Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Świeże mleko chroni przed infekcjami
Badania naukowców z Uniwersytetu Ludwika Maksymiliana (LMU) w Monachium wykazały, że niemowlaki karmione świeżym mlekiem krowim zamiast UHT są mniej podatne na infekcje. O ile nieprzetworzone krowie mleko może zawierać szkodliwe mikroorganizmy, autorzy badań zalecają alternatywne formy przetwarzania mleka tak, aby zachować ochronne składniki w nim występujące.
Ogólnoeuropejski eksperyment przeprowadzony pod kierownictwem profesora pediatrii alergologicznej Erika von Mutiusa wykazały, że świeże mleko krowie chroni małe dzieci przed chorobami układu oddechowego, gorączką i zapaleniem ucha środkowego. W badaniu wzięło udział 1000 kobiet w ciąży, które poproszone zostały o dokumentowanie diety ich dzieci i stanu zdrowia co tydzień przez pierwszy rok życia niemowlaków. Dzieci, które były karmione świeżym, niepodgrzanym mlekiem, o 30% rzadziej chorowały na katar czy inne infekcje dróg oddechowych, a występowanie gorączki i zapalenia ucha środkowego było o wiele niższe – mówi współautor badań, dr Georg Loss z Dr. von Hauner's Hospital.
Pod koniec pierwszego roku życia, naukowcy pobrali od badanych dzieci próbki krwi i przebadali je na obecność biochemicznych wskaźników odpornościowych. Te niemowlaki, które były karmione nieprzetworzonym mlekiem miały niższy poziom białka C-reaktywnego, czyli wskaźnika stanów zapalnych. Inne badania dowiodły, że wyższy poziom tego wskaźnika związany jest z chronicznymi przypadkami astmy czy otyłości. Dlatego spożycie nieprzetworzonego mleka może obniżyć ryzyko rozwoju tych chorób – tłumaczy dr Loss.
Przemysłowe przetworzenie mleka wywołuje krótkoterminowe podgrzanie produktu. Mleko zazwyczaj pasteryzuje się przez 15 sekund w temperaturze 71-75 stopni Celsjusza, a mleko wysoko pasteryzowane poddaje się podgrzaniu do 135 stopni Celsjusza przez kilka sekund, które następnie podlega homogenizacji przeciwdziałającej powstawaniu śmietany. Jednak spożycie nieprzetworzonego mleka nie jest stuprocentowo bezpieczne – mówi dr Loss. Owszem, świeże mleko może zawierać bakterie czy mikroorganizmy wywołujące poważne choroby, biegunkę czy niewydolność nerek oraz listeriozę i gruźlicę. Dlatego też zaleca się alternatywne, lżejsze formy przemysłowego przetwarzania mleka.
Oprócz tłuszczy i węglowodanów, mleko krowie zawiera białka modulujące funkcje układu odpornościowego. Pod wieloma względami, skład krowiego mleka jest podobny do tego ludzkiego – twierdzi dr Loss. Choć wciąż nie wiadomo do końca jaki wpływ ma mleko na wczesne funkcjonowanie układu immunologicznego, wiadomo jednak, że karmienie piersią ochrania niemowlaki przed infekcjami. Możliwe, że niektóre czynniki wchodzą w bezpośrednie reakcje z wirusami lub, że wspierają rozwój układu odpornościowego poprzez zmianę składu mikroflory jelitowej.
Fakt, że życie na wsi ma dobry wpływ na system odpornościowy udowodniono we wcześniejszych badaniach. Wszystkie te eksperymenty wykazują, że dzieci wychowujące się na tradycyjnych farmach mają mniejsze szanse na rozwój alergii.
Literatura: http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(14)01274-3/abstract
Link: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141020090017.htm