Nestlé otwiera Instytut Badań nad Opakowaniami – pierwszą tego typu instytucję w branży spożywczej

Nestle badania

Nestlé oficjalnie zainaugurowało Instytut Badań nad Opakowaniami (ang. Nestlé Institute of Packaging Sciences). Choć w powołanej w 2018 roku instytucji już od wielu miesięcy trwają badania i prace nad nowymi rozwiązaniami w zakresie opakowań, teraz ogłoszono jej uroczyste otwarcie. Instytut umożliwi Nestlé przyspieszenie działań na rzecz wprowadzenia funkcjonalnych, bezpiecznych i przyjaznych dla środowiska opakowań oraz sprostanie globalnym wyzwaniom związanym z odpadami z tworzyw sztucznych.

Podczas uroczystej inauguracji, Mark Schneider, Prezes Nestlé, podkreślał: „Naszą wizją jest świat, w którym żadne z naszych opakowań nie trafia na wysypisko. Aby to osiągnąć, wprowadzamy opakowania wielokrotnego użytku i pionierskie, przyjazne dla środowiska materiały opakowaniowe. Ponadto wspieramy rozwój lokalnej infrastruktury recyklingowej i systemów depozytowych – wszystko po to, by pomóc w kształtowaniu świata wolnego od odpadów. Instytut Badań nad Opakowaniami Nestlé umożliwia nam stworzenie wielu przyjaznych dla środowiska rozwiązań w zakresie opakowań dla naszych produktów na całym świecie”.

Instytut Badań nad Opakowaniami Nestlé koncentruje się na różnych zagadnieniach badawczych i technologicznych, takich jak m.in.: materiały opakowaniowe z recyklingu czy z papieru, kompostowalne, biodegradowalne, a także opakowania wielokrotnego użytku.

Stefan Palzer, Dyrektor ds. Technologii Nestlé zaznaczył: „Priorytetem jest dla nas redukcja odpadów z tworzyw sztucznych i łagodzenie skutków zmian klimatu dzięki najnowocześniejszej technologii. Eksperci Nestlé wspólnie opracowują oraz testują nowe, przyjazne środowisku materiały i systemy opakowaniowe. W tym zakresie instytut Nestlé współpracuje z naszymi centrami rozwoju, dostawcami, zewnętrznymi instytucjami badawczymi i start-upami”.

Sander Defruyt, Dyrektor New Plastics Economy w Fundacji Ellen MacArthur, tak skomentował inaugurację: „Nestlé jest jedną z pierwszych firm, które podpisały New Plastics Economy Global Commitment – globalne porozumienie na rzecz gospodarki obiegu zamkniętego w zakresie zarządzania plastikiem, ustanawiając tym samym konkretne zobowiązania w celu wyeliminowania odpadów z tworzyw sztucznych. Wspaniale jest widzieć, jak największa na świecie firma zajmująca się dobrami konsumpcyjnymi koncentruje się na realizacji wyznaczonych sobie celów i zobowiązań w tym zakresie.

Jednym z wyzwań, jakie stawia przed sobą Nestlé, jest wprowadzenie do 2025 r. opakowań w 100% nadających się do recyklingu lub takich, które będzie można ponownie wykorzystać. W przeciągu ostatnich 12 miesięcy ekspertom i dostawcom Nestlé udało się opracować nowe papierowe, nadające się do recyklingu opakowania dla produktów Nesquik All Natural oraz batonów YES!

Dokumenty:
  • Inauguracja Instytutu Badań nad Opakowaniami _ informacja prasowa.doc