Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Ogniste chilli korzystne dla serca!

Naukowcy z Chińskiego Uniwersytetu w Hong Kongu karmili chomiki produktami o wysokiej zawartości cholesterolu, dzieląc je następnie na dwie grupy, karmione pożywieniem z różną ilością kapsaicyny.
Zespół badawczy stwierdził, że związki zawarte w chilli pomagają sercu na kilka sposobów: oprócz obniżenia poziomu cholesterolu, zwiększają również szybkość jego rozpadu i wydalania. Ponadto, papryczki działają tylko na „zły cholesterol” nie naruszając dobrego.
Kapsaicyna blokuje również działanie genu odpowiedzialnego za ucisk naczyń krwionośnych. W ten sposób podnosi się przepływ krwi w organizmie.
„Mamy teraz bardziej przejrzysty i szczegółowy obraz ich wpływu na geny i mechanizmy oddziałujące na cholesterol i zdrowie naczyń krwionośnych. To jedno z pierwszych badań, które daje nam takie informacje” – mówi dr Zen Yu Chen, który reprezentował zespół badawczy.
Wyniki badań nie oznaczają wcale, że naukowcy rekomendują spożywanie chilli w nadmiernej ilości. „Dobra dieta to kwestia równowagi. Pamiętajcie, chilli nie zastąpi leków na receptę, które okazały się skuteczne. Może być, co najwyżej, przyjemnym dodatkiem, jednak tylko dla tych, którzy lubią ostry smak”.
Źródło: http://www.nutraingredients.com/Research/Chilli-compound-delivers-heart-benefits-Hamster-study