1866 - 1905

Henri NestléHenri Nestlé (1814 - 1890)
Reklama czekoladyJedna z reklam czekolady Nestlé
Logo NestléPierwsze logo Nestlé

Motorem napędowym wczesnego rozwoju firmy, która z czasem przerodziła się w koncern Nestlé, były dążenia Henri Nestlé do opracowania zdrowej i cenowo przystępnej odżywki dla niemowląt, które nie mogą być karmione mlekiem matki.

W połowie lat sześćdziesiątych XIX wieku Henri Nestlé, z wykształcenia farmaceuta, zaczął eksperymentować z różnymi mieszankami krowiego mleka, mąki pszennej i cukru, poszukując nowego pożywienia dla niemowląt, których matki nie mogły karmić piersią. Chciał w ten sposób przede wszystkim przeciwdziałać wysokiej wówczas śmiertelności niemowląt. Swój nowy produkt nazwał Farine Lactée Henri Nestlé.

Pierwszym konsumentem produktu Nestlé był wcześniak nie tolerujący mleka matki ani żadnych konwencjonalnych substytutów pokarmu kobiecego, któremu miejscowi lekarze nie dawali szans na przeżycie. Ludzie szybko przekonali się do nowej odżywki Nestlé po tym jak ocaliła życie niemowlęcia i już kilka lat później Farine Lactée Nestlé sprzedawane było na dużym obszarze Europy.

Henri Nestlé wcześnie zdał sobie sprawę ze znaczenia marek w handlu. Znakiem towarowym swoich produktów uczynił własny herb. W szwajcarskim dialekcie niemieckiego słowo "nestlé" znaczy tyle co "gniazdko". Pewnego razu jeden z przedstawicieli handlowych Nestlé zasugerował, aby gniazdo zastąpić białym krzyżem z flagi szwajcarskiej. Nestlé zareagował na propozycję stanowczo: "Żałuję, ale nie mogę zgodzić się, by zastąpił Pan moje gniazdo szwajcarskim krzyżem (...) nie mogę mieć innego znaku towarowego w każdym kraju; krzyża może użyć każdy, ale mojego herbu nie może wykorzystać nikt poza mną".

Tymczasem w połowie lat siedemdziesiątych XIX wieku Anglo-Swiss Condensed Milk Company, firma założona w 1866 roku przez Amerykanów Charlesa i George'a Page i produkująca mleko skondensowane, rozszerzyła asortyment swoich produktów również o sery i odżywki dla niemowląt. Firma Nestlé zareagowała na wyzwanie wprowadzając na rynek własne mleko skondensowane. Obie firmy rywalizowały ze sobą zaciekle do czasu, gdy się połączyły w 1905 roku.

W tamtych czasach dokonano wielu ważnych odkryć. W roku 1875 mieszkający w Vevey Daniel Peter, przyjaciel i sąsiad Henri Nestlé, opracował technologię łączenia mleka i proszku kakaowego, otrzymując pierwsza na świecie czekoladę mleczną. Peter założył firmę, która wkrótce stała czołowym producentem czekolady na świecie, a następnie połączyła się z Nestlé. W 1882 roku szwajcarski młynarz Julius Maggi wyprodukował pierwsze zupy błyskawiczne na bazie roślin strączkowych. Jego zupy, fasolowa i grochowa, dały początek firmie Maggi & Company. Na przełomie wieków firma produkowała już nie tylko zupy w proszku, ale także kostki rosołowe, sosy i przyprawy.