Sort by
Sort by

Aktywność fizyczna i dieta wysokobiałkowa zwiększają różnorodność mikroflory jelitowej

Jak donoszą badania opublikowane na łamach „British Medical Journal” (BMJ), aktywność fizyczna i dieta wysokobiałkowa mogą mieć korzystny wpływ na różnorodność mikroflory jelitowej. Porównując diety rugbistów i osób niezwiązanych ze sportem, naukowcy odkryli związek pomiędzy ćwiczeniami, spożyciem białka, a zwiększoną liczbą dobroczynnych bakterii jelitowych w organizmie.

Badacze stwierdzili, że dieta  ma wpływ na ilość i różnorodności mikroflory jelitowej ale nie jest znany jej związek z aktywnością fizyczną.

Oprócz diety, aktywność fizyczna jest prawdopodobnie kolejnym ważnym czynnikiem regulującym mikroflorę jelitową – twierdzą autorzy badań z  University College Cork.

Porównanie diet i reżimu ćwiczeniowego czterdziestu sportowców i dwóch grup, składających się z 23 osób niezwiązanych ze sportem, wykazało większą różnorodność mikroorganizmów w jelitach rugbistów. W mikroflorze jelitowej  rugbistów zidentyfikowano 22 odrębne typy bakterii, podczas gdy pozostałe badane osoby posiadały tych typów jedynie 11.

Jak twierdzą naukowcy, większa liczba bakterii jest powiązana ze zwiększonym spożyciem białka i produkcją kinazy keratynowej (CK) – wskaźnikami wysokiej aktywności fizycznej. U sportowców zaobserwowano  także zmniejszoną ilość stanów zapalnych jelit i wyższy poziom wspomnianej kinazy keratynowej. Co więcej, dostrzeżono u nich również zwiększoną liczbę bakterii akkermansia mucinphilla, których brak w przewodzie pokarmowym powiązuje się z otyłością i zaburzeniami przemiany materii.

Osoby badane w dwóch grupach kontrolnych zostały zrekrutowane w oparciu o ich rozmiary – proporcjonalne do tych u rugbistów. Średnie BMI pierwszej grupy kontrolnej wynosiło 25, a drugiej – 28. Średnia BMI rugbistów wynosiła 29.

W porównaniu do obu grup kontrolnych, sportowcy spożywali znacznie większą ilość kalorii, w tym białek, tłuszczów nasyconych, cukrów i węglowodanów. Ich dieta w  stosunku do diety grupy kontrolnej z wyższym BMI zawierała również większe ilości błonnika, jednonasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. U rugbistów białko dostarczało 22 % całkowitej energii, w porównaniu do 16% w grupie z niższym BMI i 15 % w grupie z wyższym BMI. Naukowcy doszli do wniosku, że spożycie białka i produkcja kinazy keratynowej pozytywnie wpływa na  różnorodność mikroflory jelitowej, co sugeruje duży wpływ diety i aktywności fizycznej na bioróżnorodność jelitową.

Różnorodność jest ważna w każdym ekosystemie i pozwala na większą wytrzymałość i wydajność. Różnorodność jelitowa może stać się nowym znacznikiem stanu zdrowia pacjenta – oceniają naukowcy.  W badaniu niski poziom mikroflory jelitowej był obserwowany przy występowaniu: autyzmu, otyłości i spożyciu produktów o wysokim indeksie glikemicznym.  

Literatura: gut.bmj.com/content/early/2014/04/29/gutjnl-2013-306541

Link: http://www.nutraingredients.com/Research/Gut-health-linked-to-exercise-and-protein-diet