Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Czy spożywanie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi?
Badania opublikowane na łamach Journal of the National Cancer Institute, udowodniły, że konsumpcja warzyw jest związana z niższym ryzykiem wystąpienia raka piersi hormononiezależnego (ER-). Nie istnieje jednak związek między ogólnym spożyciem warzyw i owoców a ogólnym ryzykiem wystąpienia raka piersi.
W badaniu postawiono hipotezę, że spożycie owoców i warzyw łączy się z niższym ryzykiem wystąpienia nowotworu piersi. Istnieje jednak wiele podtypów raka piersi o różnej etiologii, w tym nowotwory hormononiezależne ER-ujemnym (ER-) i hormonozależne ER-dodatnim (ER+). Guzy (ER-), dające gorsze rokowania dla pacjenta, są mniej zależne od poziomu estrogenów niż nowotwory (ER+) i stanowią jedynie 15-20% zachorowań na nowotwór piersi.
W celu ustalenia, czy istnieje związek między obniżeniem ryzyka wystąpienia raka piersi (ER-) a konsumpcją warzyw i owoców, doktor Seungyoun Jung, dawniej pracownik Departamentu Żywienia w Harvard School of Public Health, obecnie zatrudniony w Channing Division of Network Medicine, Brigham and Women's Hospitali, i jego współpracownicy przeanalizowali dane z 20 badań kohortowych kobiet, które były obserwowane przez 11-20 lat. Naukowcy przeanalizowali związek między poziomem spożycia warzyw i owoców a ryzykiem zachorowania na raka piersi w każdym przeprowadzonym badaniu. Następnie połączyli oszacowania specyficznych elementów każdego z testów, by wygenerować podsumowującą ocenę wszystkich dotychczasowych analiz.
Naukowcy odkryli, że łączne spożycie owoców i warzyw było związane z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi (ER-), ale nie z ogólnym ryzykiem wystąpienia raka piersi czy ryzykiem pojawienia się guzów nowotworowych typu (ER+). Wyniki wykazały, że niższe ryzyko było głównie związane z większą konsumpcją warzyw.