Sort by
Sort by

Białko to podstawa

Coraz szybciej starzejące się społeczeństwo to szansa na rozwój dla rynku spożywczego. W szczególności dotyczy to firm wytwarzających produkty białkowe. Starsi konsumenci muszą bowiem spożywać ich sporo dla uzupełnienia poziomu energii.

Do 2020 roku w samych Stanach Zjednoczonych liczba osób powyżej 65. roku życia przekroczy 56 milionów, co będzie stanowić 17% ludności USA.

Według badań konsumenckich koncernu chemicznego DuPont wynika, że konsumenci wiedzą o konieczności zwiększania wraz z wiekiem spożycia białka. Najlepiej jeśli pochodziłoby ono bezpośrednio z jedzenia, czy napojów zamiast białkowych suplementów diety. Wyniki pokazują, że nawyki żywieniowe starszych konsumentów nie różnią się znacznie od tych młodszych, a wiek traktują jedynie jako metrykę.

- Odkryliśmy, że starzejący się konsumenci – jak wielu innych – poszukują zrównoważonego źródła energii i uważają, że białko właśnie im to daje. Co więcej, konsumenci zwracają też uwagę na takie aspekty jak zdrowe serce i zachowanie odporności. Dlatego jeśli wypromuje się produkt na taki, który jest źródłem energii i ma dobroczynne działanie na obszar zdrowia, który ich interesuje, odniesie on sukces na rynku – mówi Megan DeStefano, manager ds. marketingu DuPont.

Niemniej jednak, wraz z wiekiem wzrasta liczba dolegliwości zdrowotnych, jak chociażby sarkopenia (utrata masy mięśniowej i obniżenie funkcji mięśniowych prowadzące do pogorszenia się sprawności fizycznej), która pojawia się stopniowo po 30. roku życia. O ile aktywność fizyczna opóźnia lub też ochrania przed tymi objawami, dla seniorów to nie wystarczy. - Reakcje mięśni w okresie starości są ograniczone. Jednak przyjmowanie odpowiednich ilości aminokwasów pod postacią produktów białkowych zwiększa reakcję mięśni u starszych jak i młodszych osób.

Choć coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na białka w produktach, mało kto rozróżnia typy białek. Co więcej, dla większości dorosłych (bez względu na wiek) najlepsza wydaje się być mieszanka białka roślinnego i zwierzęcego. Jest to ważne dla producentów żywności, którzy chcieliby dostosować produkt do zawartości leucyny - aminokwasu, który powoduję syntezę białek mięśni.

- Według badań, 25 do 30 gramów wysokiej jakości białka w każdym posiłku może pomóc uzyskać optymalną syntezę białek mięśniowych, jak i zapewnić odpowiednie spożycie leucyny - twierdzi Megan DeStefano. - Dla przykładu, mieszanka soi, produktów mlecznych i serwatki białkowej zagwarantuje wysokiej jakości białko, które unormuje poziom leucyny.

Jednak są i takie receptury, w których niektóre typy białek sprawdzą się lepiej od innych. Soja jest jedyną rośliną powszechnie dostępną i zawierającą pełne źródło białka, co czyni ją idealnym składnikiem napojów. Dodatkowo badania kliniczne wykazują jej właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Im jesteśmy starsi, tym trudniej nam przełykać, dlatego warto znaleźć równowagę między konsystencj, a wysoką jakością białka. Przy odpowiednim dobrze protein, receptura może przypominać napój o gęstości soku tak, by pokarm mógł bezproblemowo dostać się do żołądka - dodaje.

http://www.nutraingredients-usa.com/Suppliers2/DuPont-Huge-potential-for-protein-in-aging-market