Nadchodzące święta z pewnością będą różnić się od poprzednich. Będą bardziej kameralne, być może mniej gwarne. To jednak nie powód, by nie zadbać odpowiednio o świąteczne potrawy. Oprócz tych tradycyjnych, dobrze wszystkim znanych, przygotuj nowość, która zaskoczy najbliższych i nie pozwoli, by na Twój stół wkradła się nuda. Niezależnie od tego czy podasz je w Wigilię, na obiad w drugi dzień Świąt czy też w sylwestrową noc, gwarantujemy, że wprowadzą wszystkich w doskonały świąteczny nastrój, a ty przygotujesz je szybko i bez trudu, czyli… tak jak lubisz najbardziej. Oto wypróbowane świąteczne przysmaki od Garden Gourmet – do podania jako danie główne lub przystawka.
Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym
Kolor i smak żurawiny natychmiast przywodzą na myśl obraz świąt, prawda? Owoc ten idealnie pasuje do klopsików przygotowanych z wegańskiego mięsa. Sos składający się z wina, bulionu, soku pomarańczowego, żurawiny i miodu wspaniale wprowadzi w świąteczny nastrój.
Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 35 min Poziom: średniozaawansowany
Składniki:
• 2 opakowania Klopsików warzywnych Garden Gourmet
• świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
• 125 ml czerwonego wina
• 200 ml bulionu grzybowego
• 2 łyżki stołowe miodu lub cukru
• 225 g świeżych żurawin
• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
• oliwa z oliwek do smażenia
• tymianek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Za pomocą obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z połowy pomarańczy. Resztę skórki zetrzyj na drobnej tarce. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok.
2. Zagotuj wino, bulion, sok pomarańczowy, startą skórkę pomarańczy, żurawinę i miód. Gotuj, aż żurawina zmięknie.
3. Za pomocą blendera ręcznego, zmiel na drobno żurawinę w powstałym sosie.
4. Aby zagęścić sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody, a następnie wlej do sosu żurawinowego.
5. Pokrój skórkę pomarańczy na bardzo cienkie paski i zagotuj je w 100 ml wody z łyżką cukru. Gotuj przez około 5 minut, aż paski staną się miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
6. Upiecz klopsiki warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie zalej upieczone klopsiki sosem żurawinowym. Udekoruj skórką pomarańczową i tymiankiem. Podawaj w świątecznej misce.
Wytrawne klopsiki w sam raz na noworoczne party
Nie przepadasz za połączeniem mięsa ze słodyczą żurawiny? Żaden problem! Wystarczy, że do wegańskiego „mielonego” dodasz pokrojony w kostkę żółty ser, najlepiej taki, który łatwo się topi – może być gouda (także w wersji wegańskiej). Włóż klopsiki do piekarnika, a kiedy będą się piekły, przygotuj sos z ostrej musztardy i odrobiny miodu. Gotowe! Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 min Poziom: łatwy
Składniki:
• 1 opakowanie Garden Gourmet Sensational Mielone
• 125 g sera Gouda lub innego możliwego do pokrojenia w kostkę, który łatwo się topi
• 1 pęczek szczypiorku
• olej do smażenia
• 1 łyżka stołowa sosu pieczeniowego
• 1 łyżka stołowa ostrej musztardy
• 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C
2. Ser pokrój w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Podziel „Sensational Mielone” na 20 części i wciśnij w każdą z nich kawałek żółtego sera. Następnie, uformuj „mięso”
wokół sera na kształt kulki.
3. Posiekaj drobno szczypiorek. Do rozgrzanego piekarnika włóż klopsiki i piecz na odrobinie oleju, aż się zarumienią i pozostaw je na kolejne 5 minut w piekarniku.
4. Na patelnię wlej sos pieczeniowy, musztardę i miód. Dobrze wymieszaj składniki i zagotuj. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
5. Do ugotowanego sosu dodaj wcześniej upieczone klopsiki, obtocz je w powstałej glazurze, aby klopsik był pokryty nią z każdej strony. Gotowe danie udekoruj szczypiorkiem.
Sałatka z filecikami
W okresie świątecznym nigdy za dużo pyszności na stole! Ta wspaniała sałatka sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Dla czterech osób użyj dwóch paczek Filetów Garden Gourmet i przygotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upraż na patelni garść orzechów nerkowca i przygotuj sałatkę z zielonych liści sałat, owoców, awokado i ciecierzycy z puszki. Na wierzch połóż fileciki i całość posyp granatem. Voilà!
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min Poziom: łatwy
Składniki:
• 2 opakowania Filecików Roślinnych Garden Gourmet
• 100 g orzechów nerkowca (lub 50 g nerkowca i 50 g orzechów pekan)
• 1 obrane mango
• 1 obrane awokado
• 150 g liści szpinaku
• 300 g świeżego ananasa
• 200 g ciecierzycy w puszce
• 30 ml soku z cytryny
• 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
• 2 łyżki stołowe syropu z agawy
• świeżo zmielona papryka
Sposób przygotowania:
1. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odłóż do oddzielnego pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż fileciki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie przygotuj sałatkę. Wrzuć liście szpinaku do miski, wyczyść owoce i awokado, posiekaj w kostkę i dodaj do sałatki. Pozostaw niektóre kawałki do dekoracji.
3. Zrób dressing z soku z cytryny i syropu z agawy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj dressing do sałatki, a resztą udekoruj talerze.
4. Na koniec, dodaj wcześniej przygotowane orzechy, ciecierzycę i podsmażone fileciki. Udekoruj wszystko granatem i pozostałymi kawałkami owoców.
Wesołych i pysznych świąt!