Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefów Kuchni w dniu 20 października, Nestlé wspólnie z Międzynarodowym Stowarzyszeniem Szefów Kuchni promuje prawidłowe odżywianie wśród najmłodszych na całym świecie.
Z tej okazji w Polsce, w ramach Nestlé Healthy Kids Global Programme, Dział CA&PR wspólnie z biznesem Nestlé Professional przygotował warsztaty kulinarne dla uczniów Zespołu Szkół Publicznych im. Jana Pawła II w Łazach k/Warszawy. Wydarzenie poprowadzili kucharze stowarzyszeni w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierni.
Motywem tegorocznych obchodów Międzynarodowego Dnia Szefów Kuchni jest „sztuka na talerzu”. Temat przewodni wydarzenia ma pomóc w podnoszeniu świadomości w zakresie zdrowego odżywiania dzieci, pozwalając najmłodszym na bycie kreatywnym podczas przygotowywania posiłków.
Ideą wydarzenia jest zachęcanie dzieci do kulinarnych zabaw i zaangażowanie ich w przyrządzanie wspólnych posiłków, tak, aby wpływać na jakość ich życia teraz i w przyszłości W trakcie warsztatów uczniowie szkoły w Łazach z pomocą kucharzy ze Stowarzyszenia zamienili przepisy na zdrowe potrawy w prawdziwe kulinarne arcydzieła.
Na zakończenie warsztatów młodzi adepci sztuki kulinarnej otrzymali zbiór przepisów na dania, przygotowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz nasz Dział NHW, które będą mogli razem z rodzicami przyrządzać w domu.