Sort by
Sort by

Kawa zmniejsza ryzyko śmierci

Osoby starsze, które piją kawę są mniej narażone na śmierć z powodu chorób serca, układu oddechowego, udaru mózgu, urazów i wypadków oraz cukrzycy i infekcji – informują naukowcy z National Cancer Institute (NCI). W przeprowadzonym przez nich badaniu nie wzięto pod uwagę ryzyka zgonu spowodowanego nowotworami. Naukowy z NCI wzięli natomiast pod uwagę inne czynniki ryzyka, takie jak palenie tytoniu czy spożywanie alkoholu.

Naukowcy ostrzegają , że nawet po przeprowadzeniu badania i dokładnej analizie wyników nie możemy być pewni, że picie kawy rzeczywiście zmniejsza ryzyko śmierci z powodu wymienionych wcześniej chorób. Jest to jednak dobra wiadomość dla wszystkich wielbicieli czarnego napoju. Odkrycie naukowców wskazuje bowiem, że kobiety i mężczyźni, którzy piją trzy i więcej filiżanek kawy dziennie mają o 10% niższe ryzyko zgonu niż ci, którzy wcale nie piją kawy.

Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów w Ameryce, ale jej szkodliwość zawsze była tematem dyskusji. Teraz okazało się, że konsumpcja kawy ma związek z mniejszym ryzykiem zgonu z przyczyn ogólnych. Chociaż nie można jeszcze wnioskować, że picie kawy przedłuża życie, to mamy większą pewność, że nie wpływa znacząco na pogorszenie stanu zdrowia.

Źródło: Neal D. Freedman, Yikyung Park, Christian C. Abnet, Albert R. Hollenbeck, Rashmi Sinha. Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality. New England Journal of Medicine, 2012; 366 (20): 1891.