Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Co warzywa i przyprawy mogą zrobić dla Ciebie?
Czosnek? Na zdrowie!
Podobno nie sprawdza się na randce i boją się go wampiry, ale jeśli chodzi o zdrowie człowieka to jest niezrównany! Czosnek, uważany za naturalny antybiotyk, może bowiem skutecznie obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów. Dowodzą tego naukowcy z Uniwersytetu Shandong. Według ich najnowszych analiz, spożywanie czosnku redukuje poziom cholesterolu o 5,4% oraz zmniejsza poziom trójglicerydów o 6,5%. „W porównaniu z konwencjonalnymi metodami obniżania poziomu lipidów, ich szacowana redukcja z zastosowaniem czosnku jest imponująca." - twierdzą badacze cytowani przez „Journal of the Science of Food and Agriculture”. „Mimo, iż sam efekt jest niewielki, terapia czosnkiem powinna przynieść korzyści pacjentom z ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Czosnek może również zmniejszyć ciśnienie krwi czy lepkość osocza.”
Czosnek (Allium sativum) wpływa korzystnie na nasze zdrowie – hamuje enzymy uczestniczące w syntezie lipidów, zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiega peroksydacji lipidów oraz zwiększa potencjał antyoksydacyjny, czyli pochłanianie reaktywnych form tlenu.
Źródło: Journal of the Science of Food and Agriculture Published online ahead of print, “A meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials for the effects of garlic on serum lipid profiles”
Authors: T. Zeng, F-F. Guo, C-L. Zhang, F-Y. Song, X-L. Zhao, K-Q. Xie
Brokuły i borówki dla Twoich jelit
Dieta bogata w brokuły czy jagody może usunąć bakterie żyjące w jelitach i wyeliminować stan zapalny związany z IBD (Inflammatory Bowel Diseases, Nieswoiste zapalenie jelit). To wynik wstępnego badania przeprowadzonego przez nutrigenomików z Nowej Zelandii. Cytowany w najnowszym wydaniu międzynarodowego czasopisma „Nutrition” dr Gunaranjan Paturi z Zakładu Badania Żywności twierdzi, że pozytywne wyniki dają nadzieję osobom cierpiącym z powodu skutków IBD. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że związki znalezione w owocach i warzywach mogą wpływać pozytywnie na działanie układu pokarmowego. Jakie dodatkowe korzyści może przynieść spożywanie jagód i brokułów? To ustalą specjaliści w ramach dalszych badań klinicznych. Dr Paturi mówi, że są one jeszcze na wczesnym etapie, ale stanowią część szerszej analizy mającej na celu zbadanie sposobów na poprawę stanu zdrowia jelit.
Źródło: Gunaranjan Paturi, Tafadzwa Mandimika, Christine A. Butts, Shuotun Zhu, Nicole C. Roy, Warren C. McNabb, Juliet Ansell, Influence of dietary blueberry and broccoli on cecal microbiota activity and colon morphology in mdr1a−/− mice, a model of inflammatory bowel diseases, Nutrition, Volume 28, Issue 3, March 2012, Pages 324-330, ISSN 0899-9007, 10.1016/j.nut.2011.07.018.
Cukrzyca? Pij zieloną herbatę!
Dobre wieści dla cukrzyków. Jak donoszą badacze Karolinska Institutet w Szwecji, związek Galusan epigallokatechiny (EGCG) zawarty w zielonej herbacie może poprawić tolerancję glukozy we krwi u myszy laboratoryjnych chorych na cukrzycę. Niewykluczone zatem, że może on także przyczynić się do poprawy zdrowia ludzi. Z publikacji w lutowym wydaniu „Nutrition & Metabolism” wynika, że gdy myszom laboratoryjnym podano EGCG, to znacznie lepiej zaczęła funkcjonować część ich trzustki zwana wysepką Langerhansa, zawierająca komórki związane z produkcją insuliny. "Wyniki wskazują, na to, że całkowity poziom EGCG w osoczu można uzupełnić poprzez wprowadzenie do diety EGCG. Efekty były pozytywne podczas badań na myszach i szczurach.” – donoszą eksperci Karolinska Institutet.
Źródło: Nutrition & Metabolism 2012, 9:11 doi:
“Diet supplementation with green tea extract epigallocatechin gallate prevents progression to glucose intolerance in db/db mice”
Authors: H. Ortsater, N. Grankvist, S. Wolfram, N. Kuehn, A. Sjoholm
Kurkumina a rak prostaty
Szansa dla chorych na raka prostaty… w przyprawie. Zdaniem naukowców przyjmowanie kurkuminy w niewielkich dawkach może pomóc w spowolnieniu rozwoju tej przypadłości. Badania opublikowane w styczniowym „Cancer Research” podają, że kurkumina blokuje receptory dla niektórych szlaków molekularnych, które okazały się odgrywać istotną rolę w rozwoju raka prostaty. Prowadzony przez dr Karen Knudsen z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona zespół badawczy stwierdził, że możliwe do przyjęcia przez człowieka dawki kurkuminy hamują dwa genetyczne receptory -P300 i CPB. Zostały one powiązane z częstotliwością występowania niektórych nowotworów, a także z szybkością wzrostu guzów.
Zdaniem Knudsen odkrycia mogą również mieć znaczenie wykraczające poza badania nad rakiem prostaty, ponieważ P300 i CBP są ważne także w przypadku innych nowotworów złośliwych, takich jak rak piersi. "W walce z nowotworami, w których te receptory odgrywają istotną rolę, kurkumina może okazać się obiecującym środkiem leczniczym." – twierdzi Knudsen. Ważną funkcją obecnego badania było wykazanie, że kurkumina ma pozytywne skutki w możliwych do przyjęcia przez pacjentów dawkach – w niektórych poprzednich badaniach proponowano dawki, które nie były realistyczne – dodaje.
Kurkumina to naturalny pigment, który nadaje kurkumie żółty kolor. Stosowana jest jako barwnik spożywczy m.in. przyprawy curry.
Źródło: Cancer Research Published online ahead of print, “Targeting pioneering factor and hormone receptor cooperative pathways to suppress tumor progression”