Odżywianie jest kluczem do zapewnienia zdrowego rozwoju dziecka. Ale jak to często bywa, teoria rozmija się z praktyką. Zachęcanie dzieci do spożywania większej ilości warzyw i owoców, dbanie o to, aby ich posiłki były odpowiednio zbilansowane i uwzględniały zróżnicowane źródła białka, w tym te pochodzenia roślinnego, może czasem stanowić wyzwanie dla rodziców i opiekunów.

Inicjatywa Nestlé for Healthier Kids łączy wszystkie nasze wysiłki, aby wspierać rodziców i opiekunów, i pomóc im w zapewnieniu odpowiedniego rozwoju ich dzieci. Na całym świecie wprowadzamy na rynek produkty i napoje odpowiednio zbilansowane pod względem żywieniowym. To pozwala zaspokoić potrzeby żywieniowe dzieci. Poprzez nasze zaangażowanie w prowadzenie programów edukacyjnych, a także udostępnienie rad ekspertów, informacji i przepisów na portalach informacyjnych staramy się podnieść świadomość na temat prawidłowego żywienia i prowadzenia aktywnego trybu życia. Naszą ambicją do 2030 roku, aby pomóc 50 milionom dzieci w prowadzeniu zdrowszego życia.

Zaangażowanie dzieci w przygotowywanie posiłków skutkuje poprawą nawyków żywieniowych. Oznacza to m.in., że jakość diety poprawia się, a dzieci chętniej spożywają owoce i warzywa. Dlatego zachęcamy do spędzania czasu na wspólnych rodzinnych spotkaniach w kuchni.

Dlaczego najlepsze posiłki to te, które wspólnie przygotowujemy?

Jakość diety jest wyższa u dzieci, które pomagają przygotowywać posiłki w domu [1,2,3*]
Dzieci, które pomagają w przygotowaniu posiłków w domu, jedzą więcej owoców i warzyw [4,5,6*]
Dzieci biorące udział w przygotowaniu posiłków, chętniej sięgają po warzywa [7,8,9*]

1.    Ogólna jakość diety była wyższa wśród piątoklasistów z Kanady, którzy pomagali przygotowywać domowe posiłki co najmniej raz w tygodniu w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie pomagali w przygotowywaniu posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

2.    Badanie przekrojowe przeprowadzone w Australii wykazało, że chłopcy (nie dziewczęta) o „zdrowym” sposobie żywienia byli bardziej zaangażowani w pomoc w przygotowywaniu posiłków niż chłopcy o „gęstym energetycznie” sposobie żywienia (Leech RM et al. Appetite. 2014;75:64-70)

3.    Pomoc w gotowaniu była pozytywnie związana z przestrzeganiem zdrowej diety śródziemnomorskiej wśród uczniów klas 7-9 w Portugalii (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011;131:283-7)

4.    Kanadyjscy piątoklasiści, którzy regularnie pomagali w przygotowaniu domowych posiłków, zjedli więcej o 1,4 porcji owoców i warzyw dziennie (łącznie) niż dzieci, które nigdy nie przygotowywały posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

5.    Japońskie dzieci (10-11 lat), które pomagały w przygotowaniu posiłków, częściej spożywały warzywa i owoce każdego dnia niż te, które nie brały udziału w przygotowywaniu posiłków (Nozue M et al. Nutr Res Pract. 2016; 10:359-63)

6.    Zaangażowanie małych dzieci (2–5 lat) w przygotowywanie posiłków zwiększyło częstotliwość spożywania owoców i warzyw (Shim JE et al. J Nutr Educ Behav. 2016;48:311-7)

7.    Pomaganie w regularnym gotowaniu posiłków wiązało się z 10% wzrostem preferencji dla warzyw wśród piątoklasistów w Kanadzie (Chu YL et al. Pub Health Nutr. 2013;16:108-12)

8.    Zwiększone zaangażowanie lub zachęta rodziców do pomocy przy przygotowywaniu posiłków było pozytywnie związane z preferencjami warzyw u dzieci w wieku 3-7 lat (Vollmer RL and Baietto J. Appetite. 2017;113:134-40)

9.    Przedszkolaki chętniej jadły warzywa, gdy dziecko pomagało przygotowywać dania, w których przepisie były warzywa (Ugalde M et al. JMIR Serius Games. 2017;5:e20) 

Tu znajdziesz zdrowsze i smaczniejsze przepisy do przygotowania wspólnie z dziećmi.

 

 

 

Dwa główne obszary programu:

 

1. Zmiany w portfolio naszych produktów

Aby nasze marki i produkty mogły wspierać zdrowszy styl życia i zaspokajać potrzeby żywieniowe, dokonaliśmy różnych zmian. Oto one:

  • Od 2014 roku usunęliśmy ponad 40 000 ton cukru i 6200 ton kwasów tłuszczowych nasyconych
  • Od 2012 usunęliśmy ponad 15 000 ton soli
  • W 2020 roku zwiększyliśmy liczbę żywności wzbogaconej w witaminy i składniki mineralne do 196,6 mld
  • Znacząco obniżyliśmy zawartość kwasów tłuszczowych typu trans (TFA) w naszych produktach. 99,8% naszego portfolio produktowego ich nie zawiera.


Podjęliśmy również następujące zobowiązania do końca 2020 roku:

  • Dodamy do produktów 750 mln porcji (80 g) warzyw
  • Dodamy do produktów co najmniej 300 mln porcji (16 g) bogatych w błonnik zbóż, roślin strączkowych, orzechów i nasion
  • Będziemy w dalszym ciągu redukować zawartość cukrów o 5%
  • Obniżymy zawartość soli o kolejne 10%
  • Wypełnimy nasze zobowiązanie podjęte w 2014 roku, aby zmniejszyć zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych o 10% we wszystkich produktach, które nie spełniają jeszcze zaleceń Nestlé Nutritional Foundation 

 

Ostatnie premiery produktów:

W 2020 r. wprowadziliśmy na rynek ponad 1210 odpowiednio zbilansowanych produktów spożywczych i napojów, uzupełniając tym samym 1398 produktów, które wprowadziliśmy na rynek w 2019 r. W tym samym roku dostarczyliśmy ponad 196,6 miliarda porcji wzbogaconych produktów i napojów w krajach, w których występuje niedobór niezbędnych witamin i składników mineralnych, takich jak np. jod, żelazo czy cynk.

Oto kilka przykładów:

 

Zupa z czerwonymi warzywami

Zupa z czerwonymi warzywami Winiary

Winiary Zupa z czerwonymi warzywami to sprytny sposób na przemycenie warzyw do codziennej diety Twojej rodziny. Kompozycja aż 7 różnych warzyw, w tym pomidorów, papryki, batatów i dyni podana w formie gęstego, pysznego kremu to gwarancja, że dzieci zjedzą ją z apetytem*.

Idealny posiłek będzie gotowy zaledwie w 15 minut!
Wystarczy rozprowadzić zawartość opakowania w zimnej wodzie, zagotować, gotować jeszcze 5 minut, od czas do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki śmietanki, dobrze wymieszać i gotowe! Zupę z czerwonymi warzywami możesz dowolnie łączyć z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z grzankami, prażonymi pestkami czy orzechami.

Co wyróżnia Winiary Zupę z czerwonymi warzywami?
•  Aż 7 różnych warzyw!
•  50% suszonych warzyw w składzie
•  Jest źródłem błonnika
•  Pyszne danie w zaledwie 15 minut
•  Idealny sposób na przemycenie warzyw do rodzinnego menu

*Zupa została oceniona przez 86 dzieci w wieku 6-12 lat w badaniu przeprowadzonym przez Ipsos w maju 2020 roku. 76% mam potwierdziło, że produkt smakuje dzieciom.
 

 

Winiary - Pasta - Kurczak z cukinia

Winiary Pasta z Pomysłem na… Kurczaka z cukinią w sosie z suszonymi pomidorami

Winiary Pasta z Pomysłem na… Kurczaka z cukinią w sosie z suszonymi pomidorami to świeże spojrzenie na gotowanie! Gęsta, aromatyczna pasta pozwoli Ci przygotować pyszne danie z kurczakiem dla rodziny w zaledwie 15 minut! Ta aromatyczna pasta do smażenia, to nic innego jak przetarte i suszone warzywa, zioła i przyprawy oraz olej i woda. Wystarczy, że dodasz do niej kurczaka, warzywo, odrobinę śmietanki i danie gotowe! Tylko 3 proste kroki dzielą Cię od pysznego dania dla całej rodziny. WINIARY Pasta z Pomysłem na... Kurczaka z cukinią w sosie z suszonymi pomidorami: - to gęsta pasta z kawałkami suszonych pomidorów, doprawiona aromatycznym oregano i papryczką chili - danie jest proste do przygotowania - wystarczą 3 składniki i 3 kroki, by było gotowe w 15 minut - zawiera uprzednio posiekaną i podsmażoną cebulkę.

Więcej informacji: www.winiary.pl

 

Winiary - Pasta - Zupa ogorkowa -.png

Winiary Pasta z Pomysłem na… Zupę ogórkową

Winiary Pasta z Pomysłem na… Zupę ogórkową to świeże spojrzenie na gotowanie! Gęsta, aromatyczna pasta pozwoli Ci przygotować pyszną zupę dla rodziny w 15 minut. Z naszą pastą ulubioną ogórkową przygotujesz bez trudu - wystarczy dodać wodę, ziemniaki i śmietankę i w trzech prostych krokach zupa jest gotowa. Bazą naszej pasty są przetarte kiszone ogórki doprawione aromatycznym koperkiem. Winiary Pasta z Pomysłem na... Zupę ogórkową: - to gęsta pasta z przetartych ogórków, doprawiona aromatycznym koperkiem - jest prosta do przygotowania- wystarczą 3 składniki i 3 kroki, by była gotowa w 15 minut - nie trzeba gotować wywaru, by ją przygotować.

Więcej informacji: www.winiary.pl

 

Winiary - Pasta - Kurczak z cukinia

Winiary Pomysł Na… Makaron z sosem z pomarańczowymi warzywami

Winiary Pomysł Na… Makaron z sosem z pomarańczowymi warzywami to propozycja na wyjątkowy obiad w wersji innej niż dotychczas. Kompozycja 6 różnych warzyw, w tym pomidorów, dyni i papryki w formie pysznego, gładkiego i kremowego sosu to znakomity sposób na przemycenie warzyw do menu Twojej rodziny. W składzie znajdziesz aż 50% suszonych warzyw!

Idealny posiłek będzie gotowy zaledwie w 15 minut!
Wystarczy podsmażyć pokrojone w drobną kostkę mięso z kurczaka, dodać Pomysł na… Makaron z sosem z pomarańczowymi warzywami dokładnie wymieszany z wodą, następnie gotować przez 5 minut. Całość podać z ulubionym makaronem.

Co wyróżnia Winiary Pomysł Na… Makaron z sosem z pomarańczowymi warzywami:
• Aż 6 różnych warzyw!
• 50% suszonych warzyw w składzie
• Smaczne i idealnie przygotowane danie w 15 minut
• Idealny sposób na przemycenie warzyw do rodzinnego menu
• Wyjątkowy sposób na urozmaicenie codziennych dań

Więcej informacji: www.winiary.pl

 

 

nesquik

NESQUIK All Natural

NESQUIK All Natural to gotowy do picia napój mleczno-kakaowy w kartoniku, który jest naturalną i pyszną szkolną przekąskę dla Twojego dziecka. NESQUIK All Natural zawiera w składzie wyłącznie pięć w 100% naturalnych składników, z czego aż 92% stanowi mleko, a biały cukier zastąpiony został cukrem trzcinowym. Nowy NESQUIK jest pysznym sposobem na wprowadzenie większej ilości mleka do diety Twojego dziecka.

NESQUIK All Natural to:

- pyszny napój mleczno-kakaowy ze 100% naturalnym składem
- w składzie aż 92% mleka oraz cukier trzcinowy
- wysoka zawartość białka oraz źródło wapnia
- znakomity sposób na uzupełnienie drugiego śniadania w szkole
- papierowa biodegradowalna słomka

 

 

Kaszki Gerber Pełnia zbóż

 

 

Kaszki Gerber Pełnia Zbóż

Linia kaszek Gerber „Pełnia zbóż” to 7 zbożowych propozycji dla niemowląt po 4. i 6. miesiącu oraz małych dzieci. Podobnie jak wszystkie produkty Gerber, spełniają one rygorystyczne wymagania żywności dla niemowląt i małych dzieci, które potwierdza ikona wieku podawania na każdej etykiecie.

Kaszki „Pełna zbóż” są:
•  pełne zbóż - zawierają nawet do 8 różnorodnych ziaren tak, by maluszek mógł w pełni korzystać z dostępnego bogactwa zbóż. Co ważne, zboża te, zanim trafią do produktów, muszą pozytywnie przejść nawet ponad 100 testów jakości;
•  pełne smaku - nie zawierają dodatku cukru*, więc smak zawdzięczają naturze: zbożom, mleku i owocom;
•  pełne wartości odżywczych – zawarte w kaszkach zboża dostarczają węglowodanów, a witamina B1* pomaga uwalniać z nich energię niezbędną do poznawania świata. Kaszki wzbogacone zostały również m.in. w żelazo, ważne dla rozwoju poznawczego.
•  pełne ziarna** – tworząc linię „Pełnia zbóż” wykorzystano m.in. pełnoziarnisty owies. Oznacza to, że maluszek może korzystać ze składników zawartych w całym ziarnie, także w bogatej w składniki mineralne łusce.

W skład linii wchodzą zarówno produkty bezglutenowe jak i glutenowe, odpowiednie do przygotowania na mleku modyfikowanym lub na wodzie:
•  Kaszka „Manna” z mlekiem na początek rozszerzania diety;
•  „Owsianka” z mlekiem, czyli kaszka mleczna owsiano-pszenno-żytnia;
•  Kaszka ze śliwką, owsiano-pszenna, która urozmaici dietę dziecka o suszone owoce w wersji odpowiedniej dla maluszka;
•  Kaszka 5 zbóż z lipą, jako propozycja na zdrową kolację;
•  Kaszka 8 zbóż, zawierająca m.in. proso, z którego otrzymuje się kaszę jaglaną;
•  Kaszka 8 zbóż z bananem, łącząca różnorodność zbóż z owocami;
•  Kaszka kukurydziano-ryżowa, bez glutenu.

*zawierają naturalnie występujące cukry pochodzące ze składników, głównie zbóż i mleka
**dotyczy kaszek zawierających w składzie owies

 

 
kaszki mleczno-ryzowe

NESTLÉ KASZKI MLECZNO-RYŻOWE 

To propozycja na delikatny i pożywny posiłek dla dziecka. Od niedawna znajdziesz je w nowym opakowaniu. Zawierają 11 witamin, wśród których dwie (witamina A* oraz C) pełnią rolę immunoskładników wspierających naturalną odporność dziecka. Immunoskładnikami pełniącymi tę rolę są także cynk, oraz żelazo, które jest ważne również dla rozwoju funkcji poznawczych. Kaszki nie zawierają oleju palmowego!

*zgodnie z przepisami prawa

Więcej informacji: www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/...zno-ryzowe

 

 
cheerios owsiany

NESTLÉ CHEERIOS OWSIANY

NESTLÉ CHEERIOS OWSIANY to nowy produkt łączący wspaniały smak z pozytywnymi właściwościami owsianki*. Podczas badań konsumenckich doceniły go zarówno dzieci i jak i dorośli. Posiada bardzo dobry profil żywieniowy, zawiera aż 91% pełnego ziarna w wariancie klasycznym i 9% cukru. Ponadto jest źródłem błonnika*, witamin z grupy B, witamin C i D oraz wapnia i żelaza. Nie zawiera sztucznych aromatów ani oleju palmowego. Dostępny w dwóch wariantach: klasycznym oraz z jabłkiem i cynamonem, dla całej rodziny.

*Błonnik owsiany przyczynia się do normalnego funkcjonowania jelit. Pamiętaj, że bardzo ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Więcej informacji: www.nestle-cereals.com/pl/pl/nowosc-cheerios-owsiany

 

 

2. Programy edukacyjne

Rodzice i opiekunowie potrzebują wsparcia w kształtowaniu u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych i aktywnego stylu życia. Wspieramy ich za pośrednictwem programów edukacyjnych. W ten sposób dzielimy się wiedzą o np. wartościach odżywczych, udostępniamy przepisy na zdrowsze posiłki i udzielamy praktycznych porad.

 

Oto kilka przykładów:

 

nesquik

Lekkoatletyka dla każdego!

To program organizowany od 2014 roku przez Polski Związek Lekkiej Atletyki i Nestlé Polska, przy wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki i pod patronatem Ministra Edukacji Narodowej. Jego celem jest propagowanie wśród dzieci i młodzieży szkolnej regularnej i bezpiecznej aktywności fizycznej oraz szerzenie wiedzy o prawidłowym odżywianiu, nawadnianiu, komponowaniu posiłków i wielkości porcji. Jest to możliwe dzięki zaangażowaniu społeczności uczniów, rodziców i trenerów w treningi lekkoatletyczne oraz lekcje żywieniowe. Od początku istnienia programu objęliśmy nim ponad 400 000 dzieci w całej Polsce. Tu można przeczytać więcej. 

 

 

Gotuj się na zmiany

Gotuj się na zmiany

Polskie nastolatki zaliczane są do najszybciej tyjących w Europie. Wynika to w dużej mierze z nieprawidłowych nawyków żywieniowych i braku aktywności fizycznej.

Marka WINIARY chce pomóc to zmienić, tak aby przyszłe pokolenia cieszyły się zdrowiem i dobrą formą. Dlatego od 2010 roku, pod patronatem WINIARY, organizowany jest ogólnopolski Program Edukacyjny Gotuj się na zmiany. Program ten skierowany jest do uczniów ostatnich klas szkoły podstawowej (12-15 lat), rodziców i nauczycieli i ma na celu edukować młodzież szkolną i ich opiekunów w zakresie zasad prawidłowego odżywiania i aktywnego stylu życia. Podczas dziewięciu dotychczasowy edycji Programu, udało się dotrzeć z treściami edukacyjnymi do ponad miliona uczniów.
Więcej informacji: www.gotujsienazmiany.pl/

 

Nestlé Professional i Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni

Nestlé Professional i Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni

Aby uczcić Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni, szefowie kuchni na całym świecie współpracują z nauczycielami i rodzicami, ucząc dzieci podstawowych umiejętności i dzieląc się swoją miłością do zdrowego gotowania. W Polsce, z okazji tego dnia organizujemy specjalne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku szkolnym. W 2019 roku wzięło w nich udział blisko 200 dzieci i ponad 20 szefów kuchni.

 

 

 

Programy szkolne Nestlé for Healthier Kids

Programy szkolne Nestlé for Healthier Kids

We współpracy z ponad 300 partnerami na całym świecie i za pośrednictwem naszego modułu edukacyjnego dla szkół zapewniamy nauczycielom, rodzicom i dzieciom szeroki wachlarz pomysłów na zajęcia o odżywianiu i aktywności fizycznej. W ten sposób, w ponad 80 krajach promujemy zdrowy styl życia w środowisku szkolnym.

Programy te są oparte na naukach żywieniowych i behawioralnych. Ich celem jest zachęcenie uczniów do przyjęcia co najmniej sześciu zdrowych nawyków.

 

 

baby and me

Nestlé Baby & me

Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat jest niezbędne, by być zdrowym w dorosłym życiu. Nestlé Baby & me oferuje rodzicom spersonalizowane usługi żywieniowe przez pierwsze 1000 dni życia dziecka – od ciąży do drugich urodzin ich pociechy.

Program jest dostępny w ponad 80 krajach, a obecnie zarejestrowanych jest ponad 10 milionów rodziców. Nasze usługi, głównie internetowe, obejmują kurs e-learningowy, który przedstawia najnowszą wiedzę naukową w formie prostych i praktycznych wskazówek żywieniowych.

Więcej informacji: www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/  

 

 

Zbilansowana dieta i nasze marki

Kierując się celem naszej firmy – wyzwalaniem mocy jedzenia, by poprawiać jakość życia każdego z nas i przyszłych pokoleń - skupiamy się na tym, by nasze marki i produkty umożliwiały prawidłowe żywienie i zbilansowaną dietę.

logotypy marki nestle

 

 

 

Raport - Aktywność fizyczna i żywienie dzieci w czasie pandemii