Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Młodzież je za mało produktów pełnoziarnistych
Młodzi na bakier z jedzeniem produktów pełnoziarnistych – alarmują badacze z Uniwersytetu w Minnesocie. Według przedstawionych w styczniowym wydaniu „Food Nutrition & Science” wyników badań nastolatki nie spożywają wystarczającej ilości jedzenia zawierającego pełne ziarno. Przeprowadzona na grupie młodzieży w wieku 12-19 lat wynika analiza dowodzi, że jedynie jedna trzecia młodzieży jadła wystarczająco dużo produktów pełnoziarnistych.
Tymczasem według najnowszych zaleceń żywieniowych dla Amerykanów, wydanych w styczniu 2011 roku dorośli powinni spożywać co najmniej trzy do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie. Według Whole Grains Council, rzeczywiste spożycie produktów pełnoziarnistych jest o wiele niższe. Na przykład, przeciętny Amerykanin spożywa codziennie mniej niż jedną porcję ziarna, a niektóre badania pokazują, że aż 40 procent Amerykanów nigdy nie jadło produktów z pełnego ziarna.
„Jest to okazja dla firm spożywczych i programów edukacyjnych promujących prawidłowe odżywianie w szkole, by intensywniej komunikowały korzyści płynące ze spożywania produktów pełnoziarnistych, pracowały nad łatwiejszym dostępem do takich produktów i promowały związane z nimi przepisy kulinarne.” – mówi Phil Lempert, założyciel „Food Nutrition & Science”. „Spożycie całych ziaren wiąże się z poprawą czynników zapobiegania ryzyku przewlekłych chorób i poprawą stanu wagi u osób dorosłych. Wiadomo, że zdrowe nawyki żywieniowe należy wpajać już w młodości."
W Polsce zasady zdrowego odżywiania wśród młodzieży promuje m.in. marka Winiary w ramach skierowanego do gimnazjalistów programu „Jedz Smacznie i Zdrowo”. O szczegółach dotyczących akcji można przeczytać na stronie www.winiary.pl/JEDZSMACZNIEIZDROWO.
Źródło: Relationship between Whole-Grain Intake, Chronic Disease Risk Indicators, and Weight Status among Adolescents in the National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2004 In Young Hur, Marla Reicks 1 January 2012 (volume 112 issue 1 Pages 46-55 DOI: 10.1016/j.jada.2011.08.028)