Sort by
Sort by

Żywność smaczna i pożywna

Żywność smaczna i pożywna

Oferujemy szerokie portfolio produktów, przyczyniając się do tego, że smaczna i prawidłowo zbilansowana dieta na każdą okazję jest w zasięgu miliardów ludzi na wszystkich etapach życia.

W dzisiejszych czasach niezwykle ważne jest, aby żywność o odpowiednim profilu żywieniowym, wyprodukowana z dbałością o zrównoważony rozwój była dostępna w przystępnej cenie. Zawsze, gdy opracowujemy produkty, musimy brać pod uwagę ich bezpieczeństwo, smak, konsystencję, wartości odżywcze, cenę i jakość. A ulepszenia w którymkolwiek z tych obszarów nie mogą odbywać się kosztem planety.

Zespół badawczo-rozwojowy Nestlé stale opracowuje nowe produkty i udoskonala te już istniejące, zachowując przy tym smak znanych, uwielbianych przez miliony konsumentów marek.

Postęp w ulepszaniu receptur produktów naszych marek

59 %

 

W jaki sposób rozwijamy i zmieniamy portfolio produktów? 

Naszym priorytetem jest rozwój portfolio produktów z odpowiednim profilem żywieniowym poprzez dalsze inwestycje w badania i rozwój w celu wprowadzania innowacji i udoskonalania naszych produktów, w tym poprzez wzbogacanie mikroskładnikami.

Zwiększony udział składników takich jak pełne ziarno

Chcemy oferować produkty bogatsze w składniki odżywcze, zwiększając udział pożądanych składników oraz tych, których często w diecie jest za mało, takich jak pełne ziarno czy niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Naszym celem jest umieszczenie pełnego ziarna na pierwszym miejscu w składzie jak największej liczby naszych płatków śniadaniowych oraz popieranie polityk, które sprzyjają wzrostowi spożycia pełnego ziarna.

Dziecko, któremu podawane są płatki śniadaniowe

Obniżanie zawartości cukru i soli

Stale pracujemy nad obniżeniem zawartości cukru i sodu w ramach działań mających na celu poprawę ogólnego profilu żywieniowego naszych produktów. Wraz z innymi producentami żywności i napojów zobowiązaliśmy się do ograniczenia zawartości sodu w często spożywanych produktach do 2025 roku. Osiągnęliśmy już cele w przypadku połowy z tych kategorii produktów i jesteśmy na dobrej drodze, by osiągnąć cele w odniesieniu do innych kategorii.  

Kontynuujemy obniżanie zawartości cukru, soli i tłuszczów nasyconych, m.in. poprzez nowe, autorskie technologie. Nasza nowa technologia redukcji cukru zmniejsza jego zawartość w składnikach takich jak słód lub mleko nawet o 30%, przy minimalnym wpływie na smak i konsystencję.

Rozwijanie oferty produktów roślinnych

Dynamicznie rozwijamy naszą ofertę produktów roślinnych, aby zaspokoić popyt konsumentów.

W Polsce dostępne są produkty marki GARDEN GOURMET. Są one w większości oparte na białku sojowym lub białku sojowym i pszennym. Marka zachęca do wypróbowania diety bezmięsnej i angażuje się w inicjatywy takie jak Veggie Challenge.

Rozwijanie oferty produktów roślinnych

Dostarczanie rozwiązań żywieniowych dostosowanych do konkretnych potrzeb

Nestlé Health Science (NHSc) oferuje produkty specjalnego przeznaczenia medycznego umożliwiające żywienie osób mających zwiększone zapotrzebowanie na składniki żywieniowe z powodu choroby i wspiera ich w powrocie do zdrowia. Dotyczy to zarówno pacjentów w sile wieku, jak i seniorów, zmagających się np. z chorobami onkologicznymi czy neurologicznymi. Poprzez odżywianie doustne i produkty z tej kategorii (Infasource, Resource czy Impact Oral), a także odżywianie dojelitowe (produkty: Isosource, Peptamen, Novasource, Impact Enteral), niedobory żywieniowe zostają uzupełnione o potrzebne składniki.  

Raport nt. zrównoważonego rozwoju i tworzenia wspólnej wartości