Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Kwas omega-3 obniża ryzyko wystąpienia depresji
Zdaniem badaczy z National Institutes of Health z University of Delaware i Eastern Virginia Medical School u kobiet z wyższym poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 wystąpienie depresji może być niższe nawet o 49%. U mężczyzn nie zaobserwowano istotnych zmian w tym obszarze. Według naukowców może to być spowodowane określonymi wpływami biologicznymi, wynikającymi ze specyfiki płci.
Jak podkreślają naukowcy – Nasze wyniki potwierdzają hipotezę, w myśl której spożycie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, zarówno nienasyconych (HUFA, co najmniej 20 atomów węgla – EPA i DHA), jak i wielonienasyconych (PUFA, co najmniej 18 atomów węgla) chroni przed występowaniem objawów depresji, szczególnie kobiety. Nie można jednak wykluczyć odwrotnej zależności, która jest bardziej prawdopodobna – to obniżone stężenie kwasów omega-3 w organizmie może być przyczyną występowania objawów depresji.
Dr Harry Rice, wiceprezes od spraw regulacyjnych i naukowych w Global Organization for EPA i DHA Omega-3s (GOED) dodaje: Konieczne są dodatkowe badania, aby zweryfikować związek przyczynowo-skutkowy.
Pod kierownictwem May Beydoun, doktor z National Institute on Aging, naukowcy oceniali czy istnieje związek pomiędzy spożyciem kwasów omega-3, a występowaniem symptomów depresji. Jako narzędzie została użyta skala CES-D. W badaniu wzięło udział 1 746 osób w wieku od 30 do 65 lat.
Z danych wynika, że podwyższone objawy depresyjne (EDS) dominowały u 25,6% kobiet i 18,1% mężczyzn. Odpowiednie spożycie kwasu linolowego (LA) i alfa-linolenowego (ALA) zaobserwowano u 43-59% mężczyzn i kobiet. Jednak znacznie mniej mężczyzn i kobiet osiągnęło odpowiednie spożycie EPA i DHA, które wyniosło od 5,2 do 17,2%.
Dalsza analiza wykazała, że najwyższe spożycie kwasów omega-3 PUFA było powiązane z istotną 49% redukcją ryzyka wystąpienia objawów depresyjnych u kobiet. Podobny wynik został uzyskany dla stosunku omega-3 HUFA do omega-6 HUFA.
Dodatkowe badania obserwacyjne prospketywne są potrzebne, aby wzmocnić naszą hipotezę – komentuje dr Beydoun i dodaje – Badania powinny uwzględnić spożycie suplementu kwasu tłuszczowego n-3 jako dodatku w codziennej diecie oraz biomarkera dla spożycia kwasów tłuszczowych n-3, biorąc pod uwagę bilans kwasów tłuszczowych n-3 i n-6.