Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Dieta wysokobiałkowa zmniejsza ryzyko udaru mózgu
Raport opublikowany w najnowszym, internetowym wydaniu American Academy of Neurology donosi, że osoby, których dieta zawiera większe ilości białka mogą być mniej podatne na udar mózgu niż te, których dieta jest uboga w białko.
- mówi autor badań, doktor
Przeprowadzono meta-analizę istniejących badań dotyczących relacji między spożyciem białka, a ryzykiem udaru. Analizie poddano 7 oddzielnych badań trwających średnio 14 lat, w których wzięło udział 254 489 pacjentów.
Uczestnicy badań konsumujący największą ilością białka mieli o 20% mniejszą szansę na udar, niż pozostali. Na każde dodatkowe 20 gramów białka dziennie, ryzyko udaru mózgu spadało o 26 %.
Gdyby spożycie białka było u pacjentów na takim poziomie jak w grupie badanej, skutkowałoby to zmniejszeniem liczby zgonów w wyniku udaru o ponad 1,4 miliona osób na całym świecie, oraz zmniejszeniem liczby niepełnosprawnych pacjentów poudarowych – twierdzi dr Liu.
Dr Liu dodał, że powyższy wniosek nie powinien być interpretowany jako zachęta do zwiększenia spożycia czerwonego mięsa, którego nadmiar w diecie jest związany ze zwiększeniem prawdopodobieństwa występowania udarów. Dwa badania, które analizowano zostały przeprowadzone w Japonii, gdzie czerwone mięso nie jest tak popularne jak na zachodzie. Obserwuje się tam natomiast zwiększone spożycie ryb (źródło białka), które obniżają ryzyko udaru. Analizowane badania sugerują, że większe właściwości przeciwudarowe posiada białko pochodzenia zwierzęcego niż roślinne.
Według American Health Association, większość Amerykanów spożywa więcej białka, niż potrzebuje. Może to zwiększyć ryzyko chorób, gdyż mięso o wysokiej zawartości białka ma w sobie zazwyczaj również dużo tłuszczów nasyconych. Jedzenie przez dłuższy czas dużych ilości produktów o wysokiej zawartości tłuszczu zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca, udaru mózgu, cukrzycy i wielu rodzajów nowotworów. Ludzie, którzy nie wykorzystują odpowiednio nadmiaru białka mają większe ryzyko chorób nerek, wątroby i osteoporozy.
Literatura: http://www.neurology.org/content/early/2014/06/11/WNL.0000000000000551.short
Link do artykułu: http://www.sciencerecorder.com/news/protein-rich-diet-may-lower-stroke-risk-researchers-say/