Sort by
Sort by

Jako Nestlé jesteśmy zobowiązani do tworzenia produktów z myślą o konsumentach i planecie. Celem Nestlé jest wyzwalanie mocy jedzenia, by podnosić jakość życia każdego z nas oraz przyszłych pokoleń.

Podejście, które koncentruje się na klimacie

Kryzys klimatyczny pogłębia globalny kryzys żywnościowy. Żywność i rolnictwo odgrywają kluczową rolę w walce z kryzysem ekologicznym. Musimy kontynuować nasze działania, których celem jest stworzenie systemowych rozwiązań w obliczu wyzwań, przed którymi stoimy.

Naszym zadaniem jest zmniejszenie śladu węglowego o połowę do 2030 r. Aby to osiągnąć, zmieniamy każdy aspekt naszej działalności: od przystosowania naszych ciężarówek do paliw alternatywnych, a naszych fabryk do odnawialnych źródeł energii elektrycznej, po wprowadzenie opakowań, które zawierają mniej tworzyw sztucznych, oraz takich, które łatwiej będzie można poddać recyklingowi lub ponownie wykorzystać.  

Nasze podejście jest holistyczne oraz oparte na dążeniu ku zerowej emisji gazów cieplarnianych netto najpóźniej do 2050 r. Jednocześnie wspieramy prawa człowieka i stawiamy ludzi na pierwszym miejscu we wszystkich naszych działaniach.

Rozwój regeneratywnych systemów żywnościowych na dużą skalę

Zamierzamy rozwijać regeneratywne systemy żywnościowe na dużą skalę, co oznacza dla nas znaczną zmianę w naszym rozumowaniu.  

Każde słowo zawarte w powyższym zdaniu jest istotne i odnosi się do przyspieszenia podejmowanych przez nas działań:

◾ Rozwój: rozwój jest możliwy dzięki głośnemu wyrażaniu naszych opinii i wykorzystywaniu naszego wpływu do osiągania dalszych postępów we współpracy z innymi.
◾ Regeneratywnych: działanie na rzecz regeneracji pomaga chronić, odnawiać i przywracać grunty rolne oraz krajobrazy.
◾ Systemów żywnościowych: systemy żywnościowe obejmują wszystkie podmioty, działania, procesy i produkty związane z uprawą, ze wzrostem, z wytwarzaniem, dostarczaniem i konsumpcją żywności.
◾ Na dużą skalę: działania na dużą skalę są niezbędne, ponieważ planeta, społeczności i jednostki potrzebują globalnych zmian systemowych.

Transformacja systemów żywnościowych i rolnictwa w celu zapewnienia lepszej przyszłości

Rozwijając regeneratywne systemy żywnościowe i współpracując z rolnikami, również poprzez pomaganie im w zmianie sposobu uprawy gleby, możemy przyczynić się do stworzenia lepszej przyszłości dla naszej planety i jej mieszkańców.

Strategia Good for You: zachęcanie do stosowania zbilansowanej diety

Celem strategii Good for You jest zapewnienie miliardom ludzi dostępu do smacznej i zbilansowanej diety, zarówno dziś, jak i w przyszłości. Działania te obejmują również dążenie do zwiększenia wartości odżywczej większości produktów z naszego globalnego portfolio, przy wykorzystaniu systemu Health Star Rating (HSR) jako podstawy do pomiaru naszych postępów.

Wykorzystujemy nasze wieloletnie doświadczenie i wiedzę z zakresu badań i rozwoju, aby oferować bezpieczne, przystępne cenowo, wysokiej jakości produkty dla ludzi na całym świecie, na każdym etapie życia. Jesteśmy zobowiązani do tworzenia produktów z myślą o konsumentach i planecie. 

Wspieranie sprawiedliwej transformacji

Naszym celem jest zapewnienie trwałych i uczciwych źródeł utrzymania oraz godnej pracy, które umożliwią członkom społeczności rolniczych na całym świecie utrzymanie siebie oraz swoich rodzin. Droga do rolnictwa regeneratywnego jest długa. Dlatego pomagamy rolnikom poprzez udzielanie im wsparcia finansowego, wynagradzanie za stosowanie dobrych praktyk oraz oferowanie wskazówek technicznych i naukowych w ramach programów, takich jak NESCAFÉ Plan, NESPRESSO AAA Sustainable QualityTM Program i Income Accelerator Program. Dzięki takiemu podejściu oraz poszanowaniu i promowaniu praw człowieka, przyczyniamy się do uczciwego wprowadzania nowych praktyk w naszych łańcuchach dostaw.

Odbudowa przyrody i ochrona bioróżnorodności

Wspieranie natury jest kluczowe dla regeneratywnych praktyk gospodarki rolnej i niezbędne do walki ze zmianami klimatycznymi. Działamy na rzecz ochrony zasobów naturalnych, a w szczególności lasów, które stanowią podstawę różnorodności biologicznej naszej planety. Realizujemy ten cel poprzez inicjatywy krajobrazowe w ramach naszej strategii Forest Positive i Global Reforestation Program, a także inicjatywy poświęcone zarządzaniu zasobami wodnymi oraz przez pozyskiwanie surowców, które są certyfikowane jako niepowodujące wylesiania.

Współpraca na rzecz zmian

Rozwój regeneratywnych systemów żywnościowych polega na wspólnym tworzeniu lepszej przyszłości dla naszej planety i jej mieszkańców, dążeniu do wspierania społeczności, poprawie samopoczucia naszych konsumentów i rewitalizacji naturalnych ekosystemów. Działania te wymagają zrozumienia i wsparcia ze strony wszystkich zaangażowanych podmiotów: od rządów, środowisk akademickich i organizacji pozarządowych po firmy partnerskie i konkurentów, instytucje finansowe i podmioty handlujące towarami. Wszyscy mamy do odegrania rolę w procesie wprowadzania regeneratywnych systemów żywnościowych.

Z korzyścią dla ludzi, przyrody i klimatu

Rozwijając regeneratywne systemy żywnościowe i współpracując z rolnikami, również poprzez pomaganie im przejść na regeneratywne praktyki rolnicze, możemy przyczynić się do stworzenia przyszłości, w której planeta i jej mieszkańcy będą bardziej odporni na skutki zmian klimatycznych.

Raport nt. zrównoważonego rozwoju i tworzenia wspólnej wartości