Sort by
Sort by

Nestlé stawia na bezpieczeństwo

Zakład Nestlé Polska S.A. Oddział w Kaliszu został laureatem konkursu „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej” realizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy. Firma zdobyła pierwsze miejsce na szczeblu regionalnym, w kategorii pracodawców zatrudniających powyżej 250 pracowników.

Państwowa Inspekcja Pracy już po raz dziewiętnasty wyłoniła zwycięzców prestiżowego konkursu  „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”. Jego laureatami są pracodawcy, którzy nie tylko przestrzegają wszystkich przepisów prawa pracy, ale też w sposób świadomy wiążą sukces ekonomiczny z bezpiecznymi warunkami zatrudnienia. Ich wyróżnikiem na tle konkurencji jest tworzenie bezpiecznych i ergonomicznych miejsc pracy.


Ozwycięstwie Nestlé Polska S.A. Oddział w Kaliszu zadecydowało, oprócz przestrzeganiaprzepisów prawa pracy, stosowanie ponadstandardowych rozwiązań w zakresie BHP,tworzenie wysokiej kultury bezpieczeństwa, a także wysokość poniesionych w tymobszarze nakładów finansowych, która potwierdza priorytetowe podejście kierownictwa zakładu do kwestii bezpieczeństwa.

Za sukcesem naszego zakładu stoją nasi pracownicy.Zapewnienie im bezpiecznego miejsca pracy, które sprzyja budowaniu dobrychrelacji i motywuje to nasza najwyższa powinność. Wdrażamy szkolenia i programynie tylko dla naszego zespołu, ale również dla naszych podwykonawców – tak, byjak najszerzej propagować kulturę bezpieczeństwa – mówi Maciej Klęczek, Dyrektor NestléPolska S.A. Oddział w Kaliszu.

Motto konkursu -‘Ze mną będziesz najbezpieczniejszy’ - w pełniodzwierciedla podejście firmy do kwestii bezpieczeństwa. Nasze działaniapodyktowane są troską o zapewnienie pracownikom przyjaznego miejsca pracy - mówi Weronika Wodiczko, Kierownik DziałuBHP i Ochrony Środowiska w Nestlé Polska S.A. Oddział w Kaliszu.

Bycieodpowiedzialnym pracodawcą to jeden z pięciu zasadniczych celów strategiibiznesowej Nestlé służącej promowaniu wśród pracowników troski o bezpieczeństwow miejscu pracy oraz o środowisko naturalne.

Narzecz tworzenia przyjaznych warunków pracy firma  wdraża we wszystkich swoich fabrykach m.in. System BBS (Behavioral Based Safety, czyli Bezpieczeństwo oparte na zachowaniach).Pozwala on na regularne diagnozowanie zagrożeń i wprowadzanie najlepszychmożliwych rozwiązań, które zmieniają podejście pracowników do kwestiibezpieczeństwa i podnoszą jego poziom. W ramach BBS od 2008 r. w zakładachprodukcyjnych Nestlé w Polsce prowadzony jest program rozmów SUSA (Safe and Unsafe Acts, czyli Bezpieczne i Niebezpieczne Zachowania).

***

Kaliski zakład Winiary – należący do firmy Nestlé – to jeden z największych w Polsce i Europie producent wyrobów kulinarnych. Fabryka zatrudnia około 800 pracowników, co plasuje ją w gronie największych pracodawców w regionie.

Portfolio Winiary obejmuje szerokiasortyment wyrobów, w tym: majonezy, zupy, sosy, buliony, dania instant, desery– m.in. budynie, galaretki – oraz płatki Nesvita, jak również kaszki Nestlé dladzieci.W 2011 roku wolumen produkcji firmy wyniósł ponad 75 000 ton, wyprodukowanoprawie 800 wyrobów gotowych.

Konsumenci od lat doceniają wyroby WINIARY zaich jakość i smak, co znajduje potwierdzenie w licznych nagrodach iwyróżnieniach przyznawanych firmie. W tym roku marka WINIARY została m.in.laureatem prestiżowego tytułu Superbrand. Wyróżnienie to, przyznane marce jużpo raz czwarty, plasuje ją w gronie najsilniejszych marek na polskim rynku.

Szczegółowe informacje na temat marki WINIARY dostępne są na stronie www.winiary.pl