Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Święta z Garden Gourmet

W tegoroczne święta przygotuj szybkie, proste i smaczne dania wegetariańskie. Sprawdź przepisy od Garden Gourmet! Są naprawdę niesamowite!
Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym
Powrót do informacji prasowych

Nadchodzące święta z pewnością będą różnić się od poprzednich. Będą bardziej kameralne, być może mniej gwarne. To jednak nie powód, by nie zadbać odpowiednio o świąteczne potrawy. Oprócz tych tradycyjnych, dobrze wszystkim znanych, przygotuj nowość, która zaskoczy najbliższych i nie pozwoli, by na Twój stół wkradła się nuda. Niezależnie od tego czy podasz je w Wigilię, na obiad w drugi dzień Świąt czy też w sylwestrową noc, gwarantujemy, że wprowadzą wszystkich w doskonały świąteczny nastrój, a ty przygotujesz je szybko i bez trudu, czyli… tak jak lubisz najbardziej. Oto wypróbowane świąteczne przysmaki od Garden Gourmet – do podania jako danie główne lub przystawka. 

Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym
Kolor i smak żurawiny natychmiast przywodzą na myśl obraz świąt, prawda? Owoc ten idealnie pasuje do klopsików przygotowanych z wegańskiego mięsa. Sos składający się z wina, bulionu, soku pomarańczowego, żurawiny i miodu wspaniale wprowadzi w świąteczny nastrój. 

Ilość porcji: 1     Czas przygotowania: 35 min     Poziom: średniozaawansowany

Składniki:
•    2 opakowania Klopsików warzywnych Garden Gourmet
•    świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
•    125 ml czerwonego wina
•    200 ml bulionu grzybowego
•    2 łyżki stołowe miodu lub cukru 
•    225 g świeżych żurawin
•    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
•    oliwa z oliwek do smażenia
•    tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania:
1.    Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Za pomocą obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z połowy pomarańczy. Resztę skórki zetrzyj na drobnej tarce. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok. 
2.    Zagotuj wino, bulion, sok pomarańczowy, startą skórkę pomarańczy, żurawinę i miód. Gotuj, aż żurawina zmięknie. 
3.    Za pomocą blendera ręcznego, zmiel na drobno żurawinę w powstałym sosie.
4.    Aby zagęścić sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody, a następnie wlej do sosu żurawinowego. 
5.    Pokrój skórkę pomarańczy na bardzo cienkie paski i zagotuj je w 100 ml wody z łyżką cukru. Gotuj przez około 5 minut, aż paski staną się miękkie. Pozostaw do ostygnięcia. 
6.    Upiecz klopsiki warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie zalej upieczone klopsiki sosem żurawinowym. Udekoruj skórką pomarańczową i tymiankiem. Podawaj w świątecznej misce.  

Wytrawne klopsiki w sam raz na noworoczne party

Wytrawne klopsiki


Nie przepadasz za połączeniem mięsa ze słodyczą żurawiny? Żaden problem! Wystarczy, że do wegańskiego „mielonego” dodasz pokrojony w kostkę żółty ser, najlepiej taki, który łatwo się topi – może być gouda (także w wersji wegańskiej). Włóż klopsiki do piekarnika, a kiedy będą się piekły, przygotuj sos z ostrej musztardy i odrobiny miodu. Gotowe! Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. 

Ilość porcji: 4     Czas przygotowania: 20 min     Poziom: łatwy

Składniki:
•    1 opakowanie Garden Gourmet Sensational Mielone
•    125 g sera Gouda lub innego możliwego do pokrojenia w kostkę, który łatwo się topi
•    1 pęczek szczypiorku 
•    olej do smażenia
•    1 łyżka stołowa sosu pieczeniowego
•    1 łyżka stołowa ostrej musztardy
•    2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:
1.    Rozgrzej piekarnik do 200 °C
2.    Ser pokrój w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Podziel „Sensational Mielone” na 20 części i wciśnij w każdą z nich kawałek żółtego sera. Następnie, uformuj „mięso”
wokół sera na kształt kulki. 
3.    Posiekaj drobno szczypiorek. Do rozgrzanego piekarnika włóż klopsiki i piecz na odrobinie oleju, aż się zarumienią i pozostaw je na kolejne 5 minut w piekarniku.
4.    Na patelnię wlej sos pieczeniowy, musztardę i miód. Dobrze wymieszaj składniki i zagotuj. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody. 
5.    Do ugotowanego sosu dodaj wcześniej upieczone klopsiki, obtocz je w powstałej glazurze, aby klopsik był pokryty nią z każdej strony. Gotowe danie udekoruj szczypiorkiem. 

Sałatka z filecikami

Filet Pieces Salad with Fruit and Chickpea.jpg


W okresie świątecznym nigdy za dużo pyszności na stole! Ta wspaniała sałatka sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Dla czterech osób użyj dwóch paczek Filetów Garden Gourmet i przygotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upraż na patelni garść orzechów nerkowca i przygotuj sałatkę z zielonych liści sałat, owoców, awokado i ciecierzycy z puszki. Na wierzch połóż fileciki i całość posyp granatem. Voilà! 

Ilość porcji: 4     Czas przygotowania: 10 min     Poziom: łatwy

Składniki:
•     2 opakowania Filecików Roślinnych Garden Gourmet
•    100 g orzechów nerkowca (lub 50 g nerkowca i 50 g orzechów pekan)
•    1 obrane mango
•    1 obrane awokado
•    150 g liści szpinaku
•    300 g świeżego ananasa
•    200 g ciecierzycy w puszce
•    30 ml soku z cytryny
•    3 łyżki stołowe oleju roślinnego
•    2 łyżki stołowe syropu z agawy
•    świeżo zmielona papryka

Sposób przygotowania:
1.    Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odłóż do oddzielnego pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż fileciki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
2.    W międzyczasie przygotuj sałatkę. Wrzuć liście szpinaku do miski, wyczyść owoce i awokado, posiekaj w kostkę i dodaj do sałatki. Pozostaw niektóre kawałki do dekoracji.  
3.    Zrób dressing z soku z cytryny i syropu z agawy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj dressing do sałatki, a resztą udekoruj talerze. 
4.    Na koniec, dodaj wcześniej przygotowane orzechy, ciecierzycę i podsmażone fileciki. Udekoruj wszystko granatem i pozostałymi kawałkami owoców. 

Wesołych i pysznych świąt!