Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Miejsce magazynowania tłuszczu może wpływać na rozwój cukrzycy typu II
Osoby otyłe z nadmiarem tłuszczu trzewnego brzucha (otaczającego narządy wewnętrzne organizmu) znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowaniem na cukrzycę typu II – pokazują najnowsze wyniki badań naukowców z UT Southwestern Medical Center. Z kolei osoby z nadmiarem brzusznej tkanki tłuszczowej (tuż pod skórą) mają o wiele mniejsze szanse na rozwój tej choroby.
Badanie opublikowane w poświęconym otyłości wrześniowym wydaniu Journal of the American Medical Association, zostało przeprowadzone w celu oceny otyłej ludności USA. Podczas badania wykorzystano różnorodną diagnostykę obrazową. Odkrycia zostały zaprezentowane 19 września 2012 roku podczas konferencji prasowej w Nowym Jorku.
„Wśród osób otyłych nieistotna jest ilość tłuszczu, lecz jego umiejscowienie, które prowadzi do cukrzycy” – twierdzi główny autor pracy, dr James de Lemos, profesor UT Southwestern Medical Center.
W celu ustalenia miejsca i funkcji tkanki tłuszczowej w badaniu użyto różnych metod diagnostyki obrazowej (prześwietlenia, ultradźwięki).
Dzięki temu naukowcy byli w stanie zidentyfikować osoby otyłe narażone na rozwój cukrzycy typu II. „Zrozumienie biologicznych różnic między trzewną i podskórną tkanką tłuszczową, może pomóc lekarzom skutecznej walczyć z epidemią otyłości występującą w Stanach Zjednoczonych” – mówi de Lemos. Dzięki wynikom analiz możliwe będą działania profilaktyczne, takie jak zalecenia aktywnego trybu życia czy medyczne lub chirurgiczne terapie dla osób, u których występuje wysokie zagrożenie zachorowaniem.
W ramach analizy specjaliści przebadali 732 otyłe osoby dorosłe w wieku od 30-63 lat, których BMI wynosiło 30 i więcej. Badani nie mieli problemów cukrzycowych bądź chorób układu krążenia. Naukowcy wykorzystali metodę rezonansu magnetycznego (MRI) oraz densytometryczne badanie gęstości kości (DEXA) w celu dokładnego określenia miejsc, w których przechowywany jest tłuszcz. Badanie uwzględniło szeroko pojęte medyczne obrazowanie tłuszczu w organizmie, podczas gdy te przeprowadzone dotychczas ograniczały się jedynie do mierzenia i ważenia uczestników testów.
Kiedy uczestnicy wrócili na badania kontrolne po 7 latach, lekarze stwierdzili, że u 11% rozwinęła się cukrzyca. Wśród uczestników, którzy mieli normalny poziom glukozy w badaniu wyjściowym, 39% było w stanie przedcukrzycowym bądź cukrzycowym. Pacjenci, u których zdiagnozowano cukrzycę bądź jej początki, mieli większe ilości trzewnej tkanki tłuszczowej oraz wyższą odporność na insulinę w przeciwieństwie do tych, którzy pozostali zdrowi.
„Okazało się, że osoby, u których rozwinął się stan przedcukrzycowy lub zachorowały na cukrzycę, miały symptomy wczesnych chorób sercowo-naczyniowych długo przed zachorowaniem” – powiedział dr Ian Neeland. Odkrycie to sugeruje, że nadmiar tłuszczu w okolicach narządów wewnętrznych i insulinooporność mogą przyczynić się do chorób układu krążenia wśród osób otyłych.
Źródło:
Li Ye, Sandra Kleiner, Jun Wu, Rajan Sah, Rana K. Gupta, Alexander S. Banks, Paul Cohen, Melin J. Khandekar, Pontus Boström, Rina J. Mepani, Dina Laznik, Theodore M. Kamenecka, Xinyi Song, Wolfgang Liedtke, Vamsi K. Mootha, Pere Puigserver, Patrick R. Griffin, David E. Clapham, Bruce M. Spiegelman. TRPV4 Is a Regulator of Adipose Oxidative Metabolism, Inflammation, and Energy Homeostasis. Cell, 2012; 151 (1): 96
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120927123642.htm