Sort by
Sort by

Jedzenie w restauracjach niezdrowe

Od dawna wiadomo, że porcje posiłków, serwowanych w restauracjach, są zdecydowanie za duże. Nowe badania pokazują, że być może jest nawet gorzej niż myślimy. Aż 96% przystawek podawanych w amerykańskich restauracjach sieciowych przekracza poziom zaleceń USDA (Departamentu Rolnictwa USA) w odniesieniu do ilości tłuszczu, tłuszczów nasyconych i sodu na posiłek – wynika z nowej analizy firmy RAND Corporation, opublikowanej w czasopiśmie Public Health Nutrition.
„Jeśli jesz na mieście, twoje szanse na znalezienie zdrowego jedzenia są bardzo niskie" – mówi Helen Wu, analityk z firmy RAND.

Między lutym a majem 2010 roku przeanalizowano menu 245 restauracji w USA (28 433 pozycje z menu dla dorosłych i 1 833 pozycje z menu dziecięcego). W badaniu zwrócono uwagę głównie na zalecenia, dotyczące maksymalnego spożycia kalorii, tłuszczu, tłuszczów nasyconych i sodu w ciągu dnia. Zgodnie z regulacjami rządowymi, ich zawartość nie powinna przekraczać 767 mg na jeden posiłek. Mimo że większość potraw nie przekraczała wytycznych analityków dotyczących kalorii, które powinien zawierać jeden posiłek (667 kcal), to zdecydowanie przekraczały normy dotyczące zawartości tłuszczu, tłuszczów nasyconych i sodu.

Wiele posiłków może mieć odpowiednią liczbę kalorii i przez to wydaje nam się, że są zdrowe. Tymczasem w ich ocenie powinniśmy brać pod uwagę również inne ważne kryteria żywieniowe. Z badań wynika, że to właśnie przystawki często mają więcej kalorii, tłuszczu i sodu niż jakiejkolwiek inne pozycje w menu.

Źródło: Helen W Wu and Roland Sturm What's on the menu? A review of the energy and nutritional content of US chain restaurant menus. Public Health Nutrition.