Dlaczego warto podawać kaszki dla niemowląt?
Szacuje się, że aż 8 na 10 polskich dzieci do 3 lat na którymś etapie rozszerzania diety poznało kaszki dla niemowląt – zarówno te bezglutenowe, jak i warianty z glutenem. W wieku 6 miesięcy połowa maluszków miała już za sobą pierwsze spotkanie ze zbożami serwowanymi właśnie w formie kaszki. Rodzice podają je chętniej niż popularne produkty dla dorosłych, takie jak kasze czy naturalne płatki zbożowe1.
Za co rodzice mogą lubić kaszki dla dzieci?
- Powstają specjalnie z myślą o najmłodszych – zarówno surowce, z których są otrzymywane, jak i cały gotowy produkt, spełniają bardzo wymagające normy jakości żywności dla niemowląt i małych dzieci.
- Zawarte w nich zboża dostarczają do diety dziecka węglowodanów, a obecna w nich witamina B1 pomaga uwalniać energię, której najmłodsi potrzebują, by każdego dnia poznawać świat.
- Mogą zawierać także inne witaminy, np. A i C, ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego dziecka, oraz składniki mineralne, jak żelazo, kluczowe dla rozwoju funkcji poznawczych.
- Na każdym opakowaniu umieszczona jest jasna informacja na temat wieku dzieci, dla których dany produkt jest przeznaczony.
- Łatwo się je przygotowuje – wystarczy chwila, żeby stworzyć dla dziecka pełnowartościowy posiłek z witaminami i składnikami mineralnymi, ważnymi dla jego zdrowia.
Nowości od Gerber – dobro zbóż i owoców dla maluszka
Rodzice mogą już wypróbować ze swoimi dziećmi 6 nowych propozycji od Gerber. To bezglutenowe kaszki na bazie ryżu i owsa, które nie zawierają dodatku cukru (jedynie cukry naturalnie obecne w składnikach: zbożach, mleku i owocach), aromatów ani oleju palmowego. Powstały wyłącznie ze składników o jakości baby grade, czyli odpowiednich dla niemowląt po 6. miesiącu oraz małych dzieci. Są wśród nich jedyne na rynku kaszki z musem owocowym - powstał on na rodzimym Podkarpaciu, w Rzeszowie, a otrzymano go wyłącznie z polskich jabłek. Produkty zawierają dodatek witamin i składników mineralnych ważnych dla funkcjonowania układu odpornościowego dziecka (witamina C) oraz istotnych dla rozwoju poznawczego (żelazo). Dostępne są w opakowaniach Incredipack, zaprojektowanych z myślą o przyszłym recyklingu.
Nowości mogą sprawdzić się:
- Jako pierwsza kaszka, w ramach oferty Gerber: Kaszka bezmleczna ryżowa Morela, Kaszka mleczna ryżowa Banan.
- W nauce samodzielnego jedzenia: Kaszka bezmleczna ryżowo-owsiana Jabłko Śliwka, Kaszka mleczna ryżowo-owsiana Jabłko Banan Truskawka, Kaszka mleczna ryżowo-owsiana Jabłko Morela.
- W poznawaniu nowych kaszkowych smaków: Kaszka bezmleczna ryżowa Banan Malina.
Nowości od Nestlé – Proste Zboża
Linia Proste Zboża to kleik i kaszki, które powstały z połączenia prostych, bezglutenowych zbóż, odpowiednich dla delikatnych brzuszków oraz aż 12 witamin i składników mineralnych. Produkty zawierają m.in. witaminy A i C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz żelazo, ważne dla rozwoju funkcji poznawczych. Powstały bez mleka, glutenu i oleju palmowego, a w opakowaniu mieści się aż 8 pożywnych porcji. Kleik ryżowy Proste Zboża to dobra propozycja na początek przygody ze zbożami. Aż 99,8% produktu stanowi starannie wyselekcjonowany ryż, który następnie zmielono w lokalnym młynie Nestlé w Kaliszu. Dodano do niego jedynie kompleks 12 witamin i składników mineralnych, w tym istotnych dla prawidłowego rozwoju poznawczego dziecka (żelazo) i funkcjonowania jego układu odpornościowego (witamina A i C). Kiedy maluszek pozna już smak ryżu, można podać mu Kaszkę ryżowo-kukurydzianą Proste zboża. Ze względu na brak dodatku owoców, pozwoli ona zaznajomić niemowlę ze smakiem kolejnego zboża. Następnym krokiem w świecie zbóż mogą być pozostałe Kaszki ryżowo-kukurydziane Proste Zboża: o smaku morelowym i bananowym, które pomogą urozmaicić posiłki dziecka.