Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Odżywianie jest kluczem do zapewnienia zdrowego rozwoju dziecka. Ale jak to często bywa, teoria rozmija się z praktyką. Zachęcanie dzieci do spożywania większej ilości warzyw i owoców, dbanie o to, aby ich posiłki były odpowiednio zbilansowane i uwzględniały zróżnicowane źródła białka, w tym te pochodzenia roślinnego, może czasem stanowić wyzwanie dla rodziców i opiekunów.

Inicjatywa Nestlé for Healthier Kids łączy wszystkie nasze wysiłki, aby wspierać rodziców i opiekunów, i pomóc im w zapewnieniu odpowiedniego rozwoju ich dzieci. Na całym świecie wprowadzamy na rynek produkty i napoje odpowiednio zbilansowane pod względem żywieniowym. To pozwala zaspokoić potrzeby żywieniowe dzieci. Poprzez nasze zaangażowanie w prowadzenie programów edukacyjnych, a także udostępnienie rad ekspertów, informacji i przepisów na portalach informacyjnych staramy się podnieść świadomość na temat prawidłowego żywienia i prowadzenia aktywnego trybu życia. Naszą ambicją do 2030 roku, aby pomóc 50 milionom dzieci w prowadzeniu zdrowszego życia.

Zaangażowanie dzieci w przygotowywanie posiłków skutkuje poprawą nawyków żywieniowych. Oznacza to m.in., że jakość diety poprawia się, a dzieci chętniej spożywają owoce i warzywa. Dlatego zachęcamy do spędzania czasu na wspólnych rodzinnych spotkaniach w kuchni.

Dlaczego najlepsze posiłki to te, które wspólnie przygotowujemy?

Jakość diety jest wyższa u dzieci, które pomagają przygotowywać posiłki w domu [1,2,3*]
Dzieci, które pomagają w przygotowaniu posiłków w domu, jedzą więcej owoców i warzyw [4,5,6*]
Dzieci biorące udział w przygotowaniu posiłków, chętniej sięgają po warzywa [7,8,9*]

1.    Ogólna jakość diety była wyższa wśród piątoklasistów z Kanady, którzy pomagali przygotowywać domowe posiłki co najmniej raz w tygodniu w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie pomagali w przygotowywaniu posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

2.    Badanie przekrojowe przeprowadzone w Australii wykazało, że chłopcy (nie dziewczęta) o „zdrowym” sposobie żywienia byli bardziej zaangażowani w pomoc w przygotowywaniu posiłków niż chłopcy o „gęstym energetycznie” sposobie żywienia (Leech RM et al. Appetite. 2014;75:64-70)

3.    Pomoc w gotowaniu była pozytywnie związana z przestrzeganiem zdrowej diety śródziemnomorskiej wśród uczniów klas 7-9 w Portugalii (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011;131:283-7)

4.    Kanadyjscy piątoklasiści, którzy regularnie pomagali w przygotowaniu domowych posiłków, zjedli więcej o 1,4 porcji owoców i warzyw dziennie (łącznie) niż dzieci, które nigdy nie przygotowywały posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

5.    Japońskie dzieci (10-11 lat), które pomagały w przygotowaniu posiłków, częściej spożywały warzywa i owoce każdego dnia niż te, które nie brały udziału w przygotowywaniu posiłków (Nozue M et al. Nutr Res Pract. 2016; 10:359-63)

6.    Zaangażowanie małych dzieci (2–5 lat) w przygotowywanie posiłków zwiększyło częstotliwość spożywania owoców i warzyw (Shim JE et al. J Nutr Educ Behav. 2016;48:311-7)

7.    Pomaganie w regularnym gotowaniu posiłków wiązało się z 10% wzrostem preferencji dla warzyw wśród piątoklasistów w Kanadzie (Chu YL et al. Pub Health Nutr. 2013;16:108-12)

8.    Zwiększone zaangażowanie lub zachęta rodziców do pomocy przy przygotowywaniu posiłków było pozytywnie związane z preferencjami warzyw u dzieci w wieku 3-7 lat (Vollmer RL and Baietto J. Appetite. 2017;113:134-40)

9.    Przedszkolaki chętniej jadły warzywa, gdy dziecko pomagało przygotowywać dania, w których przepisie były warzywa (Ugalde M et al. JMIR Serius Games. 2017;5:e20) 

Tu znajdziesz zdrowsze i smaczniejsze przepisy do przygotowania wspólnie z dziećmi.

 


Kierując się celem naszej firmy – wyzwalaniem mocy jedzenia, by poprawiać jakość życia każdego z nas i przyszłych pokoleń - skupiamy się na tym, by nasze marki i produkty umożliwiały prawidłowe żywienie i zbilansowaną dietę.

10 zasad zdrowego stylu życia dzieci i młodzieży