Sort by
Sort by

Odporność kryje się w jagodach Goji

Nestlé przeprowadziło badania nad wpływem połączenia białka z mleka i jagód goji (zwanej też kolcowojem). Wskazują one na to, że ta mieszanka może pomóc wzmocnić system immunologiczny osób starszych poprzez zwiększenie ich zdolności do zwalczania niektórych zakażeń. Badanie sprawdziło czy codziennie podawanie starszym osobom mieszanki z białka mleka i jagód goji miało wpływ na ich reakcję na szczepionkę przeciwko grypie sezonowej.

Kierowany przez dr Karine Vidal z Nestlé Research Center w Szwajcarii, zespół odkrył, że podczas gdy wszystkim uczestnikom badania wzrósł poziom przeciwciał specyficznych dla grypy po szczepieniu, to ci, którzy przyjmowali wcześniej środki z kolcowojem, mieli wyższy poziom przeciwciał.

"To jest naprawdę rozpoznawcze badanie" - mówi dr Vidal - "Jego celem było zbadanie właściwości odpornościowych jagód goji. Bardzo chcemy opracować proces, który zwiększy  przyswajalność związków z kolcowoju" - wyjaśniła, zwracając uwagę, że firma znalazła sposób na zwiększenie biodostępności przeciwutleniaczy w owocach tak, że są one lepiej przyswajalne dzięki dodatkowi mleka.

Nestlé pracuje nad zastrzeżoną mieszanką białka mleka i kolcowoju, aby lepiej wykorzystać silne przeciwutleniacze, które zawierają te owoce. Do tej pory przeciwutleniacze rozpuszczane były w wodzie, ale tracą przez to niektóre ze swoich właściwości. Dzięki rozpuszczaniu związków w laktozie, można aż trzykrotnie zwiększyć biodostępność utleniaczy.

Źródło: Karine Vidal, Peter Bucheli, Quitao Gao, Julie Moulin, Li-Song Shen, Junkuan Wang, Stephanie Blum, and Jalil Benyacoub. Rejuvenation Research.  2012, 15(1): 89-97