Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nestlé for Healthier Kids

Do 2030 roku pomożemy 50 milionom dzieci w prowadzeniu zdrowszego życia.

Odżywianie jest kluczem do zapewnienia zdrowego rozwoju dziecka. Ale jak to często bywa, teoria rozmija się z praktyką. Zachęcanie dzieci do spożywania większej ilości warzyw i owoców, dbanie o to, aby ich posiłki były odpowiednio zbilansowane i uwzględniały zróżnicowane źródła białka, w tym te pochodzenia roślinnego, może czasem stanowić wyzwanie dla rodziców i opiekunów.

Inicjatywa Nestlé for Healthier Kids łączy wszystkie nasze wysiłki, aby wspierać rodziców i opiekunów, i pomóc im w zapewnieniu odpowiedniego rozwoju ich dzieci. Na całym świecie wprowadzamy na rynek produkty i napoje odpowiednio zbilansowane pod względem żywieniowym. To pozwala zaspokoić potrzeby żywieniowe dzieci. Poprzez nasze zaangażowanie w prowadzenie programów edukacyjnych, a także udostępnienie rad ekspertów, informacji i przepisów na portalach informacyjnych staramy się podnieść świadomość na temat prawidłowego żywienia i prowadzenia aktywnego trybu życia. Naszą ambicją do 2030 roku, aby pomóc 50 milionom dzieci w prowadzeniu zdrowszego życia.

Zaangażowanie dzieci w przygotowywanie posiłków skutkuje poprawą nawyków żywieniowych. Oznacza to m.in., że jakość diety poprawia się, a dzieci chętniej spożywają owoce i warzywa. Dlatego zachęcamy do spędzania czasu na wspólnych rodzinnych spotkaniach w kuchni.

Dlaczego najlepsze posiłki to te, które wspólnie przygotowujemy?

Jakość diety jest wyższa u dzieci, które pomagają przygotowywać posiłki w domu [1,2,3*]
Dzieci, które pomagają w przygotowaniu posiłków w domu, jedzą więcej owoców i warzyw [4,5,6*]
Dzieci biorące udział w przygotowaniu posiłków, chętniej sięgają po warzywa [7,8,9*]
*Źródła:

1.    Ogólna jakość diety była wyższa wśród piątoklasistów z Kanady, którzy pomagali przygotowywać domowe posiłki co najmniej raz w tygodniu w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie pomagali w przygotowywaniu posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

2.    Badanie przekrojowe przeprowadzone w Australii wykazało, że chłopcy (nie dziewczęta) o „zdrowym” sposobie żywienia byli bardziej zaangażowani w pomoc w przygotowywaniu posiłków niż chłopcy o „gęstym energetycznie” sposobie żywienia (Leech RM et al. Appetite. 2014;75:64-70)

3.    Pomoc w gotowaniu była pozytywnie związana z przestrzeganiem zdrowej diety śródziemnomorskiej wśród uczniów klas 7-9 w Portugalii (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011;131:283-7)

4.    Kanadyjscy piątoklasiści, którzy regularnie pomagali w przygotowaniu domowych posiłków, zjedli więcej o 1,4 porcji owoców i warzyw dziennie (łącznie) niż dzieci, które nigdy nie przygotowywały posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

5.    Japońskie dzieci (10-11 lat), które pomagały w przygotowaniu posiłków, częściej spożywały warzywa i owoce każdego dnia niż te, które nie brały udziału w przygotowywaniu posiłków (Nozue M et al. Nutr Res Pract. 2016; 10:359-63)

6.    Zaangażowanie małych dzieci (2–5 lat) w przygotowywanie posiłków zwiększyło częstotliwość spożywania owoców i warzyw (Shim JE et al. J Nutr Educ Behav. 2016;48:311-7)

7.    Pomaganie w regularnym gotowaniu posiłków wiązało się z 10% wzrostem preferencji dla warzyw wśród piątoklasistów w Kanadzie (Chu YL et al. Pub Health Nutr. 2013;16:108-12)

8.    Zwiększone zaangażowanie lub zachęta rodziców do pomocy przy przygotowywaniu posiłków było pozytywnie związane z preferencjami warzyw u dzieci w wieku 3-7 lat (Vollmer RL and Baietto J. Appetite. 2017;113:134-40)

9.    Przedszkolaki chętniej jadły warzywa, gdy dziecko pomagało przygotowywać dania, w których przepisie były warzywa (Ugalde M et al. JMIR Serius Games. 2017;5:e20) 

Jak możemy zaangażować dzieci w przygotowywanie posiłków?

Tu znajdziesz zdrowsze i smaczniejsze przepisy do przygotowania wspólnie z dziećmi.

 

Dwa główne obszary programu:

 

1. Zmiany w portfolio naszych produktów

Aby nasze marki i produkty mogły wspierać zdrowszy styl życia i zaspokajać potrzeby żywieniowe, dokonaliśmy różnych zmian. Oto one:

  • Od 2014 roku usunęliśmy ponad 40 000 ton cukru i 6200 ton kwasów tłuszczowych nasyconych
  • Od 2012 usunęliśmy ponad 15 000 ton soli
  • W 2017 roku zwiększyliśmy liczbę żywności wzbogaconej w witaminy i składniki mineralne do 174 mld
  • Znacząco obniżyliśmy zawartość kwasów tłuszczowych typu trans (TFA) w naszych produktach. 99,8% naszego portfolio produktowego ich nie zawiera.


Podjęliśmy również następujące zobowiązania do 2020 roku:

  • Dodamy do produktów 750 mln porcji (80 g) warzyw
  • Dodamy do produktów co najmniej 300 mln porcji (16 g) bogatych w błonnik zbóż, roślin strączkowych, orzechów i nasion
  • Będziemy w dalszym ciągu redukować zawartość cukrów o 5%
  • Obniżymy zawartość soli o kolejne 10%
  • Wypełnimy nasze zobowiązanie podjęte w 2014 roku, aby zmniejszyć zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych o 10% we wszystkich produktach, które nie spełniają jeszcze zaleceń WHO
n4hk


Ostatnie premiery produktów to na przykład: Nesquick Alphabet, BOBO FRUT, Gerber Organic...


W 2018 roku wprowadziliśmy na rynek ponad 1300 odpowiednio zbilansowanych produktów spożywczych i napojów. W 2017 roku było ich 1000. Dostarczyliśmy też ponad 184,7 mld porcji wzbogaconych produktów i napojów w krajach, w których występuje niedobór niezbędnych witamin i składników mineralnych, takich jak np. jod lub żelazo.

Oto kilka przykładów:

nesquik

Nestlé Nesquik Alphabet

CPW dokonuje ciągłej reformacji i ulepszania receptur swoich produktów. Flagowym osiągnieciem są zbożowe literki o smaku czekoladowym Nestlé Nesquik Alphabet. Składnik numer jeden tych płatków śniadaniowych to mąka pszenna pełnoziarnista w ilości ponad 57%. W porównaniu z poprzednią recepturą zawartość cukru w produkcie została zredukowana o 40 % a udział błonnika pokarmowego wzrósł o ponad 25%. To wszytko przy zachowaniu pysznego, czekoladowego smaku, tak lubianego przez naszych konsumentów.

Więcej informacji o produkcie:
https://www.nestle-cereals.com/pl/pl/promocja-produktow/marki/nesquik-marka/nesquik-alphabet
https://www.nestle-cereals.com/pl/pl/nesquik-alphabet

 
bobo fruit

100% soki warzywno-owocowe BOBO FRUT

Warzywa są pierwszą grupą składników, o które rozszerzana jest dieta dziecka. Linia 3 soków warzywno-owocowych BOBO FRUT to bardzo ciekawy sposób na podanie maluszkowi warzyw, które dzięki temu łatwiej zaakceptuje i polubi.

Soki 100% BOBO FRUT Dyniek, Marchewek i Pomidorek mogą być podawane maluchom właśnie rozpoczynającym proces rozszerzania diety – po ukończeniu 5. miesiąca (Marchewek) lub 6. miesiąca życia (Dyniek i Pomidorek), ale także starszym, gdyż ich skład dopasowany został do potrzeb dzieci do 3 lat. Zaletą tych soków jest brak dodatku cukru* oraz soli. Wszystkie soki są źródłem błonnika pokarmowego oraz witaminy C, która pomaga wspierać układ odpornościowy. Na półce można je łatwo rozpoznać po zielonej nakrętce.

Marchewek, Dyniek i Pomidorek należą do żywności dla niemowląt i małych dzieci, co oznacza, że surowce wykorzystane do ich otrzymania przeszły wyjątkowo rygorystyczne testy jakościowe i charakteryzują się składem dopasowanym do potrzeb delikatnych dziecięcych brzuszków. Soki BOBO FRUT spełniają normy nawet 500 razy surowsze niż soki dla starszych dzieci i dorosłych. Mogą być podawane na II śniadanie, podwieczorek lub przekąskę między posiłkami. Dziecko może otrzymywać je łyżeczką lub pić z butelki. Świetnie sprawdzą się na spacerach z dzieckiem, zarówno tym najmłodszym jak i nieco większym.
*Soki zawierają jedynie cukry naturalnie występujące w warzywach i owocach.

lekkoatletyka

Gerber Organic

Gerber Organic to linia 18 produktów dla niemowląt i małych dzieci, otrzymanych ze składników pochodzących z gospodarstw ekologicznych: ciekawe kompozycje z warzyw i owoców w słoiczkach, owoce i deserki owocowo-mleczno-zbożowe w wygodnych tubkach, deserki mleczne w kubeczkach oraz kaszki.

Żaden z produktów nie zawiera dodatku cukru – w ich skład wchodzą wyłącznie cukry naturalnie obecne w ekologicznych surowcach.
Warzywa, owoce, zboża i mleko, z których powstają propozycje Gerber Organic, pozyskiwane są z poszanowaniem naturalnego rytmu przyrody, bez stosowania nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin, z troską o dobre warunki życia zwierząt. Cały proces produkcji „od ziarenka do słoiczka” jest dokładnie kontrolowany i w pełni zgodny z zasadami produkcji ekologicznej. Organiczne pochodzenie składników pozyskiwanych do produkcji dań Gerber Organic, prawidłowy przebieg procesów ich przetwarzania i jakość gotowych produktów potwierdza odnawiany co roku certyfikat PL-EKO-07-16926.
Na etykiecie każdego z produktów Gerber Organic znajduje się zielone logo – „ecoliść”, który w Unii Europejskiej jest znakiem rozpoznawczym produktów otrzymanych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.

Żywność dla niemowląt i małych dzieci oparta na surowcach pozyskiwanych w rolnictwie tradycyjnym jest bezpieczna i wnosi do diety najmłodszych składniki odżywcze ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Żywność ekologiczna robi dokładnie to samo, troszcząc się jednak jednocześnie o środowisko naturalne i społeczne, w którym powstaje. Różnica między ekologicznymi i tradycyjnymi produktami dla niemowląt i małych dzieci nie leży więc w jakości produktu gotowego, w jego wartości odżywczej - wszystkie produkty Gerber, zarówno te już od lat obecne na rynku, jak i produkty z linii ekologicznej, spełniają dokładnie te same, najwyższe standardy jakości. Różnicuje je jedynie proces pozyskiwania i przetwarzania surowców, który w przypadku Gerber Organic jest znacznie bliższy naturze. Ostatecznie jednak, rodzice sięgając po produkty z logo Gerber za każdym razem otrzymują tak samo dobry i godny zaufania produkt.

2. Programy edukacyjne

Rodzice i opiekunowie potrzebują wsparcia w kształtowaniu u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych i aktywnego stylu życia. Wspieramy ich za pośrednictwem programów edukacyjnych. W ten sposób dzielimy się wiedzą o np. wartościach odżywczych, udostępniamy przepisy na zdrowsze posiłki i udzielamy praktycznych porad.

W 2018 roku inicjatywa Nestlé for Healthier Kids dotarła do 29 mln dzieci w 86 krajach na całym świecie.

Oto kilka przykładów:

cooking

Nestlé Professional i Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni

Aby uczcić Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni, szefowie kuchni na całym świecie współpracują z nauczycielami i rodzicami, ucząc dzieci podstawowych umiejętności i dzieląc się swoją miłością do zdrowego gotowania.

Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni odbywa się co roku i angażuje ponad 10 mln szefów kuchni w ich lokalnych społecznościach.

 
n4hk

Programy szkolne Nestlé for Healthier Kids

We współpracy z ponad 300 partnerami na całym świecie i za pośrednictwem naszego modułu edukacyjnego dla szkół zapewniamy nauczycielom, rodzicom i dzieciom szeroki wachlarz pomysłów na zajęcia o odżywianiu i aktywności fizycznej. W ten sposób, w ponad 80 krajach promujemy zdrowy styl życia w środowisku szkolnym.

Programy te są oparte na naukach żywieniowych i behawioralnych. Ich celem jest zachęcenie uczniów do przyjęcia co najmniej sześciu zdrowych nawyków.

 
lekkoatletyka

Lekkoatletyka dla każdego!

To program Polskiego Związku Lekkiej Atletyki, którego partnerem strategicznym jest Nestlé Polska od początku jego powstania, czyli 2014 roku. Realizowany przy wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz firm wspierających polską lekkoatletykę i produkujących sprzęt sportowy. W 2019 roku objęty został patronatem Ministra Edukacji Narodowej.

Celem programu jest propagowanie wśród dzieci i młodzieży szkolnej regularnego i bezpiecznego uprawiania sportu oraz prawidłowego odżywiania, nawadniania, komponowania posiłków i wielkości porcji. Szerzenie wśród młodych wiedzy o prawidłowym odżywianiu i zachęcanie do regularnej aktywności fizycznej jest możliwe dzięki zaangażowaniu społeczności uczniów, rodziców i trenerów w treningi lekkoatletyczne oraz lekcje żywieniowe.

W ramach programu prowadzone są zajęcia z trzema grupami uczniów w szkołach podstawowych: dzieci w klasach I-III, młodzież w klasach IV-VI oraz młodzież w klasach VII-VIII. Zajęcia dostosowane są do wieku uczestników, ich możliwości sprawnościowych oraz rozwoju emocjonalnego. Najważniejsza jest dobra zabawa i ruch, również na świeżym powietrzu! Wszystkie grupy uczestniczą też w angażujących zajęciach sportowych oraz lekcjach skupiających się na tematyce prawidłowego odżywiania. Nad młodymi sportowcami opiekę sprawują wykwalifikowani trenerzy, którzy wspierają ich swoją wiedzą i doświadczeniem. To właśnie oni wyłaniają wśród uczestników największe talenty – przyszłych mistrzów olimpijskich. Młodzi zawodnicy, trenujący w programie Lekkoatletyka dla każdego!, podczas organizowanych wydarzeń i zawodów sportowych mają okazję spotkać największe polskie gwiazdy lekkiej atletyki. Jest to wspaniała okazja do rozmów dotyczących treningów, diety i motywacji.

Lekkoatletyka dla każdego! to program skierowany nie tylko do dzieci, ale również do rodziców. Zachęca do wprowadzenia prawidłowych nawyków żywieniowych i regularnej aktywności fizycznej na co dzień. Popularyzuje wśród najmłodszych lekką atletykę jako sport pierwszego kontaktu, zachęca do wspólnej zabawy, rywalizacji i nabywania nowych umiejętności. Od najmłodszych lat uświadamia jak ważny jest ruch i świadomy wybór posiłków.

W 2017 roku efektywność programu zweryfikowana została poprzez przeprowadzenie wśród uczestników programu „Lekkoatletyka dla każdego!” oraz wśród dzieci nieuczestniczących w podobnym programie edukacyjno-sportowym projektu badawczego #zacznijodlekkiej, którego wyniki opublikowano w 2018 roku w raporcie #zacznijodlekkiej. Analizie poddane zostały nawyki żywieniowe, stan odżywienia, sprawność fizyczna i cechy psychospołeczne uczestników. Uzyskane wyniki umożliwiły wskazanie różnic pomiędzy grupą młodych ludzi regularnie uprawiających sport i edukowanych z zakresu prawidłowego żywienia, a grupą ich rówieśników niezaangażowanych w podobną akcję. Badanie prowadzone było we współpracy z Polskim Związkiem Lekkiej Atletyki oraz Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

 
n4hk

Wybieram wodę

Wybieram Wodę to ogólnopolski program edukacyjny – wspólna inicjatywa Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Instytutu Promocji Zdrowia i Dietoterapii. Partnerami programu są instytucje samorządowe, ośrodki naukowe związane z ochroną środowiska i zasobów wodnych oraz producenci wód butelkowanych – w tym Nestle Waters Polska.

Działania programu adresowane są do grup szczególnie narażonych na niedostateczne nawodnienie organizmu: kobiet w ciąży i karmiących, małych dzieci, młodzieży szkolnej, seniorów oraz osób aktywnie uprawiających sport.

Akcja ma na celu promocję korzyści płynących z picia wody oraz edukację z zakresu prawidłowego nawodnienia organizmu, prowadzoną również w kontekście prawidłowo zbilansowanej diety. Działania podkreślają rolę wody nie tylko w zachowaniu zdrowia, ale także w środowisku, gospodarce, przemyśle i rolnictwie. Z uwagi na potrzebę ochrony naturalnych zasobów wodnych, jednym z kluczowych zadań projektu jest propagowanie racjonalnego gospodarowania wodą i jej oszczędzania.

W ramach projektu uruchomiona została strona internetowa, która stanowi multimedialną platformę edukacyjno-informacyjną wraz z panelem do rejestracji szkół, placówek i miast biorących udział w programie. Organizatorzy programu przeprowadzają także konkursy oraz szereg akcji edukacyjnych dla lokalnych społeczności – pikniki, spotkania tematyczne, eventy i lekcje w szkołach.

Więcej informacji: www.wybieramwode.pl.