Sort by
Sort by

Dużo owoców, warzyw i … tłustych przekąsek

Gospodarstwo domowe, w którym żyjemy, ma istotny wpływ na nasz sposób odżywiania. Wyniesione z domu złe nawyki żywieniowe mogą doprowadzić, np. do otyłości. Mając ten fakt na uwadze, grupa naukowców z Emory’s Rollins School of Public Health i Cancer Coalition of South Georgia, starała się zbadać nawyki żywieniowe panujące w domach. Starano się również zbadać powody, przez które liczne kobiety o niskich przychodach, korzystające z państwowej pomocy zdrowotnej, mają nadwagę lub są otyłe.

Naukowcy przyjrzeli się grupie otyłych, afroamerykańskich kobiet mieszkających w południowo-zachodniej Georgii. Zbadali oni m.in. ich zapasy żywności, miejsca jej przechowywania, sposób przygotowywania posiłków i ogólny wpływ rodziny i jej wsparcie w zdrowym sposobie odżywiania.

Uczestników badania najpierw obserwowano i dokumentowano ich zachowanie, by następnie po 6 i 12 miesiącach przeprowadzić z nimi wywiady telefoniczne. Kobiety, mieszkające z co najmniej jedną osobą, powiedziały, że w ich domu w ciągu jednego tygodnia jadało się 14 rodzajów owoców lub warzyw, 4,6 sztuk „śmieciowego” jedzenia i 1,8 butelek niezdrowych napojów. Uczestnicy badań jedynie okazjonalnie sami gotowali w zdrowy sposób, ale dość często prawidłowe posiłki gościły na ich stołach. Średnio 2,6 dni w tygodniu żywili się gotowymi daniami, kupowanymi poza domem. Najczęściej pochodziły one z restauracji typu fast food. Ponadto spożywanie większości posiłków w domu, odbywało się przed telewizorem.

Wiele czynników może przyczynić się do otyłości w Georgii Południowej, ale główną rolę odgrywa tutaj zbyt łatwy dostęp do przekąsek o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, czy słodzonych napojów, takich jak np. słodka herbata. Metody stosowane przy przygotowywaniu posiłków również powinny ulec zmianie. Jest ogromna różnica pomiędzy smażeniem a pieczeniem – uważa dr Michaell C. Kegler.

Badanie to pozwoliło wysnuć wnioski, że choć w amerykańskich domach kupowana jest spora ilość owoców i warzyw, to sposób przygotowywania posiłków i liczba wysokokalorycznych pokarmów może przyczyniać się do otyłości. Ponadto powszechne, niezdrowe jedzenie przed telewizorem może być trudne do wyeliminowania, ponieważ ludzie spędzają dużo czasu w domach.

Autorzy tego badania uważają, że w kolejnych pracach naukowych, dotyczących tematyki domowego żywienia i nawyków powodujących otyłość, testy te mogą być niezwykle pomocne.
Sygnalizują oni również, że przyszłe badania na ten temat powinny skupić się na zmianach, które obecnie zauważamy w środowiskach domowych w różnych regionach.

Artykuł źródłowy przeczytać można tutaj:

http://medicalxpress.com/news/2014-05-lots-fruits-vegetables-high-fat-snacks.html