Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Cukry w naszych produktach dla niemowląt i małych dzieci
Już od najmłodszych lat tworzymy fundamenty dla zdrowia w przyszłości, rozwoju i ogólnego dobrostanu. Wspieranie odpowiedniego sposobu żywienia od samego początku jest dla nas kluczowe. Dokładamy wszelkich starań, by zapewnić rodzicom oraz opiekunom wybór wysokiej jakości produktów oraz jasne i transparentne oznakowania na opakowaniach.
Mamy spójne podejście w zakresie żywienia wszystkich dzieci, wszędzie, utrzymując wysokie standardy żywieniowe w każdym kraju, w którym oferujemy produkty dla niemowląt i małych dzieci.
Czy Nestlé planuje wprowadzać receptury bez dodatku cukrów?
Warianty produktów, które nie mają w składzie cukrów dodanych są już w ofercie Nestlé w wielu częściach świata, w tym w Europie, Azji, Ameryce Łacińskiej i Ameryce Północnej. W ciągu ostatnich kilku lat Nestlé wprowadziło produkty bez dodatku cukrów na następujących rynkach: w Pakistanie, Brazylii, Indonezji, Malezji, Tajlandii oraz na Filipinach. Wcześniej nie oferowane były tam takie warianty.
W portfolio Nestlé w Polsce dostępne są m.in. kaszki i deserki Gerber oraz przekąski Gerber Organic, które nie zawierają dodatku cukrów - jedynie cukry naturalnie występujące w składnikach.
Nestlé rozwija ofertę wariantów produktów bez dodatku cukrów na coraz większej liczbie rynków. Zmiana ta wymaga czasu, ponieważ wiąże się z modyfikacjami związanymi ze sposobem wytwarzania wyrobów, a często także z dostosowaniem sprzętu, którego używamy w zakładach produkcyjnych. Musimy także zadbać o to, aby wsłuchiwać się w potrzeby rodziców i opiekunów tak, żeby nowe produkty były zgodne z ich oczekiwaniami.
Jakie przyjęliście ramy czasowe, jeśli chodzi o redukcję dodatku cukrów w produktach dla niemowląt?
Wiemy, że rodzice i opiekunowie z coraz większą troską podchodzą do kwestii zawartości cukru w produktach dla niemowląt i małych dzieci. Jesteśmy świadomi obaw w tym zakresie i wzięliśmy to pod uwagę. Dlatego od kilku lat pracujemy nad redukcją poziomu cukrów dodanych w recepturach naszych produktów dla niemowląt i małych dzieci.
Nestlé dąży do tego, by do końca 2024 roku 100% produktów firmy na bazie mleka przeznaczonych dla małych dzieci nie zawierało nie zawierało dodatku cukru rafinowanego. W ofercie Nestlé w Polsce nie ma wariantów produktów na bazie mleka z dodatkiem cukru.
W przypadku kaszek firma intensywnie pracuje nad rozszerzeniem dostępności wariantów, które nie zawierają dodatku cukrów.
Czy produkty Nestlé na bazie mleka zawierają cukry dodane?
Żadne z mlek początkowych i następnych przeznaczonych dla niemowląt poniżej 12 miesiąca życia nie zawiera cukrów dodanych.
W przypadku produktów na bazie mleka przeznaczonych dla dzieci w wieku od 1 do 3 lat, Nestlé zaczęło wycofywać dodatek cukrów już jakiś czas temu. Większość tych wyrobów nie zawiera rafinowanego cukru. Firma dąży do tego, by do 2024 roku było to 100% produktów. W ofercie Nestlé w Polsce nie ma wariantów produktów na bazie mleka z dodatkiem cukrów.
A co z kaszkami dla niemowląt i małych dzieci? Czy te produkty zawierają cukry dodane?
Od pewnego czasu podejmujemy działania, które mają na celu redukcję dodatku cukrów w kaszkach dla niemowląt i małych dzieci. Dokładamy wszelkich starań, by zapewnić konsumentom wybór, gdziekolwiek kupują nasze produkty. W wielu częściach świata Nestlé oferuje już warianty produktów bez dodatku cukrów i kontynuuje rozwój tej części portfolio w coraz większej liczbie krajów. Dalsze zaangażowanie w edukację pomoże zwiększyć widoczność i akceptację tych produktów wśród rodziców i opiekunów.
Jakie cukry są w recepturach Waszych kaszek dla niemowląt i małych dzieci?
Istnieją różne typy cukrów. Te występujące w naszych kaszkach pochodzą z różnych źródeł, w zależności od receptury:
- W kaszkach mlecznych do całkowitej zawartości cukrów wlicza się laktoza, naturalnie obecna w mleku, która stanowi do 60% wszystkich cukrów w produkcie.
- Obecność niektórych cukrów, powstających z węglowodanów naturalnie występujących w zbożach, związana jest również z procesem produkcyjnym.
- Część cukrów może również pochodzić z dodawanych przez nas składników, takich jak owoce (sproszkowane lub w formie musu owocowego) czy miód, które pozwalają zapewnić odpowiedni smak i konsystencję.
Te czynniki mają zastosowanie w całej branży.
Całkowita zawartość cukrów w naszych produktach, w tym tych związanych z procesem produkcyjnym i tych dodawanych, jest zgodna z lokalnymi przepisami i/lub normami.
Jakich wymogów i wytycznych przestrzegacie?
Wszędzie tam, gdzie Nestlé prowadzi działalność, produkty firmy są zgodne ze wszystkimi obowiązującymi lokalnymi lub/i międzynarodowymi regulacjami. Stosowane przez nas kryteria żywieniowe bazują na najnowszych wytycznych naukowych oraz zaleceniach dietetycznych.
W szczególności w przypadku kaszek dla niemowląt i małych dzieci nasze wewnętrzne kryteria dotyczące dodatku cukrów są bardziej restrykcyjne niż limity określone w Codex Alimentarius (zbiorze norm opracowywanych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego ustanowionej przez WHO i FAO). Wytyczne te są używane jako punkt odniesienia na całym świecie.
Produkty Nestlé na bazie mleka oraz kaszki dla małych dzieci są dostosowane do wieku i wzbogacone witaminami oraz składnikami mineralnymi, takimi jak żelazo, co ma na celu zapewnienie odpowiedniego poziomu tych składników w diecie dzieci.
Czy Nestlé stosuje podwójne standardy jeśli chodzi o kwestię żywienia w przypadku swoich produktów dla niemowląt i małych dzieci w różnych częściach świata?
Nie. Nestlé ma spójne podejście w zakresie żywienia wszystkich dzieci, wszędzie, utrzymując wysokie standardy żywieniowe w każdym kraju, w którym oferujemy produkty dla niemowląt i małych dzieci. Nie stosujemy podwójnych standardów.