Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
25 g białka sojowego dziennie dla zdrowego serca!
Białko soi może zredukować ilość związków chemicznych powiązanych z nieprawidłowym działaniem naczyń krwionośnych w organizmie. Z najnowszych badań wynika, że dawka 40 gramów białka sojowego dziennie jest związana ze znaczącą redukcją zawartości E-selektyny i leptyny. Takiego działania nie obserwuje się po spożyciu takiej samej ilości białka pochodzącego z mleka krowiego.
Jeden z największych eksperymentów dotyczących tego zagadnienia został przeprowadzony przez naukowców z Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine w Nowym Orleanie. Badanie miało na celu weryfikację wpływu suplementacji białkiem na biomarkery stanu zapalnego, dysfunkcję śródbłonka oraz adipocytokiny, czyli cząsteczki sygnałowe wytwarzane przez tkankę tłuszczową.
W badaniu wzięły udział 102 osoby obu płci, które zostały losowo przydzielone do trzech grup. Następnie przez 8 tygodni spożywali oni: pierwsza grupa – białko sojowe (40 g dziennie z 89,3 mgizoflawonów), druga grupa – białko pochodzące z mleka krowiego (40 g dziennie), zaś grupa kontrolna otrzymywała placebo w postaci 40 g kompleksu węglowodanów. W badaniu w grupie otzrymującej białko sojowe stwierdzono redukcję E-selektyny w stosunku do grupy otrzymującej białko mleka krowiego, a także redukcję leptyny w stosunku do grupy otrzymującej placebo.
Dotychczasowe badania dawały ograniczone i niespójne dowody na wpływ protein soi na funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego. Do tej pory wykryto jedynie, że odgrywają one ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Najnowsze analizy potwierdzają pozytywne działanie protein soi na układ krążenia przez redukcję E-selektyny i leptyny.
Obecnie, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, American Heart Association zaleca spożycie co najmniej 25 g białka sojowego dziennie oraz niskotłuszczową dietę.