Sort by
Sort by
Jabłka i gruszki pod kruszonką z płatkami śniadaniowymi Nestlé CHOCAPIC
Składniki:

3 gruszki
3 jabłka
150 g brązowego cukru
120 g mąki
50 g pokruszonych płatków śniadaniowych Nestlé CHOCAPIC
125 g miękkiego masła (pokrojonego w kostkę)
1 łyżka cynamonu w proszku
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 kruche ciasto (gotowe lub własnej roboty)

Sposób przygotowania:

1. Włącz piekarnik i nagrzej go do 180°C
2. W międzyczasie obierz oraz pokrój w kostkę jabłka i gruszki.
3. Dodaj na patelnię nieco tłuszczu i smaż owoce na małym ogniu przez ok. 5 minut, następnie posyp je cukrem wanilinowym i cynamonem.
4. Rozwałkuj ciasto i wylep nim foremki do pieczenia. Ponakłuwaj dno widelcem w każdej foremce, a następnie ułóż w nich równomiernie owoce.
5. W miseczce wymieszaj mąkę, płatki śniadaniowe Nestlé CHOCAPIC i brązowy cukier – w ilości zależnej od słodyczy owoców lub Twoich preferencji.
6. Następnie dodaj masło pokrojone na małe kawałki i wymieszaj ręcznie aby uzyskać kruszonkę.
7. Wyłóż kruszonkę na owoce, całkowicie je przykrywając.
8. Piecz przez 30-35 minut, w zależności od mocy piekarnika
9. Odstaw do ostygnięcia i podawaj!
Jabłka i gruszki pod kruszonką z płatkami śniadaniowymi Nestlé CHOCAPIC
Klopsiki warzywne GARDEN GOURMET w sosie śmietanowo-koperkowym z kaszą
Składniki:

1 opakowanie Klopsiki warzywne Garden Gourmet
250mln słodkiej śmietanki 30%
1 szklanka bulionu
2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 pęczek koperku
Trochę oliwy do smażenia
1 cebula
1 marchewka
1 łyżeczka musztardy
Sól i pierz do smaku


Sposób przygotowania:

1. Marchewkę obierz i pokrój w półtalarki. Koperek posiekaj. Cebulę drobno posiekaj i obsmaż razem z marchewką na oliwie z oliwek, aż się zarumieni i stanie się miękka.
2. Dodaj bulion i zagotuj. Dodaj musztardę oraz śmietanką i całość gotuj, aż płyn się lekko zarumieni. Jeśli lubisz bardziej gęsty sos – dodaj łyżeczkę zasmażki.
3. Dodaj koperek oraz dopraw całość solą i pieprzem. Wrzuć pulpeciki i podgrzewaj całość ok. 10 min. Podawaj z kaszą i ogórkiem kiszonym.
Garden Gourmet - Klopsiki warzywne w sosie śmietanowo-koperkowym z kaszą
Gofry z czerwonymi owocami i płatkami śniadaniowymi Nestlé NESQUIK
Składniki:

140 g rozpuszczonego masła
10 łyżek mleka (150ml)
120 g mąki
3 łyżki cukru (30g)
2 łyżeczki kakao (4g)
70 g płatków śniadaniowych Nestlé NESQUIK
2 białka jaj
130 g czerwonych owoców
4 łyżki płatków śniadaniowych Nestlé NESQUIK (15 g)

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj roztopione masło z mlekiem. Dodaj mąkę, cukier, kakao oraz pokruszone na proszek płatki śniadaniowe Nestlé NESQUIK. Mieszaj energicznie, aż do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
2. Ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj.
Nesquik BIO - Gofry z czerwonymi owocami
Pudding chia otulony musem mango
Składniki:

½ szklanki mleka (może być roślinne)
2 łyżki nasion chia
1 łyżka rozpuszczonego kakao
1 deserek w tubce Gerber Organic Mango
Do dekoracji: świeże lub suszone owoce, listki mięty

Sposób przygotowania:

1. Mleko łączymy z kakao, dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
2. Wstawiamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, w tym czasie kilkukrotnie mieszając.
3. Kiedy ziarenka chia napęcznieją, przekładamy pudding do szklanki, a na wierzch wlewamy deserek owocowy Gerber Organic.
4. Dekorujemy świeżymi lub suszonymi owocami i listkami mięty.
Pudding chia otulony musem mango
Napój z ogórkiem i bazylią
Składniki:

1 duży zielony ogórek ze skórką
1 cytryna
1 jabłko
1 limonka
kilka liści bazylii
3 łyżki erytrytolu
1 litr niegazowanej wody Nałęczowianka


Sposób przygotowania:

1. Umyj ogórka i zetrzyj go na tarce na grubych oczkach. Mocno odciśnij miąższ (możesz użyć w tym celu gazy) i zostaw sam sok.
2. Dodaj do niego sok z cytryny i limonki. Całość zalej wodą, dodaj erytrytol i bazylię. Całość dokładnie wymieszaj.
Napój z ogórkiem i bazylią
Napój chia i pomarańcze
Składniki:

2 łyżki nasion chia (rekomendowane dla dzieci powyżej 3 r.ż.)
sok z dwóch pomarańczy
liście mięty według uznania
1 litr niegazowanej wody Nałęczowianka


Sposób przygotowania:

1. Nasiona chia wsyp do dużego dzbanka, zalej niegazowaną wodą Nałączowianka i wstaw na 30 minut do lodówki. Od czasu do czasu zamieszaj. Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i dodaj do schłodzonej wody z nasionami chia, udekoruj miętą według uznania.
Napój chia i pomarańcze
Miniplacuszki z płatkami śniadaniowymi Nestlé CHEERIOS OWSIANY
Składniki:

3/4 szklanki płatków śniadaniowych Nestlé CHEERIOS Owsiany
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
295 ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
Dodatkowo: świeże owoce, syrop klonowy lub inne ulubione dodatki, np. więcej płatków śniadaniowych Nestlé CHEERIOS OWSIANY

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym umieść ¾ szklanki płatków śniadaniowych Nestlé CHEERIOS OWSIANY. Przykryj i miksuj aż do uzyskania drobnego proszku.
2. W średniej wielkości misce wymieszaj zmielone płatki zbożowe, mąkę, proszek do pieczenia i sól, aż do połączenia się składników.
3. Dodaj mleko, jajka i miód. Wymieszaj aż do połączenia się wszystkich składników (ciasto nadal będzie lekko grudkowate).
4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. W razie potrzeby posmaruj ją olejem roślinnym.
5. Przy użyciu łyżki stołowej wlej ciasto na gorącą patelnię. Pamiętaj, 1 łyżka to 1 placuszek.
6. Smaż, aż brzegi się zarumienią. Obróć placuszki na drugą stronę i smaż, aż będą miały złoty kolor.
7. Podawaj np. ze świeżymi owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Miniplacuszki z płatkami śniadaniowymi Nestlé CHEERIOS OWSIANY
Nuggetsy GARDEN GOURMET z batatami i sałatką
Składniki:

2 opakowania nuggetsów GARDEN GOURMET
2 bataty (średniej wielkości)
150 g sałaty
3 pomidory
1 ogórek
1 czerwone chili (drobno posiekane)
1 ząbek czosnku
3 łyżki (40 g) prażonych orzeszków ziemnych
4 łyżki octu
5 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
2. Dopraw bataty pieprzem, solą i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Włóż bataty do piekarnika na około 25 minut, aż będą miękkie.
3. Porwij sałatę i rozdziel porcję na 2 talerze, pokrój pomidory na kawałki, a ogórka na długie plasterki.
4. Dodaj ogórka, pomidory i bataty do talerza z sałatą.
5. Wymieszaj 2 łyżki oleju z octem, chili i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
6. Upiecz nuggetsy w pozostałej części oleju i grubo posiekaj orzeszki ziemne. Połóż nuggetsy i orzeszki ziemne na sałatce i dodaj przygotowany dressing.
Nuggetsy GARDEN GOURMET z batatami i sałatką
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
Składniki:

500 g piersi z kurczaka
1 opakowanie Winiary Pomysł na… kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym
200 ml śmietanki 12%
300 g makaronu penne (można też wykorzystać makaron pełnoziarnisty)
1 opakowanie roszponki
1 ogórek zielony
1 pęczek rzodkiewki
Sos winegret lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki i podsmaż na gorącym oleju.
2. Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 200 ml śmietanki 12% oraz 200 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa.
3. Zagotuj ciągle mieszając.
4. W międzyczasie ugotuj makaron (najlepiej, aby był al dente).
5. Pokrój ogórka i kilka sztuk rzodkiewki w plasterki, umieść w misce razem z roszponką. Całość polej sosem winegret lub oliwą z oliwek i wymieszaj.
6. Duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu podając.
7. Wyłóż makaron na talerz, a następnie dodaj kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym. Podawaj z sałatką.
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
Budyń o smaku czekoladowym z pestkami granatu
Składniki:

1 opakowanie Budyniu o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY
500 ml mleka
4 łyżki pestek z granatu
4 łyżki ulubionych orzechów lub płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej 0,5 szklanki, następnie wsyp do niej zawartość opakowania budyniu i dobrze wymieszaj.
2. Pozostałe mleko podgrzewaj na wolnym ogniu.
3. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek budyniowy ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez 0,5 minuty.
4. Gotowy budyń zdejmij z ognia, następnie przelej do 4 miseczek. Pozostaw budyń do ostygnięcia, a następnie udekoruj go pestkami granatu oraz ulubionymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Opcjonalnie możesz delikatnie uprażyć na suchej patelni płatki migdałów. Dzięki temu będą lekko chrupiące. Uważaj jednak, aby temperatura patelni nie była zbyt wysoka. Łyżkę pestek granatu i migdałów rozdziel na każdą porcję budyniu.
Budyń o smaku czekoladowym z pestkami granatu
Napój mleczno-kakaowy NESQUIK
Taki zestaw świetnie nadaje się na przekąskę do szkoły, przedszkola lub na wycieczkę!

1. 1 opakowanie napoju mleczno-kakaowego NESQUIK
2. Wybrany owoc – banan, jabłko lub inny
Napój mleczko-kakaowy NESQUIK