Sort results by
Sort results by

Odżywianie jest kluczem do zapewnienia zdrowego rozwoju dziecka. Ale jak to często bywa, teoria rozmija się z praktyką. Zachęcanie dzieci do spożywania większej ilości warzyw i owoców, dbanie o to, aby ich posiłki były odpowiednio zbilansowane i uwzględniały zróżnicowane źródła białka, w tym te pochodzenia roślinnego, może czasem stanowić wyzwanie dla rodziców i opiekunów.

Inicjatywa Nestlé for Healthier Kids łączy wszystkie nasze wysiłki, aby wspierać rodziców i opiekunów, i pomóc im w zapewnieniu odpowiedniego rozwoju ich dzieci. Na całym świecie wprowadzamy na rynek produkty i napoje odpowiednio zbilansowane pod względem żywieniowym. To pozwala zaspokoić potrzeby żywieniowe dzieci. Poprzez nasze zaangażowanie w prowadzenie programów edukacyjnych, a także udostępnienie rad ekspertów, informacji i przepisów na portalach informacyjnych staramy się podnieść świadomość na temat prawidłowego żywienia i prowadzenia aktywnego trybu życia. Naszą ambicją do 2030 roku, aby pomóc 50 milionom dzieci w prowadzeniu zdrowszego życia.

Zaangażowanie dzieci w przygotowywanie posiłków skutkuje poprawą nawyków żywieniowych. Oznacza to m.in., że jakość diety poprawia się, a dzieci chętniej spożywają owoce i warzywa. Dlatego zachęcamy do spędzania czasu na wspólnych rodzinnych spotkaniach w kuchni.

Dlaczego najlepsze posiłki to te, które wspólnie przygotowujemy?

Jakość diety jest wyższa u dzieci, które pomagają przygotowywać posiłki w domu [1,2,3*]
Dzieci, które pomagają w przygotowaniu posiłków w domu, jedzą więcej owoców i warzyw [4,5,6*]
Dzieci biorące udział w przygotowaniu posiłków, chętniej sięgają po warzywa [7,8,9*]

1.    Ogólna jakość diety była wyższa wśród piątoklasistów z Kanady, którzy pomagali przygotowywać domowe posiłki co najmniej raz w tygodniu w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie pomagali w przygotowywaniu posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

2.    Badanie przekrojowe przeprowadzone w Australii wykazało, że chłopcy (nie dziewczęta) o „zdrowym” sposobie żywienia byli bardziej zaangażowani w pomoc w przygotowywaniu posiłków niż chłopcy o „gęstym energetycznie” sposobie żywienia (Leech RM et al. Appetite. 2014;75:64-70)

3.    Pomoc w gotowaniu była pozytywnie związana z przestrzeganiem zdrowej diety śródziemnomorskiej wśród uczniów klas 7-9 w Portugalii (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011;131:283-7)

4.    Kanadyjscy piątoklasiści, którzy regularnie pomagali w przygotowaniu domowych posiłków, zjedli więcej o 1,4 porcji owoców i warzyw dziennie (łącznie) niż dzieci, które nigdy nie przygotowywały posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

5.    Japońskie dzieci (10-11 lat), które pomagały w przygotowaniu posiłków, częściej spożywały warzywa i owoce każdego dnia niż te, które nie brały udziału w przygotowywaniu posiłków (Nozue M et al. Nutr Res Pract. 2016; 10:359-63)

6.    Zaangażowanie małych dzieci (2–5 lat) w przygotowywanie posiłków zwiększyło częstotliwość spożywania owoców i warzyw (Shim JE et al. J Nutr Educ Behav. 2016;48:311-7)

7.    Pomaganie w regularnym gotowaniu posiłków wiązało się z 10% wzrostem preferencji dla warzyw wśród piątoklasistów w Kanadzie (Chu YL et al. Pub Health Nutr. 2013;16:108-12)

8.    Zwiększone zaangażowanie lub zachęta rodziców do pomocy przy przygotowywaniu posiłków było pozytywnie związane z preferencjami warzyw u dzieci w wieku 3-7 lat (Vollmer RL and Baietto J. Appetite. 2017;113:134-40)

9.    Przedszkolaki chętniej jadły warzywa, gdy dziecko pomagało przygotowywać dania, w których przepisie były warzywa (Ugalde M et al. JMIR Serius Games. 2017;5:e20) 

Tu znajdziesz zdrowsze i smaczniejsze przepisy do przygotowania wspólnie z dziećmi.

 

 

 

Dwa główne obszary programu:

 

1. Zmiany w portfolio naszych produktów

Aby nasze marki i produkty mogły wspierać zdrowszy styl życia i zaspokajać potrzeby żywieniowe, dokonaliśmy różnych zmian. Oto one:

  • Od 2014 roku usunęliśmy ponad 40 000 ton cukru i 6200 ton kwasów tłuszczowych nasyconych
  • Od 2012 usunęliśmy ponad 15 000 ton soli
  • W 2020 roku zwiększyliśmy liczbę żywności wzbogaconej w witaminy i składniki mineralne do 196,6 mld
  • Znacząco obniżyliśmy zawartość kwasów tłuszczowych typu trans (TFA) w naszych produktach. 99,8% naszego portfolio produktowego ich nie zawiera.


Podjęliśmy również następujące zobowiązania do końca 2020 roku:

  • Dodamy do produktów 750 mln porcji (80 g) warzyw
  • Dodamy do produktów co najmniej 300 mln porcji (16 g) bogatych w błonnik zbóż, roślin strączkowych, orzechów i nasion
  • Będziemy w dalszym ciągu redukować zawartość cukrów o 5%
  • Obniżymy zawartość soli o kolejne 10%
  • Wypełnimy nasze zobowiązanie podjęte w 2014 roku, aby zmniejszyć zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych o 10% we wszystkich produktach, które nie spełniają jeszcze zaleceń Nestlé Nutritional Foundation 

 

I. Produkty

 

Niegazowana woda NAŁĘCZOWIANKA
Naturalna woda mineralna Nałęczowianka wydobywana jest z ujęcia o tej samej nazwie, położonego w uzdrowisku Nałęczów, które znajduje się w otulinie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego na terenie Wyżyny Lubelskiej. Skład mineralny wody Nałęczowianka sprawia, że jest to woda, którą można pić codziennie. Woda Nałęczowianka nasyca się minerałami podczas 20-letniej podróży przez pokłady skał. Dzięki temu, że woda mineralna czerpana jest ze źródeł podziemnych, zawiera tylko naturalną mikroflorę, a jej skład chemiczny jest stabilny i bezpieczny.
Niegazowana woda NAŁĘCZOWIANKA
Napój mleczno-kakaowy NESQUIK
Napój mleczno-kakaowy NESQUIK z dodatkiem witamin w kartoniku to pyszna przekąska dla Twojego dziecka. Napój NESQUIK zawiera mleko, które stanowi aż 93,2% jego składu, kakao, a także witaminę D oraz wapń. Idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie drugiego śniadania w szkole. Dzięki napojowi mleczno-kakaowemu NESQUIK możemy wprowadzić większą ilość mleka do diety dziecka. Dodatkowo produkt posiada papierową, biodegradowalną słomkę.
Napój mleczno-kakaowy NESQUIK
Zupa duszkowa dla dzieci – pomidorowa WINIARY
Jedzenie i zabawa?
Teraz to możliwe, dzięki nowej Zupie Duszkowej Winiary.
Znajdziecie w niej makaron w kształcie duszków, upiorków i halloweenowych dyni.
Co ważne - zupa ta jest w ulubionym przez dzieciaki smaku: POMIDOROWYM.
Twoje dziecko nie tylko zje z apetytem, ale i będzie się przy tym świetnie bawić!

Zupa Duszkowa Winiary. Strrrrrasznie pyszna!
Zupa duszkowa dla dzieci – pomidorowa WINIARY
Zupa bajkowa dla dzieci – rosołek WINIARY
Jedzenie i zabawa?
Teraz to możliwe, dzięki nowej Zupie Bajkowej Winiary.
Znajdziecie w niej makaron w kształcie czarodziejów, wróżek i jednorożców.
Ponadto - zupa ta jest delikatnie doprawionym, uwielbianym przez dzieci ROSOŁKIEM.
Twoje dziecko nie tylko zje z apetytem, ale i będzie się przy tym świetnie bawić!

Zupa Bajkowa Winiary. Magicznie pyszna!
Zupa bajkowa dla dzieci – rosołek WINIARY
Nuggetsy Garden Gourmet
Złociste i chrupiące na zewnątrz, cudownie soczyste w środku. Dokładnie takie powinny być prawdziwe nuggetsy. Wegańskie nuggetsy od Garden Gourmet to doskonały smak, konsystencja i apetyczny wygląd. Wspaniale smakują w akompaniamencie ulubionego sosu, puree ziemniaczanego, chrupiącej sałatki cezar lub tortilli czy chlebków pita. Sprawdzą się także samodzielnie jako pożywna przekąska! Pozwól swoim dzieciom odkryć nasze chrupiące smakołyki i daj im się zakochać w nich od pierwszego kęsa.
Nuggetsy
Klopsiki warzywne Garden Gourmet
Niezwykłe połączenie zawierające marchewkę, paprykę, kukurydzę, groszek i cebulę sprawia, że nikt się nie oprze naszym klopsikom! Zrób z nich pyszne wrapy i tacos lub jedz same jako pyszną przekąskę. Klopsiki od Garden Gourmet to różnorodność warzyw na talerzu bez wysiłku, wystarczy parę minut i gotowe! Te kolorowe kulki udekorują każdy talerz. Nawet największe niejadki nie będą w stanie im się oprzeć!
Klopsiki warzywne
Budyń NESQUIK
Budyń Nesquik to idealna przekąska, która jest źródłem białka pomagającego w utrzymaniu zdrowych kości. Budyń stworzony został w 100% z naturalnych składników i nie zawiera cukru w swoim składzie. Pyszny smak zawdzięcza zawartości kakao, aromatowi waniliowemu oraz dodatkowi cynamonu.

Przygotowanie budyniu Nesquik jest wyjątkowo proste. Może być podawany jako samodzielny posiłek np. na podwieczorek, ale również można go wykorzystać jako jeden z elementów deserów. Budyń Nesquik nie zawiera dodatku cukru, dzięki czemu jest idealnym produktem dla osób, które przywiązują wagę do rodzaju substancji słodzących i mogą sami zdecydować czy i czym posłodzić deser. Doskonale smakuje zarówno sam jak i w połączeniu z owocami czy ulubionymi orzechami.
Budyń NESQUIK
Tubka Gerber Organic Mango
Gerber Organic Mango to porcja ekologicznych owoców zapakowana w wygodną tubkę. Pozwala w łatwy sposób włączyć do diety dziecka egzotyczne smaki z wykorzystaniem wysokiej jakości składników, które spełniają wymagające normy żywności dla niemowląt i małych dzieci.

Ten mus to tylko część linii Gerber Organic, którą tworzą ekologiczne obiadki, deserki, przekąski, kaszki i nektary przeznaczone dla najmłodszych. Składniki, z których powstają, pochodzą wyłącznie z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Oznacza to, że rosły we własnym tempie i pozyskiwane były z poszanowaniem naturalnego rytmu przyrody oraz troską o bioróżnorodność. Na organicznych farmach podstawą jest szacunek do środowiska, troska o glebę, zwierzęta i rośliny, a wszystko z myślą o przyszłości planety i kolejnych pokoleń. Nie stosuje się tam pestycydów ani nawozów sztucznych, a o żyzność ziemi dba się płodozmianem, kompostami i zielonymi nawozami.

Cały proces produkcji „od ziarenka do słoiczka” jest dokładnie kontrolowany i w pełni zgodny z zasadami produkcji ekologicznej, co potwierdza odnawiany co roku certyfikat.
Tubka Gerber Organic Mango

 

 

II. Programy edukacyjne

Rodzice i opiekunowie potrzebują wsparcia w kształtowaniu u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych i aktywnego stylu życia. Wspieramy ich za pośrednictwem programów edukacyjnych. W ten sposób dzielimy się wiedzą o np. wartościach odżywczych, udostępniamy przepisy na zdrowsze posiłki i udzielamy praktycznych porad.

Oto kilka przykładów:

 

nesquik

Lekkoatletyka dla każdego!

To program organizowany od 2014 roku przez Polski Związek Lekkiej Atletyki i Nestlé Polska, przy wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki i pod patronatem Ministra Edukacji Narodowej. Jego celem jest propagowanie wśród dzieci i młodzieży szkolnej regularnej i bezpiecznej aktywności fizycznej oraz szerzenie wiedzy o prawidłowym odżywianiu, nawadnianiu, komponowaniu posiłków i wielkości porcji. Jest to możliwe dzięki zaangażowaniu społeczności uczniów, rodziców i trenerów w treningi lekkoatletyczne oraz lekcje żywieniowe. Od początku istnienia programu objęliśmy nim ponad 590 000 dzieci w całej Polsce. Tu można przeczytać więcej. 

 

 

Gotuj się na zmiany

Gotuj się na zmiany

Uczymy dzieci dobrych nawyków żywieniowych, aktywnego stylu życia oraz jak nie marnować jedzenia. Większość nastolatków chce dobrze wyglądać i być w dobrej formie fizycznej. Nie każdy jednak jest świadomy, jak bardzo wpływa na to sposób żywienia i tryb życia na co dzień. Dlatego w 2010 roku marka WINIARY uruchomiła ogólnopolski program edukacyjny skierowany do uczniów, ich rodziców i nauczycieli – „Żyj smacznie i zdrowo”, który w 2019 roku zmienił nazwę na „Gotuj się na zmiany”. Jego celem jest nauka dobrych nawyków żywieniowych, promocja zdrowego trybu życia oraz edukacja i wspieranie w działaniach związanych z niemarnowaniem żywności. Dzięki programowi dzieci poznają zasady racjonalnego żywienia, proste techniki kulinarne oraz wskazówki jak mądrze gospodarować żywnością. We wrześniu  2021 roku wystartowała 11. edycja programu. Od bieżącej edycji, program obejmuje także młodsze dzieci ze szkół podstawowych oraz przedszkoli. Gotuj się na zmiany to jeden z największych w Polsce programów edukacyjnych o prawidłowym żywieniu. W ciągu dziesięciu dotychczasowych edycji programu, dotarliśmy z treściami edukacyjnymi do ponad miliona uczniów w szkołach w całej Polsce. Więcej informacji na stronie www.gotujsienazmiany.pl

 

Nestlé Professional i Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni

Nestlé Professional i Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni

Aby uczcić Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni, szefowie kuchni na całym świecie współpracują z nauczycielami i rodzicami, ucząc dzieci podstawowych umiejętności i dzieląc się swoją miłością do zdrowego gotowania. W Polsce, z okazji tego dnia organizujemy specjalne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku szkolnym. W 2019 roku wzięło w nich udział blisko 200 dzieci i ponad 20 szefów kuchni.

 

 

 

Programy szkolne Nestlé for Healthier Kids

Programy szkolne Nestlé for Healthier Kids

We współpracy z ponad 300 partnerami na całym świecie i za pośrednictwem naszego modułu edukacyjnego dla szkół zapewniamy nauczycielom, rodzicom i dzieciom szeroki wachlarz pomysłów na zajęcia o odżywianiu i aktywności fizycznej. W ten sposób, w ponad 80 krajach promujemy zdrowy styl życia w środowisku szkolnym.

Programy te są oparte na naukach żywieniowych i behawioralnych. Ich celem jest zachęcenie uczniów do przyjęcia co najmniej sześciu zdrowych nawyków.

 

 

baby and me

Nestlé Baby & me

Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat jest kluczowe, by być zdrowym w dorosłym życiu. Program Nestlé Baby&Me to nieocenione źródło wiedzy na temat przebiegu ciąży, opieki nad dzieckiem oraz szeroko rozumianego rodzicielstwa. Dzięki merytorycznym artykułom i e-bookom oraz przydatnym narzędziom przygotowuje rodziców na wyzwania ciąży, radzi, w jaki sposób karmić dziecko i rozszerzać jego dietę, wspierać rozwój maluszka i dbać o jego pielęgnację czy ułatwić sobie realizację rodzicielskich wyzwań takich jak przewijanie, zakupy czy podróże. 

 

 

Zbilansowana dieta i nasze marki

Kierując się celem naszej firmy – wyzwalaniem mocy jedzenia, by poprawiać jakość życia każdego z nas i przyszłych pokoleń - skupiamy się na tym, by nasze marki i produkty umożliwiały prawidłowe żywienie i zbilansowaną dietę.

logotypy marki nestle

 

 

 

Raport - Aktywność fizyczna i żywienie dzieci w czasie pandemii