Żywienie w chorobie nowotworowej


Od wielu lat nowotwory stanowią w Polsce drugą po chorobach układu sercowo-naczyniowego przyczynę zgonów. Co roku w ich wyniku umiera ponad 90 tys. osób, a u ponad 150 tys. diagnozuje się chorobę nowotworową i oba te wskaźniki będą prawdopodobnie systematycznie rosnąć.


Szacuje się, że nawet 1/3 zachorowań na nowotwory można zapobiec przez zmodyfikowanie trybu życia, m.in. kontrolę masy ciała, zwiększenie spożycia warzyw i owoców oraz wdrożenie aktywności fizycznej.

Sposób żywienia ma znaczenie także w kontekście postępowania w chorobie nowotworowej, wywołuje ona bowiem liczne zmiany w funkcjonowaniu organizmu, m.in. w zapotrzebowaniu na określone składniki odżywcze. Pacjenci zmagają się ze spadkiem masy ciała, utratą apetytu, zmianą odczuwania smaku i zapachu, problemami żołądkowo-jelitowymi. Wdrożenie właściwego sposobu żywienia już od momentu diagnozy może pomóc m.in. w ograniczeniu ryzyka powikłań i skutków ubocznych leczenia. Produkty Impact Oral oraz Resouce Protein tworzone przez Nestlé Health Science wychodzą naprzeciw potrzebom osób chorych – pomagają zapobiegać niedożywieniu i łagodzić jego skutki, jeśli już wystąpiło. Jest to niezwykle ważne, gdyż może być ono związane z obniżeniem jakości życia, zwiększoną częstością powikłań, przebiegiem prowadzonego leczenia i ryzykiem zgonu.