdej z fabryk standardu Sojuszu na rzecz Zarządzania zasobami wodnymi(ang. Alliance for Water Stewardship).

 

Trzystopniowe oszczędzanie


Nestlé korzysta z 3-fazowej metody w celu zmniejszenia zużycia wody w swoich fabrykach na całym świecie.

Faza pierwsza - inżynierowie szukają sposobów na zoptymalizowanie istniejących procesów produkcyjnych w celu zmniejszenia zużycia wody. Faza druga - szukają okazji do ponownego wykorzystania wody, która już jest w użyciu. W fazie trzeciej wdrażają innowacyjne metody usuwania wody z surowców i odzyskiwania jej. "Bezwodna" fabryka jest przykładem innowacji fazy trzeciej.

To potrójne podejście zostało zastosowane w ponad 80 fabrykach na całym świecie, umożliwiając ogólne zmniejszenie zużycia wody o 25% od 2010 roku.
 
Usuwanie wody z mleka oznacza, że nie musimy korzystać z wód gruntowych
W całym przedsiębiorstwie, Nestlé posiada 516 projektów oszczędzania wody w swoich fabrykach, oszczędzając 3,7 mln m3 wody każdego roku. To tyle co 1500 basenów olimpijskich.

Globalna organizacja badawcza World Resources Institute również pomaga Nestlé w oszczędzaniu wody upewniając się, że zarządzanie wodą odbywa się w sposób korzystny dla środowiska, społeczeństwa i gospodarki.

Innowacje i staranne zarządzanie pomogły Nestlé w zmniejszeniu zużycia wody o jedną trzecią w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Jednak praca nigdy nie jest skończona. Firma wciąż analizuje swoje zużycie zasobów i jest zdecydowana pozostać w czołówce, jeżeli chodzi o działania na rzecz zwiększenia wydajności oraz zmniejszenia ilości wszystkich rodzajów odpadów w każdym możliwym obszarze.