Sort by
Sort by

Kupujemy od polskich dostawców

Nestlé w Polsce pozyskuje od lokalnych dostawców od 50% do 70% surowców i opakowań. Tylko w 2012 i 2013 roku wydaliśmy na te zakupy 2,7 mld zł, czyli ponad 70% budżetu zakupowego firmy w tym czasie. Kwota ta trafiła do ponad 6000 polskich dostawców firmy. Przykłady?

Burak to podstawowy składnik Barszczu Czerwonego WINIARY, a zarazem jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Dlatego to właśnie burak stał się jednym z kluczowych surowców pozyskiwanych przez Nestlé lokalnie w naszym kraju. W 2012 roku firma rozpoczęła projekt „Burak z polskich pól”, którego celem jest pozyskiwanie buraka jedynie od polskich rolników, przy jednoczesnym wdrażaniu w gospodarstwach dostawców standardów zrównoważonego rolnictwa. Efekt? W latach 2012-2013 zakupiliśmy w Polsce 2000 ton suszonego ekstraktu buraka ćwikłowego.
Także do produkcji płatków śniadaniowych Nestlé wykorzystuje się głównie lokalną mąkę z Młyna Szczepanki, który w swojej pracy łączy 20 lat tradycji rodzinnego młynarstwa z nowoczesnymi technologiami. Dostawca zainwestował w nową linię przemiału dedykowaną specjalnie dla płatków Nestlé i od początku 2013 r. rozpoczął dostawy. Nestlé szacuje, że do końca 2014 r. 50% mąki pszennej typu 1500, kluczowego surowca w produkcji płatków śniadaniowych, pochodzić będzie z Młyna Szczepanki.
Długoletnią tradycją współpracy z polskimi rolnikami może się poszczycić również fabryka Nestlé w Rzeszowie, w której produkowana jest żywność dla niemowląt i dzieci marki GERBER. W 2013 roku 100% świeżych owoców i warzyw w produktach tej marki pochodziło od polskich rolników. Mowa m.in. o marchewkach, dyniach, ziemniakach, kwaśnych jabłkach, czerwonych słodkich jabłkach oraz żółtych słodkich jabłkach. Ponieważ te produkty muszą spełniać wyjątkowo restrykcyjne wymogi, jakie nakładane są na żywność dla niemowląt i dzieci osiągnięcie wysokiej jakości jest możliwe jedynie dzięki długotrwałej współpracy zarówno z rolnikami, jak i z ośrodkami naukowymi.