Sort by
Sort by

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwsza w Polsce strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet została otwarta w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu Goście znajdą pyszne potrawy, skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé. W wydarzeniu inaugurującym działalność strefy restauracyjnej wzięli udział przedstawiciele Nestlé Polska, Garden Gourmet oraz Energylandii.
Garden Gourmet Energylandia
Powrót do informacji prasowych

“The Hall of Columns made with Garden Gourmet”, czyli pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet w Polsce, oferuje Gościom potrawy wegetariańskie i wegańskie, skomponowane przez Doradców Kulinarnych Nestlé Professional z wykorzystaniem produktów marki. Strefa nieprzypadkowo została otwarta w Energylandii, czyli Parku Roller Coasterów nr 1 w Europie.

- Energylandię odwiedzają 2 miliony osób rocznie. Zależało nam, aby Goście mieli możliwość korzystania z palety dań wegańskich i wegetariańskich oraz aby kuchnia roślinna była dla nich częścią jakościowo spędzonego czasu. Jest to dla nas szczególnie ważne, ponieważ Parki Rozrywki odwiedzają głównie rodzice z dziećmi. Budowanie w tej grupie świadomości korzyści płynących ze zdrowego odżywiania i zrównoważonej produkcji żywności jest znaczącym elementem korporacyjnej odpowiedzialności Nestlé i marki Garden Gourmet – mówi Artur Maciejewski, dyrektor Nestlé Professional.

Dieta, zdrowy styl życia, własny dobrostan oraz troska o środowisko i zwierzęta hodowlane to aspekty, które według badań Nestlé Polska są szczególnie istotne dla polskiego konsumenta. Jedną z dróg, która pozwala na ich realizację jest wybór kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Produkty pochodzenia roślinnego w znacznie mniejszym stopniu obciążają planetę. Ich produkcja zużywa mniej zasobów naturalnych (np. wody), a już samo ograniczenie spożycia mięsa wiąże się z redukcją emisji gazów cieplarnianych (do 30% na osobę według badań z 2017 roku). Co więcej, dieta bogata w składniki roślinne jest korzystna dla zdrowia – m.in. przyczynia się do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.

restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet

Misją Garden Gourmet jest przedstawienie społeczeństwu produktów roślinnych i ich wielostronnych zalet. Marka wprowadzona w Polsce w 2020 roku, dziś jest liderem w kategorii alternatyw mięsa na rynku detalicznym. Dzieje się to za sprawą portfolio odpowiadającemu na potrzeby polskiego konsumenta.

- Roślinne alternatywy dla mięsa to dynamicznie rosnący rynek w Polsce. Blisko 1/4 gospodarstw domowych choć raz w 2022 roku zakupiła produkt z tej kategorii. Wartość rynku to 90 mln złotych i rośnie w tempie kilkudziesięciu procent rocznie. To piękna dynamika! Wierzymy, że synergia płynąca z jednoczesnego rozwoju części retailowej i restauracyjnej naszego biznesu pozwoli nam znaleźć stałe miejsce w sercach polskich konsumentów – podkreśla Aleksandra Środa, Kierownik Marki Garden Gourmet w Europie Środkowo-Wschodniej, Nestlé Polska.

W portfolio Garden Gourmet znajdują się produkty wegetariańskie i wegańskie oparte o białko sojowe, białko pszenne, białko z ciecierzycy oraz kompozycje wielu warzyw, przypraw i ziół. W Polsce, w ofercie marki znajdują się m.in.: Wegański Falafel, Wegańskie Fileciki, Klopsiki Warzywne, Fileciki Roślinne, Sensational Burger i Wegański Kotlet Mielony. Więcej informacji można znaleźć na stronie https://www.gardengourmet.pl/.