Sort by
Sort by

Pamięć uzależniona od cukru?

Według danych opublikowanych w magazynie „American Academy of Neurology”, problemy z pamięcią nie dotyczą tylko diabetyków i osób z wysokim poziomem cukru we krwi. Mogą one występować również u tych, których wyniki badań tylko nieznacznie wykraczają ponad normę.

W badaniu wzięło udział 141 osób (średnia wieku 63 lata), którzy nie chorowali na cukrzycę oraz nie stwierdzono u nich zaburzeń tolerancji glukozy. Z badania zostały wykluczone osoby z nadwagą, spożywające nadmierne ilości alkoholu oraz mające zaburzenia pamięci i myślenia.

Podczas badania analizowano zdolności pamięciowe oraz poziom glukozy. Wykonywano także tomografię mózgu, w celu zmierzenia rozmiaru hipokampa – części mózgu odpowiedzialnej za pamięć i uczenie się. Okazało się, że osoby z niższym poziomem cukru we krwi częściej osiągały lepsze wyniki w testach pamięci. Taki wniosek sformułowano na podstawie badania, które polegało na przypomnieniu sobie 15 słów po 30 minutach od ich usłyszenia – im wyższe stężenie glukozy mieli uczestnicy, tym mniej wyrazów byli w stanie odtworzyć z pamięci. Jednocześnie zauważono, że osoby te miały również mniejszy hipokamp.

Wyniki badań sugerują, że obniżanie poziomu cukru nawet w przypadku osób, które obecnie mają prawidłowe wyniki, może zapobiec problemom z pamięcią oraz spadkowi zdolności poznawczych związanych z wiekiem – mówi autor badań, dr Agnes Flöel z uniwersytetu medycznego Charité w Berlinie i dodaje – Kolejnym krokiem powinno być sprawdzenie, czy działania, oparte na obniżeniu dziennego spożycia kalorii i zwiększeniu aktywności fizycznej, przyniosą oczekiwane rezultaty.

Wyniki badania zostały opublikowane w październiku bieżącego roku.

Źródło: Lucia Kerti, Veronica Witte, Angela Winkler, Ulrike Grittner, Dan Rujescu, and Agnes Flöel, Md. Higher glucose levels associated with lower memory and reduced hippocampal microstructure. Neurology, October 2013