Sort by
Sort by

Fotorelacja z V Konferencji Naukowej w Rogowie

W dniach 7-9 listopada 2012 w Rogowie odbyła się Konferencja Naukowa „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego”, organizowana przez Katedrę Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Podczas trzech dni tego największego
w Polsce spotkania ekspertów ds. żywienia, wygłoszono 78 prelekcji, których wysłuchało ponad 150 uczestników.

 
Już po raz piąty konferencja była okazją do wymiany myśli, doświadczeń naukowych i najnowszych wyników badań
z zakresu żywienia. Dla Nestlé tegoroczna edycja była szczególna. Osiem studentek, które zajęły ex aequo trzecie miejsce w konkursie dietetycznym, realizowanym
w ramach strategii Nutrition, Health and Wellness, przedstawiło podczas Sesji młodych naukowców autorskie prezentacje związane z ich zainteresowaniami z zakresu żywienia i dietetyki.  Wśród uczestników konferencji obecne były Małgorzata Szlendak, Kierownik ds. Komunikacji Korporacyjnej i PR oraz Starsi Specjaliści ds. Żywienia – Anna Rzeszotek i Agnieszka Piskała, pod której merytoryczną opieką laureatki przygotowywały swoje prezentacje. Uczestnicy konferencji mieli także okazję do dyskusji z zagranicznymi prelegentami oraz światowej sławy specjalistami – swoją obecnością zaszczycił wszystkich m.in. prof. Stanisław Berger – założyciel Wydziału Nauk o żywieniu człowieka w Polsce, wysłannik ONZ i Wiceprezydent FAO (Food and Agriculture Organization). 
Wśród uczestników konferencji obecne były Małgorzata Szlendak, Kierownik ds. Komunikacji Korporacyjnej i PR oraz Starsi Specjaliści ds. Żywienia – Anna Rzeszotek i Agnieszka Piskała, pod której merytoryczną opieką laureatki przygotowywały swoje prezentacje. Uczestnicy konferencji mieli także okazję do dyskusji z zagranicznymi prelegentami oraz światowej sławy specjalistami – swoją obecnością zaszczycił wszystkich m.in. prof. Stanisław Berger – założyciel Wydziału Nauk o żywieniu człowieka w Polsce, wysłannik ONZ i Wiceprezydent FAO (Food and Agriculture Organization).

„Cieszę się, że pojawili się młodzi ludzie ze swoimi osiągnięciami
 
i poglądami. Doceniam I

ch bardzo. Młodzież, która tutaj występowała godnie nas zastąpi. Naprawdę jestem zachwycony i gratuluję wszystkim, niechaj dalej tak pracują, bo to jest nasza przyszłość!” – mówił prof. Stanisław Berger po wystąpieniu laureatek konkursu Nestlé.

 
Wiedzę i zaangażowanie debiutujących w roli prelegentów żywieniowców podkreślała też przewodnicząca komitetu organizacyjnego, prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska: „Wystąpienia młodych ludzi są rewelacyjne. W perfekcyjnie przygotowane prezentacje młodzi wkładają całe serce. Mają świeże i nowoczesne podejście. To nie tylko partnerzy dla profesorów, ale także nasza chluba. Bez wątpienia udało się wyłowić perły”.
Tematyka sesji plenarnych objęła najbardziej aktualne zagadnienia z zakresu biochemicznego i molekularnego działania składników pokarmowych, sposobu żywienia i stanu odżywienia wybranych grup społeczeństwa oraz znaczenia żywienia klinicznego w leczeniu schorzeń przewlekłych. Żywe dyskusje często były przenoszone do kuluarów, gdzie przy filiżance kawy Nescafé i słodkich przekąskach specjaliści dyskutowali nad poruszanymi podczas prelekcji tematami. 

 
 Zachęcamy do lektury szczegółowej relacji z V Konferencji Naukowej w Rogowie, która ukaże się w najbliższym wydaniu newslettera „Nestlé Żywność, Żywienie, Życie”. Wszystkich zainteresowanych subskrypcją naszego newslettera prosimy o pozostawienie swojego adresu e-mail tutaj.