Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Zielona herbata poprawia pamięć
Picie zielonej herbaty może pozytywnie wpływać na pamięć. Wskazują na to wyniki pierwszego badania nad wpływem tego napoju na mózg, wykonanego przy użyciu metod neuroobrazowania funkcjonalnego. Obraz z rezonansu magnetycznego pokazał, że picie trunków zawierających ekstrakt z zielonej herbaty powoduje zwiększoną aktywność w części mózgu odpowiedzialnej za funkcjonowanie pamięci.
Wyniki badania opublikowanego w European Journal of Clinical Nutrition można dodać do długiej listy benefitów płynących z picia zielonej herbaty i jej ekstraktów, takich jak redukcja ryzyka zachorowania na Alzheimera czy niektóre rodzaje raka. Picie tego napoju poprawia też funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zdrowie jamy ustnej oraz pomaga w zachowaniu odpowiedniej wagi.
Profesor Stefan Borgwardt z Uniwersyteckiego Szpitala w szwajcarskiej Bazylei w swoim eksperymencie jako pierwszy wykorzystał obraz z rezonansu magnetycznego, aby obserwować zmiany w mózgu w następstwie spożycia wyciągu z zielonej herbaty. Razem ze współpracownikami zrekrutował 12 zdrowych wolontariuszy i podzielił ich na dwie grupy. Jednym podał napój z ekstraktem z zielonej herbaty, a pozostałym bez niego. Następnie poprosił ich o wykonywanie ćwiczeń wymagających użycia pamięci. Badanie zostało przeprowadzone w kontrolowanych warunkach, a dodatkowo – by wynik nie został zafałszowany – ani badani ani eksperymentatorzy nie wiedzieli, do której z grup została przydzielona dana osoba.
„Chociaż analiza całego mózgu nie wykazała istotnych zmian, dalsze oceny pokazały, że spożywanie ekstraktu z zielonej herbaty wiązało się ze zwiększoną aktywacją w grzbietowo-bocznej części kory przedczołowej” – mówi prof. Borgwardt i jego współpracownicy – „Jest to pierwsze badanie z wykorzystaniem obrazu z rezonansu magnetycznego, które sugeruje, że neuroobrazowanie funkcjonalne dostarcza środki do zbadania w jaki sposób ekstrakt z zielonej herbaty wpływa na mózg i pobudza do szybszego działania grzbietowo-boczną część kory przedczołowej, która odpowiada za pracę pamięci” – podsumowuje badacz.
W badaniu wykazano również, że spożywanie większych dawek zielonej herbaty prowadzi do lepszego zapamiętywania.
Źródło: European Journal of Clinical Nutrition Published online ahead of print “Neural effects of green tea extract on dorsolateral prefrontal cortex” Authors: S Borgwardt, F Hammann, K Scheffler, M Kreuter, J Drewe, C Beglinger
Wyniki badania opublikowanego w European Journal of Clinical Nutrition można dodać do długiej listy benefitów płynących z picia zielonej herbaty i jej ekstraktów, takich jak redukcja ryzyka zachorowania na Alzheimera czy niektóre rodzaje raka. Picie tego napoju poprawia też funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zdrowie jamy ustnej oraz pomaga w zachowaniu odpowiedniej wagi.
Profesor Stefan Borgwardt z Uniwersyteckiego Szpitala w szwajcarskiej Bazylei w swoim eksperymencie jako pierwszy wykorzystał obraz z rezonansu magnetycznego, aby obserwować zmiany w mózgu w następstwie spożycia wyciągu z zielonej herbaty. Razem ze współpracownikami zrekrutował 12 zdrowych wolontariuszy i podzielił ich na dwie grupy. Jednym podał napój z ekstraktem z zielonej herbaty, a pozostałym bez niego. Następnie poprosił ich o wykonywanie ćwiczeń wymagających użycia pamięci. Badanie zostało przeprowadzone w kontrolowanych warunkach, a dodatkowo – by wynik nie został zafałszowany – ani badani ani eksperymentatorzy nie wiedzieli, do której z grup została przydzielona dana osoba.
„Chociaż analiza całego mózgu nie wykazała istotnych zmian, dalsze oceny pokazały, że spożywanie ekstraktu z zielonej herbaty wiązało się ze zwiększoną aktywacją w grzbietowo-bocznej części kory przedczołowej” – mówi prof. Borgwardt i jego współpracownicy – „Jest to pierwsze badanie z wykorzystaniem obrazu z rezonansu magnetycznego, które sugeruje, że neuroobrazowanie funkcjonalne dostarcza środki do zbadania w jaki sposób ekstrakt z zielonej herbaty wpływa na mózg i pobudza do szybszego działania grzbietowo-boczną część kory przedczołowej, która odpowiada za pracę pamięci” – podsumowuje badacz.
W badaniu wykazano również, że spożywanie większych dawek zielonej herbaty prowadzi do lepszego zapamiętywania.
Źródło: European Journal of Clinical Nutrition Published online ahead of print “Neural effects of green tea extract on dorsolateral prefrontal cortex” Authors: S Borgwardt, F Hammann, K Scheffler, M Kreuter, J Drewe, C Beglinger