Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Jak wzmocnić system odpornościowy?
Naukowcy z Linus Pauling Institute w Oregon State University przeprowadzili analizę, której celem było określenie, jakie związki chemiczne korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Okazało się, że spośród 446 przebadanych związków tylko dwa mają znaczący wpływ na poprawę odporności. To resweratrol obecny w czerwonych winogronach oraz pterostilbene występujący w jagodach.
Analiza wykazała, że obydwa związki, należące do grupy stilbenów: resweratrol i pterostilbene, współdziałały z witaminą D i miały istotny wpływ na zwiększanie się ekspresji ludzkich katelicydyn. Poziom katelicydyn (CAMP) – peptyd, które pomagają zapobiegać infekcjom bakteryjnym – rośnie właśnie pod wpływem witaminy D.
Stilbeny to związki produkowane przez rośliny w celu zwalczania infekcji. Naukowcy twierdzą, że mogą mieć one wpływ na niektóre szlaki sygnałowe, które umożliwiają poprawne działanie witaminy D.
Wydaje się, że połączenie resweratrolu lub pterostilbene z witaminą D ma znacznie większy wpływ na prawidłową pracę organizmu niż którykolwiek z tych składników oddzielnie.Spośród badań na setkach związków, tylko te dwa wyróżniły się od razu. Ich synergia z witaminą D, która przyczyniła się do ekspresji katelicydyn, jest naprawdę intrygująca – dodaje Adrian Gombard, główny badacz z Linus Pauling Institute i profesor nadzwyczajny w OSU College of Science.
Resweratrol był już przedmiotem wielu analiz, dotyczących pozytywnych skutków jego działania, od poprawiania funkcjonowania układu krążenia do walki z rakiem i redukcji stanu zapalnego. Naukowcy z Linus Pauling Institute twierdzą, że ich badanie po raz pierwszy pokazało jak silny jest związek pomiędzy resweratrolem a witaminą D, dzięki czemu ekspresja katelicydyn zwiększyła się kilkakrotnie. Badacze nie wykluczają jednak innych związków, które również mogą odgrywać tu ważną rolę.
Katelicydyny same w sobie były także przedmiotem wielu badań. Dotychczas wykazano, że odgrywają on kluczową rolę w tzw. wrodzonym układzie odpornościowym i mają zdolność do zwalczania infekcji bakteryjnych. Wrodzona reakcja immunologiczna jest szczególnie ważna, zwłaszcza w kontekście spadku skuteczności wielu antybiotyków. Naukowcy podkreślają, że badanie zostało przeprowadzone na laboratoryjnych hodowlach komórkowych i w związku z tym, nie można mieć pewności, że ten sam rezultat zostanie osiągnięty w wyniku spożycia tych związków przez ludzi.
Pomimo zainteresowania związkami takimi jak resweratrol i pterostilbene, ich bioaktywność nadal pozostaje zagadką – mówią naukowcy i dodają – Niewykluczone jednak, że związki te mogą być stosowane miejscowo, w celu wzmocnienia bariery ochronnej w ranach i infekcjach.
Pracownicy Linus Pauling Institute podkreślają, jak ważny jest rozwój badań dotyczących działania niektórych środków spożywczych na poprawę reakcji immunologicznej. W swoim raporcie stwierdzają m.in., że kontynuacja badań mogłaby prowadzić do lepszego zrozumienia, jak dieta i odżywianie wpływają na funkcje układu odpornościowego.